Hurraa, tietokoneet antavat reseptejä ja lääkäriin pääsee vain tositerveet

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6112
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hurraa, tietokoneet antavat reseptejä ja lääkäriin pääsee vain tositerveet

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 05 Tammi 2018 15:42

YLE: Tiedeykkönen 44 minpe 5.1.2018 toistaiseksi 51 kuuntelua AREENAssa

Tulevaisuudessa matemaattinen malli laskee mikä lääke sopii parhaiten

Tulevaisuudessa algoritmit voivat laskea lääkkeen aloitusannoksen. Matemaattinen malli ottaa huomioon ihmisen geenit, sukupuolen, iän, koon ja muutamat muut yksilötekijät, ja laskee tietojen perusteella sopivan lääkkeen ja alkuannostuksen. Muutamia yleisiä lääkkeitä varten on jo laskentamallit ja lisää on tulossa, sanoo farmakogenetiikan professori Mikko Niemi.

Ihmisen vierasaineaineenvaihdunnan mallintamista voi verrata ilmastomalleihin. Laskentamallien kehittäminen vaatii pohjaksi dataa mm. geenitietoa. Farmakogenetiikka selvittää geenien vaikutusta siihen, miten lääkkeet meissä vaikuttavat, ja matemaattiset mallit laskevat tietomassojen perusteella sen, mikä lääke todennäköisimmin sopii itse kullekin. Tämä tieto ei kuitenkaan ole sataprosenttisen varmaa, koska mm. ympäristötekijät voivat muuttaa geenien toimintaa just nyt, ja huomenna uudelleen.

Lääkkeitä ja niiden yksilöllisiä vaikutuksia puivat Leena Mattila ja farmakogenetiikan professori Mikko Niemi Helsingin yliopistosta.

Kommentti: Salainen agenttimme on saanut selville, että mallin ulkopuolella on sijoitettu STATIINIT, joita muutenkin määrätään terveille. Elikkä kone sanoo, että tämä terve tarvitsee statiineja, vaikka olisi uusimassa reseptiä.
Hiukan sama juttu kuin ennenvanhaan, kun hyvännäköinen tyttö tuli uusimaan mummonsa reseptiä, niin lääkäri kehoitti riisutumaan.

Ehkä tulevaisuudessa ihminen laittaa sormensa automaattiin ja silmänsä iriskuvauslaitteeseen; kone sitten arvioi sairauden laadun ja asteen ja myös antaa lähetteen oikealle lääkärille, mikäli tarvetta on. Sivuluukkuun saa tuoda tulostenäytteen, 500 gr riittää.
Ruokintatalibaanit ovat innoissaan automatiikasta. Siinä potilas vaan hyppää vaakaan ja kone ilmoittaa tarvittavan rypsi- ruis- ja liikuntamäärän. Helppoa kuin heinänteko.
Anamneesissa on toki potilaaksi pyrkivän annettava lista sukulaisista , jotta voidaan tietokoneella katsoa esim. (FH ) siis sukuperäinen verenpainetauti, diabetes, mielipuolisuudet kuten ALEissa ravaaminset, alkoholinkäyttö absoluuttisissa 100% mitoissa jne. Tässä ensivaiheessa on kiva kun potilas ei pääse arvuuttelemaan omaa statustaan, eikä naapurin. Reseptin kuitenkin saa.

Kone ottaa potilaskokelaasta kuvan kuten poliisilaitoksella ( kasvot edestä, vartalo sivulta) ja homma etenee rekisteriin: Pituus, paino, BMI, ruokavalio liikuntasuoritteet viimeisen vuoden aikana. Turha on siinä vinkua hoitovirheestä, jos kerran saa statiinireseptin. Hemoroidipotilaat kiljuvat riemusta. Hörhöt pettyneitä kun kädessä on sähköinen statiiniresepti, kun kissalle oli hakemassa mielialalääkkeitä.

Olemme uuden aikakauden edessä. Nyt alkaa myös kokeilu henkilökohtaisella SOTE-budjetilla. Miksi rahaa ei anneta käteen vuoden alussa esim. hörhöille ja raha palautuisi pikavauhtia "kauppiaille" ja valtiolle? Kuinka vilkasta olisikaan meninki niin jurossa Suomenmaassa tammikuussa. Olisi kuin KEKRIjuhlat olisivat jatkuva ilmiö.

Odotan uudistuksia innolla. Toivottavasti ei käy kuitenkaan niin kuin entiselle miehelle, jolta leikattiin hepin nuppi pois ja terveyskeskus ilmoitti viikon kuluttua, että anteeksi, punaväri olikin huulipunaa eikä syöpää...

Diplomiinsinöörivetoinen hallitus on pihalla kuin pääministerin lentokone, kukaan ei tiedä, mitä tehdä; säädetään lakeja ja vedetään niitä pois. Meillä on vanhanaikainen markkinapallohallitus eli Jo-Jo, sisältää 100% sahajauhoa ja päällä kiiltävä paperikuori. Yli miljoona ihmistä Suomessa on todellakin pihalla digitekniikan kanssa, ei osata chättäillä, ei olla facebookissa, ei omisteta tietokonetta eikä ole älykännyä eikä naapuriin saa yhtetyttä witterin kautta, siellä vastaa aina joku englanninkielinen, Rumppi. Äänestä päätellen silläkään eivät ole kaikki muumit kotona...Kirjoittaisi edes nimensä RUMPPAksi
Kalakukko

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Hurraa, tietokoneet antavat reseptejä ja lääkäriin pääsee vain tositerveet

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 05 Tammi 2018 22:35

KALAKUKKO

Millä tavalla diplomi-insinöörit ovat kyvyttömämpiä hallitukseen kuin kaikki muut ? Ovatko he huonompia kuin lapsesta asti politiikassa sisällä olleet jonkin kapean idean kannattajat ilman päivääkään kokemusta oikeissa töissä ?

Ainakin liiketoiminnassa mukana olleet diplomi-insinöörit tietävät, että menot eivät saa olla jatkuvasti suurempia kuin tulot. Tätä eivät edelliset hallitukset hoksanneet ?

Leino Utrianen
dipl.ins.

Motto: En koske viiden metrin kepilläkään puoluepolitiikaan.

P.S. Hauskaa loppiaista !
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

Kalakukko
Viestit: 6112
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Hurraa, tietokoneet antavat reseptejä ja lääkäriin pääsee vain tositerveet

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Tammi 2018 1:08

Kiitos Leino!
En todellakaan tarkoittanut laskentataitoisia dip.ins., yleisesti vaan joitakin prosesssikaaviohenkilöitä.

On nimittäin ihan havainnollisesti jotain merkitystä sellaisella kokemuksella kuin ELÄMÄNKOKEMUKSELLA, vaikka sitä nyt ei ihan joka koulussa opetetakkaan.
Se vaan tulee hiljakseen harmaina hiuksina ja hitaampana kävelynä. Mikä lie viisaus sekin...

Olen lopen kyllästynyt suomalaiseen "demokratiaan" , jossa "asiantuntijaorganisaatio" antaa lausunnon parlamentaarisen eduskunnan kyselystä , joko kirjallisesta tai suullisesta, että miten on asioiden laita. Vastaus kaalimaan vartijalta on aina ministerin luettava paperista, että mitään vahinkoa ei ole tehty ja kaikki on hyvin. Tämäkö on parlamentarismia ja eduskunnan kyselyyn vastaamista? KANSAN edustajat kysyvät ja vastaus on pskaa.

Kansaa sumutetaaN GEENITUTKIMUKSILLA , RUOKINTAOHJEILLA, joihin ei ole näyttää edes sivun kulmaa tieteellistä näyttöä. On pakko uskoa kun "HERRAT KERRAN SANOVAT, ETTÄ SULLA EI VOI OLLA NÄLKÄ."

Uskon nykyhallituksen kyykyttävän meitä digiosaamattomia vielä enempi, kunhan entinen oikeusministeri oppii vanhanaikaisen lankapuhelimen käytön.
V.. tut te mitään tiedä turvevenuijat, me mennään Kalastajatorpalle neuvotteleen...
Nythän informaatio pelaa ulosmarssien keinoin ja helvetillisin huudoin tietämättömien s.o. rivijäsenien tahoilta.
Osaavatko " tietäjät " milloinkaan paljastaa isäntänsä ja ohjeidensa antajat?
Kalakukko

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: Hurraa, tietokoneet antavat reseptejä ja lääkäriin pääsee vain tositerveet

ViestiKirjoittaja catharsis » 06 Tammi 2018 14:52

Minkähänlainen laskentamalli statiineille lopulta saadaan, kun LDL-kolesteroli on osoittautunut yhtä tarkaksi sydäntautien ennustajaksi kuin THL:n rokotuskampanja? Statiinien määräysperusteeksi riittää, että pulssi tuntuu? Lisää muuten teräviä insinöörejä (Leino, et ole ainoa), jotka ovat ampuneet kolesterolihypoteesia alas: Ivor Cummings http://www.thefatemperor.com/blog/ ja Dave Feldman http://cholesterolcode.com/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa