YLE: Tiedeykkönen 44 minpe 5.1.2018 toistaiseksi 51 kuuntelua AREENAssa
Tulevaisuudessa matemaattinen malli laskee mikä lääke sopii parhaiten
Tulevaisuudessa algoritmit voivat laskea lääkkeen aloitusannoksen. Matemaattinen malli ottaa huomioon ihmisen geenit, sukupuolen, iän, koon ja muutamat muut yksilötekijät, ja laskee tietojen perusteella sopivan lääkkeen ja alkuannostuksen. Muutamia yleisiä lääkkeitä varten on jo laskentamallit ja lisää on tulossa, sanoo farmakogenetiikan professori Mikko Niemi.
Ihmisen vierasaineaineenvaihdunnan mallintamista voi verrata ilmastomalleihin. Laskentamallien kehittäminen vaatii pohjaksi dataa mm. geenitietoa. Farmakogenetiikka selvittää geenien vaikutusta siihen, miten lääkkeet meissä vaikuttavat, ja matemaattiset mallit laskevat tietomassojen perusteella sen, mikä lääke todennäköisimmin sopii itse kullekin. Tämä tieto ei kuitenkaan ole sataprosenttisen varmaa, koska mm. ympäristötekijät voivat muuttaa geenien toimintaa just nyt, ja huomenna uudelleen.
Lääkkeitä ja niiden yksilöllisiä vaikutuksia puivat Leena Mattila ja farmakogenetiikan professori Mikko Niemi Helsingin yliopistosta.
Kommentti: Salainen agenttimme on saanut selville, että mallin ulkopuolella on sijoitettu STATIINIT, joita muutenkin määrätään terveille. Elikkä kone sanoo, että tämä terve tarvitsee statiineja, vaikka olisi uusimassa reseptiä.
Hiukan sama juttu kuin ennenvanhaan, kun hyvännäköinen tyttö tuli uusimaan mummonsa reseptiä, niin lääkäri kehoitti riisutumaan.
Ehkä tulevaisuudessa ihminen laittaa sormensa automaattiin ja silmänsä iriskuvauslaitteeseen; kone sitten arvioi sairauden laadun ja asteen ja myös antaa lähetteen oikealle lääkärille, mikäli tarvetta on. Sivuluukkuun saa tuoda tulostenäytteen, 500 gr riittää.
Ruokintatalibaanit ovat innoissaan automatiikasta. Siinä potilas vaan hyppää vaakaan ja kone ilmoittaa tarvittavan rypsi- ruis- ja liikuntamäärän. Helppoa kuin heinänteko.
Anamneesissa on toki potilaaksi pyrkivän annettava lista sukulaisista , jotta voidaan tietokoneella katsoa esim. (FH ) siis sukuperäinen verenpainetauti, diabetes, mielipuolisuudet kuten ALEissa ravaaminset, alkoholinkäyttö absoluuttisissa 100% mitoissa jne. Tässä ensivaiheessa on kiva kun potilas ei pääse arvuuttelemaan omaa statustaan, eikä naapurin. Reseptin kuitenkin saa.
Kone ottaa potilaskokelaasta kuvan kuten poliisilaitoksella ( kasvot edestä, vartalo sivulta) ja homma etenee rekisteriin: Pituus, paino, BMI, ruokavalio liikuntasuoritteet viimeisen vuoden aikana. Turha on siinä vinkua hoitovirheestä, jos kerran saa statiinireseptin. Hemoroidipotilaat kiljuvat riemusta. Hörhöt pettyneitä kun kädessä on sähköinen statiiniresepti, kun kissalle oli hakemassa mielialalääkkeitä.
Olemme uuden aikakauden edessä. Nyt alkaa myös kokeilu henkilökohtaisella SOTE-budjetilla. Miksi rahaa ei anneta käteen vuoden alussa esim. hörhöille ja raha palautuisi pikavauhtia "kauppiaille" ja valtiolle? Kuinka vilkasta olisikaan meninki niin jurossa Suomenmaassa tammikuussa. Olisi kuin KEKRIjuhlat olisivat jatkuva ilmiö.
Odotan uudistuksia innolla. Toivottavasti ei käy kuitenkaan niin kuin entiselle miehelle, jolta leikattiin hepin nuppi pois ja terveyskeskus ilmoitti viikon kuluttua, että anteeksi, punaväri olikin huulipunaa eikä syöpää...
Diplomiinsinöörivetoinen hallitus on pihalla kuin pääministerin lentokone, kukaan ei tiedä, mitä tehdä; säädetään lakeja ja vedetään niitä pois. Meillä on vanhanaikainen markkinapallohallitus eli Jo-Jo, sisältää 100% sahajauhoa ja päällä kiiltävä paperikuori. Yli miljoona ihmistä Suomessa on todellakin pihalla digitekniikan kanssa, ei osata chättäillä, ei olla facebookissa, ei omisteta tietokonetta eikä ole älykännyä eikä naapuriin saa yhtetyttä witterin kautta, siellä vastaa aina joku englanninkielinen, Rumppi. Äänestä päätellen silläkään eivät ole kaikki muumit kotona...Kirjoittaisi edes nimensä RUMPPAksi