Joidenkin tarkastusten välinpitämättömyys on uhka toisille, ruoka syyniin

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5455
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Joidenkin tarkastusten välinpitämättömyys on uhka toisille, ruoka syyniin

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Kesä 2018 5:02

HS: Päivän lehti 15.6.2018 Anni Härkönen HS https://www.hs.fi/paivanlehti/15062018/ ... 19404.html

Tulli alkaa syynätä ruokatuliaisia aiempaa tarkemmin
– Sikaruton pelätään leviävän Suomeen, jopa yksittäinen kinkkuvoileipä voi aiheuttaa tuhoa

Torstaina Vaalimaan raja-asemalla aloitti työnsä Suomen ensimmäinen ruokakoira, joka haistaa matkustajien kielletyt ruokatuliaiset.
Afrikkalainen sikarutto on johtanut sikojen joukkolopettamisiin Virossa ja Venäjällä. Jos virus päätyy sikalaan, pitää sikalan kaikki siat lopettaa ja tilat pestä ja desinfioida.

VIRANOMAISET kiristävät turvatoimia estääkseen afrikkalaisen sikaruton leviämisen Suomeen.
Tauti on viruksen aiheuttama sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Virus ei tartu ihmiseen, mutta sioille se on tappava. Tauti on levinnyt EU:n alueella viime vuosina nopeasti. Useita tautitapauksia on raportoitu esimerkiksi Venäjällä.
Maa- ja metsätalousministeriö, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Tulli ja Rajavartiolaitos tiedottivat kiristyvistä valvontatoimista torstaina.
Ensimmäisenä viranomaisvalvonta alkaa näkyä Vaalimaan raja-asemalla. Raja-asema Suomen ja Venäjän rajalla on Suomen itärajan vilkkain rajanylityspaikka. Vuonna 2014 sen kautta kulki yli kolme miljoonaa matkustajaa.

VAALIMAALLA viruksen leviämistä Suomeen yritetään torjua nyt uusin keinoin. Erityisen tarkassa syynissä ovat matkailijoiden tuliaiset, joiden valvonnan helpottamiseksi raja-asemalla aloitti torstaina Suomen ensimmäinen elintarvikkeita etsivä tullikoira.
Tullin uusin vahvistus, Aino-niminen kultainennoutaja, etsii matkustajien mukana tulevia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Afrikkalaisen sikaruton ja muiden eläintautien leviämisriskin vuoksi Suomeen ei saa tuoda EU:n ulkopuolisista maista esimerkiksi lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitopohjaisia tuotteita. Tällä hetkellä tullikoira Aino osaa haistaa esimerkiksi villisian-, sian-, kanan- ja naudanlihan, makkaran sekä juuston.

Tulli kiinnittää nyt tuliaistuonnin valvontaan erityistä huomiota kaikilla itärajan rajanylityspaikoilla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lisäksi Vaalimaan rajanylityspaikalle on asennettu infotauluja, opasteita ja ruokajäteastioita, joihin matkustajat voivat jättää luvattomat eläinperäiset elintarvikkeet.
AFRIKKALAINEN SIKARUTTO levisi EU:n alueelle vuonna 2014. Tuolloin sitä tavattiin ensimmäistä kertaa Liettuassa, Puolassa, Latviassa ja Virossa. Suomessa tautia ei ole koskaan tavattu.

Tauti on levinnyt esimerkiksi Baltian ja Venäjän sikaloihin villisikojen mukana. Suomessakin on aihetta huoleen, sillä Suomen villisikakanta on viime vuosina kasvanut nopeasti. Villisikojen lisäksi tauti on levinnyt maasta toiseen ihmisen toiminnan vuoksi: virusta sisältävien elintarvikkeiden kuljetuksessa tai tautiin sairastuneiden sikojen siirroissa.
Vaikka muut eläimet ja ihmiset eivät sairastu afrikkalaiseen sikaruttoon, ne voivat levittää tautia. Tauti leviää suoran sika–sika-kontaktin sekä sian eritteiden, niillä saastuneiden tavaroiden, sianlihan, sianlihatuotteiden ja sikaa sisältävien sivutuotteiden välityksellä.
Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto olisi valtava taloudellinen riski kotimaiselle sianlihantuotannolle. Mikäli virus tulisi sikalaan, pitäisi kaikki sikalan siat lopettaa ja raadot hävittää. Vienti ulkomaille pitäisi pysäyttää tai sitä pitäisi rajoittaa vielä pitkään taudin hävittämisen jälkeen.


VIRANOMAISET KIINNITTÄVÄT tuliaisiin erityistä huomiota, sillä aiemmin taudin epäillään levinneen ainakin Tšekkiin ja Unkariin eväiden tai ruokajätteen mukana. Matkustajien valistamiseen on herätty myös Ruotsissa. Ruotsin maatalousvirasto varoitti tiistaina, että Venäjällä järjestettävät jalkapallon MM-kisat saattavat olla riski ruotsalaisille sioille.
Ruotsalaisviranomaiset pelkäävät, että afrikkalainen sikarutto kulkeutuu Venäjältä Ruotsiin kisaturistien eväiden mukana.
Jos ruotsalainen kisaturisti tuo Venäjältä eväänään esimerkiksi kinkkuvoileivän ja heittää sen tai sen kääreet perillä ojaan, paikalle eksyvä villisika voi syödä leivän, saada taudin ja alkaa levittää sitä.


Fakta: Näitäkin eläintauteja laittomat ruokatuliaiset voivat sisältää
- Suu- ja sorkkatautivirus (FMD). Suomessa todettu viimeksi vuonna 1959.
- Klassinen sikaruttovirus (CSF). Suomessa todettu viimeksi vuonna 1917.
- Muuntuneen prioniproteiinin aiheuttama tauti, bovine spongiform encephalopathy (BSE). Suomessa todettu viimeksi vuonna 2001.
Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Kommentti: "AFRIKKALAINEN SIKARUTTO levisi EU:n alueelle vuonna 2014. Tuolloin sitä tavattiin ensimmäistä kertaa Liettuassa, Puolassa, Latviassa ja Virossa. " Kuinka ollakaan, entisiä ihmiskloonauksen esimerkkimaita on jälleen mainittu. Eiköhän joku puolue taas ärähdä ja kerro näiden maiden entisen järjestelmän olleen suorastaan loistava.

Mistä lie johtunut, että nimenomaan Puola on varoituslistalla hedelmien ja marjojen tuonnin osalta: pestävä, desinfioitava ja jätettävä syömättä ilman keittämistä. Suolistoperäiset tautilähteet ovat tavanomaisia. Miksi muiden maiden hedelmissä ja marjoissa ei sellaista varoitusta ole ollut?
Olisiko näihin maihin vallan EU-tuella vietävä saippuaa ja desinfiointiaineita sekä kumikäsineitä? WC-paperikin voisi olla hyvä innovaatio, ettei tarvitse sormiaan sotkea...

Viimeisin suuri ravintoon liittyvä ruokavaroitus tuli hullun lehmän taudista eli prionitaudista. Tämä v-mäinen tauti levisi Englannista kuin rutto konsanaan viranomaisten salaillessa ja kieltäessä taudin olemassaolon. Jälleen kerran AHNEUS oli perussyynä. Suomalainen eläinlääkäri Englannissa mainitsi havainnostaan viranomaisille ja sai välittömän lähdön työpaikastaan. Huonon tiedon tuoja oli ammuttava... Valtavat lehmäroviot saastuttivat Englannin taivaita pakon edessä ja tartar-pihvit tulivat kielletyksi ympäri Euroopan.
Suomalainen makkarateollisuus hieroo käsiään, kun suomalainen makkara ei sisällä juurikaan lihaa. Jauhoteollisuus on hienoa ja uusi vehnä-ruis-rypsi"makkara" tulee olemaan suomalaisen ruokintaeollisuuden kirkkain tähti. Kiinalaisten melatoniinimaidostakin tulisi oppia jotain.

Miten lie käynee Virosta tuotavien ruokatuliaisten kanssa? Itse olen ostellut sieltä tappavaa savukylkeä ja kalasäilykkeitä. Ruotsista olen tuonut kuohukermaa ja veripalttua, jotka molemmat sukkelaan tappavia. Miten lie Suomessa, erityisesti Tampereella, mustan makkaran kohtalo?
Saavatko vihervegaanit nyt uutta tuulta purjeisiinsa lihavihassaan? Kai tuossa henvonpskassakin jotain vikaa löytyy?

Uhkaako suloisia minipossuja nyt kuolema, kun Suomessa ollaan niin äärimmäisyyksien kannalla, aina ja ikuisesti? Miten lie sitten metsästyksen laita, kun villisiat laiduntavat samoja metsiä kuin muutkin metsän eläinmet. Tässä jälleen uusi idea kieltää suloisten bambien metsästys ja pupujen tappaminen, jotka muutenkin sisältävät punaista tappavaa lihaa. Eikö näille idioottimetsästäjille riitä kuusen kerkkojen, petun, marjojen ja sienien keruu ja apuna voitaisiin käyttää thaipoimijoita. Hyvänä lisänä olisivat katajanmarjat kotimaisen ginin tukemiseksi, joka niittänyt maailmanmainetta jo nyt.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa