Sivu 1/1

Norjalaiset sähkölentokoneet ja vegaaniruokinta

Lähetetty: 18 Tammi 2018 21:33
Kirjoittaja Kalakukko
HS: Talous Julkaistu: 18.1. 14:58 Tuomas Kokko HS

Norja haluaa siirtyä sähkölentokoneisiin vuoteen 2040 mennessä

Muutos koskisi todennäköisesti alle puolentoista tunnin lentoja.
Norjan lentokenttiä ylläpitävä Avinor uskoo sähkölentokoneiden tulevaisuuteen. Kuva on Oslon Gardermoen-lentokentältä vuodelta 2010.

NORJAN tavoitteena on, että vuoteen 2040 mennessä kaikki lyhyen matkan lennot olisi mahdollista tehdä sähkölentokoneilla. Norjan lentokenttiä ylläpitävä Avinor ilmoitti tavoitteesta keskiviikkona, kertoo uutistoimisto AFP. ”Uskomme, että kaikki alle puolentoista tunnin lennot on mahdollista lentää kalustolla, joka toimii kokonaan sähköllä”, sanoo AFP:n mukaan Avinorin toimitusjohtaja Dag Falk-Petersen.
Vuonna 2025 Avinor aikoo kokeilla kaupallista lentoa sähkölentokoneella, jossa olisi 19 matkustajapaikkaa.

VAIKKA Norja on Länsi-Euroopan merkittävin kaasun ja öljyn tuottaja, se on panostanut voimakkaasti sähkön hyödyntämiseen liikenteessä.
Sähkölentokoneiden laajamittaiseen kaupalliseen käyttöönottoon on kuitenkin vielä matkaa. Esimerkiksi lentokonevalmistajat Boeing ja Airbus vasta kartoittavat sähkölentokoneisiin liittyviä kysymyksiä.
”Kun olemme saavuttaneet tavoitteemme, lentomatkustaminen ei ole ongelma ilmaston näkökulmasta, vaan se on ratkaisu”, Falk-Petersen sanoo AFP:n mukaan.

Kommentti: Suomen Viherpiiperöliitto on myös antanut ehdotuksensa uudesta lentodirektiivistä:
1) Ei lentokenttiä, käyttäkööt laskuvarjoja!
2) Ei sikaluokkaa, kaikki syökööt vihanneksia!
3) Halpaluokalle ei testattuja laskuvarjoja
4) Lentokentälle tultava polkupyörällä ja niiden säilytyksestä vastaa valtio
5) Vaatetus joko poncho tai hip-hop-vegaani-grasshuuru-woodstock-asuste, joka auttaa laskeutumisessa
6) ehdoton alkoholikielto palovaaran takia, omat käärityt kuitenkin sallittuja matkapelon takia

Näin me sitten matkaillaan. Toiveena on myös lentokoneen matkustajapolkimet. Uskomaton ilmastosäästö ja ja kaukaisten maiden vihannesten halpatuonti jatkuu. Pääsemme uuteen Zeppeliini-aikaan melkoisen nopeasti, kiitos viheridioottien, tarkoitin vihertrumppien, tietystikin.

Eräs ongelma silti säilyy: miten saada "sähkötehtaasta" niin pitkä kaapeli koneeseen, että se riittää mannerten väliseen goji-marja-kuljetuksiin?

Re: Norjalaiset sähkölentokoneet ja vegaaniruokinta

Lähetetty: 19 Tammi 2018 16:18
Kirjoittaja Tomppa
Eräs ongelma silti säilyy: miten saada "sähkötehtaasta" niin pitkä kaapeli koneeseen, että se riittää mannerten väliseen goji-marja-kuljetuksiin?

Mielenkiintoinen ongelma. Nythän on toisaalta niin, että sähköä saa tunnetusti seinästä. Joidenkin lentoyhtiöiden businessluokassa on penkkeihin integroitu läppäreiden ja muiden viihdykkeiden lataamista varten USB-pistukat. Vedetään niistä vaan piuhat sähkömoottoreihin niin lento jatkuu vaikeuksitta...

Re: Norjalaiset sähkölentokoneet ja vegaaniruokinta

Lähetetty: 19 Tammi 2018 19:49
Kirjoittaja catharsis
Puolen tunnin lentoajalla olevia sähkölentokoneita on jo käytössä. Akkuteknologia menee aika hurjaa vauhtia ja siltä ne vaan tulee. Lataaminen aurinko- tai tuulivoimalla.
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... years.html
Vegaaniruokinta sen sijaan on ilmaston kannalta paljon hankalampaa.