JALKAINFARKTI, yleinen mutta huonosti tunnettu

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

JALKAINFARKTI, yleinen mutta huonosti tunnettu

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Marras 2017 10:46

HS: Päivän lehti 19.11.2017 Päivi Repo HS https://www.hs.fi/paivanlehti/19112017/ ... 55061.html

Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

Jalkainfarkteja aiheuttaa sama sairaus kuin sydänkohtauksia ja aivoinfarkteja. Alaraajojen valtimoita tukkiva sairaus ei anna juuri oireita.

SYDÄNKOHTAUS tunnetaan, samoin aivoverenkierron häiriö. Myös alaraajan verenkierron häiriö pitäisi tuntea, koska sen aiheuttaa sama syy: valtimokovettumatauti ahtauttaa myös raajojen verisuonia. Se lisää myös vaaraa sairastua sydän- tai aivoinfarktiin.

PITKÄLLE edennyt alaraajojen tukkiva valtimotauti on yleinen mutta huonosti tunnettu. Pahimmillaan sekin voi olla kohtalokas. Jos vaikea häiriö jää huomaamatta ja hoitamatta, seurauksena voi olla raajan amputointi tai jopa kuolema, havaitsi verisuonikirurgi ja kauppatieteiden maisteri Juho Jalkanen. Hän väitteli perifeerisestä valtimokovettuma­taudista äskettäin Turun yliopistossa. Jalkanen työskentelee Faron Pharmaceuticalsin liiketoimintajohtajana, mutta tutkimus kumpusi vuosien potilastyössä saaduista kokemuksista.
”Näin paljon inhimillistä kärsimystä ja surullisia ihmiskohtaloita”, hän kertoo.
”Mieleen jäivät muun muassa kaksi viisikymppistä aktiivista naista, jotka menettivät toisen jalkansa sairauden takia. Olisin itse mieluummin kokenut pienen sydänkohtauksen kuin jalan menetyksen 50-vuotiaana.”

ALARAAJAN valtimokovettumatauti on yleinen. Sitä sairastaa joka kymmenes yli 60-vuotias ja joka viides yli 80-vuotias eli todennäköisesti yli 100 000 suomalaista. ”Lääkärit sanovat joskus, että ihmiset saavat ikääntyessään tämän tai syövän”, Jalkanen vertaa.
”Tauti ei aina anna oireita eikä sitä tunnisteta. Jos liikkuu vähän ja etenkin sisällä, ainoa oire voi olla haava, joka ei parane, tai mustaksi mennyt varvas.” Tai katkokävely, jossa pohjekipu pakottaa pysähtymään kesken kävelyn. Kun kipu hellittää, matka jatkuu.

ENNUSTE on huono, jos tauti pääsee etenemään vakavaksi. Kolmen vuoden kuluttua on elossa enää joka kolmas.
”Vain haima- ja maksasyövän kaltaisten tautien eliniän ennuste on huonompi”, Jalkanen sanoo.
Vaikeaan vaiheeseen asti etenee noin 10–15 prosenttia sairastuneista. Verisuonikirurgit tekevät heille raajojen valtimoiden ohitusleikkauksia ja pallolaajennuksia sekä asentavat stenttejä, jotka pitävät suonet auki.

Voi myös käydä niin, että kudosten tuho on päässyt niin pitkälle, että raaja pitää amputoida. Se voi merkitä itsenäisen elämän loppua yksin asuvalle vanhukselle, joka liikkuu huonosti, koska varpaat ovat mustuneet. Kun ne poistetaan, liikkuminen vaikeutuu entisestään ja edessä on muutto hoitopaikkaan. ”Tyypillinen skenaario”, Jalkanen sanoo.

OMAA vaaraansa sairastua voi vähentää samoilla keinoilla, joilla edistetään sydämen ja aivojen terveyttä.

Tupakka pois ja jalat alle, Jalkanen kehottaa. Useamman kuin joka toisen sairaus pysähtyy, kun tupakointi lopetetaan ja statiini- ja miniaspiriinihoito aloitetaan. Siitä hyötyvät myös sydän ja aivot.
”Kun valtimokovettumatauti on jaloissa, se tarkoittaa, että sairaus on levinnyt. Sitä on valtimoissa eri puolilla kehoa.”

Fakta: Katkokävelystä jalkainfarktiin
- Alaraajan valtimokovettumatauti jaetaan kolmeen luokkaan vakavuuden mukaan.
- Lievän taudin merkki on katkokävely, keskivaikeasta kertoo kipu levossa. Vaikeassa taudissa tulee niin sanottu jalkainfarkti.
- Tautiin liittyy suuri vaara saada sydänkohtaus tai aivoinfarkti.

Kommentti: Viittaan tässä omaan näkemykseeni Pekka Puupää elokuvien Pätkän lausein: "Asiasta en mitään tiedä, mutta kunhan vaan sanon!"
Jalkanen: ”Kun valtimokovettumatauti on jaloissa, se tarkoittaa, että sairaus on levinnyt. Sitä on valtimoissa eri puolilla kehoa.”

Tuohon Jalkasen väitteeseen on syytä suhtautua vakavasti. Statiinien merkitystä verisuonten kovettumien liuottamisessa hiukan epäilen. Ainakin minulla statiinit aiheuttivat niin kovat jalkakivut, että asuntoa oli vaihdettava kolmannesta kerroksesta maan pinnan tasolle. Varmaan yksilökohtaista, sanoisivat käypähoitokellokkaat. Joka tapauksessa lihaskivut peittävät alleen verisuonikovettumien haittoja.

Varmaan monet muistavat taannoisen MOT-ohjelman, jossa tri Somppi esitteli hämmästyneelle Pskalle ja hänen aseenkantajalleen Fogelille mukaansa ottamaa valtimosta leikattua kalkkikivettymää. Oli melkoinen mötikkä. Parannuskeinona tuo kaksikko, puhtaan järjen inkarnaatiot, suosittelivat kuorossa rypsiöljyä, liikuntaa runsaasti ja ruisleipää. Mitenkäs muuten. Olivat äijät totisia kuin Topin lapaset.

Tämän artikkelin myötä varmaan ultraäänitestit lisääntyvät YKSITYISELLÄ puolella. Terveyskeskuksissa lohdutetaan "Kyllä se siitä-lauseella". Miten lie liuotushoitojen mahdollisuus kyseisen vaivan hoidossa, kun kyseessä ei ole tavanomainen hyytymä. Tehoaako vahva viina , kun alkoholisteilla ovat suonet kovin puhtaat patologin mukaan. Kovasti raittiilla kun ei suonta tahdo saada leikattua edes saksilla auki. On turvauduttava näissä "makaroneissa" kaiketi lekaan ja alasimeen?

On todella syytä olla huolissaan tästä väitöskirjan informaatiosta.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa