Suolistosairauksista tulossa uusi kansantauti – uhkaa erityisesti alle 35-vuotiaita

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6241
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suolistosairauksista tulossa uusi kansantauti – uhkaa erityisesti alle 35-vuotiaita

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 23 Kesä 2018 23:13

Yle 23.6.2018 klo 13:20 Tulehdukselliset suolistosairaudet

Suolistosairauksista tulossa uusi kansantauti – uhkaa erityisesti alle 35-vuotiaita

Suomessa diagnosoidaan vuosittain lähes 2 000 uutta haavaista paksusuolentulehdusta ja Crohnin tautia. Taudin syy on tuntematon. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat merkittävästi lisääntyneet Suomessa. Kainuussa ja Etelä-Karjalassa sairastuneita on jo yli prosentti maakunnan asukkaista.

Tautien aiheuttajaa ei tiedetä. On parantumaton, mutta pysyy useimmiten kurissa lääkityksellä. Tulehdukselliset suolistosairaudet alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvulla. 2000-luvulla niiden lisääntymistä on kuvattu ”räjähdysmäiseksi” sekä Suomessa että maailmalla. Taudin esiintyvyys ja lisääntyminen on suurinta Pohjoismaissa. Tulehduksillisia suolistosairauksia on kaksi. Toinen on haavainen paksusuolitulehdus ja toinen Crohnin tauti. Niiden yhteisnimitys on IBD, joka on lyhenne englanninkielisestä termistä Inflammatory Bowel Diseases.

IBD puhkeaa tavallisimmin 15–35-vuotiaana. Tulehduksellisten suolistosairauksien tyypillisiä oireita ovat pitkittyvä ripuli, veriripuli ja vatsakivut.
Paksusuolitulehduksen ja Crohnin taudin pääasiallinen oire on useita kertoja päivässä vaivaava ripuli. Se voi kestää monta viikkoa. Lisäksi potilaalla voi olla voimakkaita krampinkaltaisia vatsakipuja. Usein paino laskee ja yleisvointi heikkenee.
Oireiden pitkittyessä on syytä hakeutua lääkäriin – työterveyteen tai terveyskeskukseen – ja sitä kautta tutkimuksiin.

Paksusuolitulehdukseen tai Crohnin tautiin sairastunut joutuu käymään WC:ssä jopa kuusi kertaa päivässä. Syy tuntematon. Sairaus ei näy päällepäin, mutta sen oireet hankaloittavat elämää. Tautia sairastavan on esimerkiksi päästävä nopeasti WC:hen, mutta esimerkiksi ravintorajoituksia ei sairastuneelle yleensä anneta. IBD:n syitä ei tunneta, joten myös keinot sairauden ehkäisemiseksi puuttuvat.
– Syy ei löydy geeneistä, sillä geenit eivät muutu näin nopeasti. Yksittäistä tekijää ei ole löytynyt ruuastakaan, vaikka syöminen on muuttunut, ruoka on jalostettua ja ruuan mukana syödään kemikaaleja, sanoo gastroenterologi Eija Hirsi Etelä-Karjalan keskussairaalasta.
Syyksi on epäilty muun muassa jotakin ympäristötekijää, joka muuttaa suoliston reagointia ja aiheuttaa hallitsemattoman tulehduksellisen reaktion.
– Viime vuosikymmeninä ympäristömme on muuttunut valtavasti. Kävelemme asfaltilla, oleskelemme sisätiloissa, teemme hermostuttavaa työtä, stressaannumme, antibiootit muuttavat suoliston bakteeristoa, luettelee Hirsi.

Kainuussa ja Etelä-Karjalassa kansantaudin raja rikki
Kelan lääkekorvaustilaston mukaan Suomessa oli vuoden 2017 lopussa 47 800 IBD-tapausta. Vuonna 2007 niitä oli 30 000. Viimeisen 10 vuoden aikana tulehduksellisia suolistosairauksia on diagnosoitu reilun 1 700 tapauksen vuosivauhdilla. Suomessa IBD:tä esiintyy suhteutettuna väkilukuun eniten Kainuussa, Lapissa ja Oulun alueella sekä Kaakkois-Suomessa. Kainuussa ja Etelä-Karjalassa IBD voidaan jo luokitella kansantaudiksi, sillä sitä sairastaa yli prosentti väestöstä. Vuoden 2017 lopussa IBD lääkekorvausta maksettiin 972 kainuulaiselle, mikä tarkoittaa, että noin 1,31 % kainuulaisista sairastaa jompaakumpaa IBD-tautia. Etelä-Karjalassa lääkekorvausta sai 1 297 eteläkarjaista, mikä on yksi prosentti maakunnan asukkaista.

IBD-sairauksia ei voida nykylääketieteellä kokonaan parantaa lääkkeillä tai leikkaushoidolla. Tauti todetaan suoleen tehtävällä tähystyksellä. Lääkkeillä tautien oireita voidaan lieventää, mutta kokonaan ne eivät oireita poista.
Mikäli paksusuolentulehdus tai Crohnin tauti äityy niin vaikeksi, että lääkkeet eivät riittävästi tautiin helpota, on edessä leikkaus. Siinä potilaalta poistetaan suolesta osa, mutta sekään ei tautia lopullisesti nujerra.

Kouluruoka: Paksusuolitulehduksen tai Crohnin tautiin voivat yleensä syödä samaa ruokaa kuin ennen sairastumistaan.
Lisää hoitajia: Gastroenterologi Eija Hirsi Etelä-Karjalan keskussairaalasta toivoo, että sairaaloilla olisi enemmän hoitajia, jotka voisivat auttaa potilasta taudin aikana.
– IBD-hoitajan osuus kroonisen sairauden hoidossa on tärkeä, kertoo osastonylilääkärinä toimiva Hirsi.
Sairastuneiden tukena on myös Crohn ja Colitis ry (siirryt toiseen palveluun), joka tarjoaa monenlaista apua ja vertaistukea sairastuneille.

Koska tautien aiheuttajia ei tiedetä, on ihmisille vaikea antaa tautia ehkäiseviä elämänohjeita. Tupakointi lisää ainakin alttiutta sairastua Crohnin tautiin. – Uusia menetelmiä, kuten potilaan omaseuranta on otettava käyttöön. Ja ilman muuta tutkimusta tarvitaan lisää, sanoo Hirsi.
Lue haavaisesta paksusuolitulehduksesta (siirryt toiseen palveluun) ja Crohnin taudista (siirryt toiseen palveluun) lisää Duodecimin terveyskirjastosta.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 18 vierailijaa