Lääketeollisuus alkaa kertoa lääkärikytköksistään

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lääketeollisuus alkaa kertoa lääkärikytköksistään

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Kesä 2018 3:16

HS: Talous 14.06.2018, otteita artikkelista:

Lääkeyhtiöt kertovat taloudellisista kytköksistään lääkäreihin
– Seitsemän lääkäriä kymmenestä antoi luvan julkistaa nimensä ja saamansa summan
Läpinäkyvyyteen sitoutunut Lääketeollisuus ry toivoo, että vuosi vuodelta useampi lääkäri antaisi luvan nimensä ja taloudellisten yhteyksiensä julkaisuun.

Lääkeyhtiöt eivät kerro, minne tutkimukseen ja tuotekehitykseen suunnattu raha menee. Se tarkoittaa sitä, että valtaosa lääkeyhtiöiden ja terveydenhuollon kytköksistä jää piiloon. Miksi? Laura Labartin mukaan käytäntö on yleinen Euroopassa. Se perustuu hänen mukaansa siihen, että tietojen julkistaminen haittaisi lääkeyhtiöiden välistä kilpailua.

LÄÄKETEOLLISUUS RY:HYN kuuluu kuuluu 40 yritystä, jotka edustavat yhdistyksen mukaan yli 60 prosenttia lääkealan myynnistä Suomessa. Näistä yrityksistä osa on tutkimuspalveluyrityksiä, joilla ei ole raportoitavaa aiheesta.

Lääketeollisuuden julkistus ei kata kaikkia Suomen lääkeyhtiöitä. Esimerkiksi suomalainen Orion ei kuulu Lääketeollisuus ry:hyn. Lisäksi on olemassa toinen lääketeollisuuden yhdistys nimeltään Rinnakkaislääketeollisuus ry. Siihen kuuluu esimerkiksi Ratiopharm.

Rinnakkaislääketeollisuus ry:hyn kuuluvat lääkeyritykset käyttivät 1,4 miljoonaa euroa yhteistyöhön terveydenhuollon ammattilaisten kanssa viime vuonna, yhdistys kertoi keskiviikkona.

Kommentti: Huomattava on, että artikkeli kertoo SUOMESSA toimivista lääkeyrityksistä. Esim. amerikkalainen Pfizer vähätteli saamiensa sakkojen määrää, yli 2 mrd dollaria, jotka olivat sen mielestä "peanuts". Siispä luentopalkkiot, osallistumismaksut kansainvälisiin kongresseihin, matkat, hotellikulut jne voivat olla emoyhtiön piikissä ilman Suomessa olevaa näkyvyyttä.
Kynäesittelijöiden materiaali on todellakin peanuts näissä kisoissa. Onhan jokaisen saatava tuotteensa esille, vaikka sitten pullakahvin voimalla.

Verottajan tärkein työ kohdistuukin sijoitusasunnon omistajan ostamaan ruuvimeisseliin ja siitä vaadittavaan korjauskuluvähennyksiin vuokratulosta. Pieni ihminen ymmärtää helpommin pieniä summia ja vallankäyttö on mukavaa.
Mistäpä kukaan tietää ulkomaisille pankkitileille maksettuja kiitollisuuspalkkioita? Miten lie eettisyyden puuskassa lukuisat professorit vannoivat tupakkaoikeudenkäynnissä tupakan olevan terveystuote sieltä parhaasta päästä eikä sen puoskaroivasta vaikutuksesta ollut puhetta. Tupakkayhtiöiden voitot kuiten pyörivät miljardeissa ja siihen ei ole kellään valtaa puuttua. Jonkun Pfizerin liikevaihto pesee Suomen valtion budjetin mennentullen. Voin ja punaisen lihan kulutuksesta voidaan kyllä elämöidä. Kukin ideologiansa mukaisesti median suosiollisella avustuksella.

Lääkkeiden omnipotenttiin paavin vallan ja tiedon ohella voimaan uskovat aivopestyt. Kuinka moni lääkäri jaksaa perehtyä lääkkeen sivuvaikutuksiin ja kuuntelevat maallikkopotilasta arvelemistaan sivuvaiktuksista? Eihän lääkeyritys voi olla väärässä? Kannattaa aina muistaa Thalidomid ja sen seuraukset. Sekin sai markkinaluvan aikoinaan. Lääkevahingosta anteeksipyyntö kestikin sitten 50 vuotta, kun se ei kuulunut lääkkeen budjettiin.
Parhaita voittoja tehdään vahingossa syntyneillä lääkkeillä kuten potenssilääkkeillä. Ehkä kannattaisi miettiä potenssiongelman syntyperiä... ja jatkuvan suorituksen paineita.
Autokorjaamotkin mainostavat vaikka mitä varaosia auton suorituskykyjen parannukseksi. Poikkeaako potenssilääke siitä suuresti?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa