Kana - kananmuna - kolesteroli

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kana - kananmuna - kolesteroli

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Heinä 2018 21:57

Olen tässä päivänä muutamana miettinyt virallisen ruokintatieteen ja -tiedon antamaa valistusta kananmunan kolesterolista.

Vallan muinaisina aikoina mentiin munalla töihin. 60-luvun lopulla oli hirmuisa kananmunan buumi: "Pukki Paratiisissa", tanskalainen pehmopornoelokuva, jonka johdosta moni suomalainen urospuolinen opetteli nauttimaan kananmunan raakana molempiin päihin pistetyistä rei'istä.
Samaten entiseen aikaan ravintoloissa sai raakalaismaisen kananmunatotin, jossa oli runsaasti sokeria ja tujaus konjakkia, jotta krapula erkaantuisi, ainakin hetkeksi. Kananmunan lima rauhoitti vatsan seinämiä ja uusi kierros sopi aloittaa. Nykyisin varmaan semmoinen ryyppy on ankarasti kielletty , paitsi lestadiolaisilta, ennen uhrilampaaseen sekoamista.

Siis kana tuottaa päivittäin kauhean paketin kolesterolia kananmunan keltuaisen muodossa, jonka "viisaat" kehottavat siinä suuressa viisaudessaan jättämään syömättä. Mistä kana sitten saa tarveaineet siihen kolesteroliin, joka päivä, kunnes kirves kaulan katkaisee ja viimeinen lento suoritetaan?
Kana syö jyviä, joita meidän ihmistenkin kehotetaan syömän, ja paljon ja monta kertaa päivässä. Miten se kana niistä meille terveellisistä jyvistä kehittää kolesterolin? Onko kanalla joku "pieni tehdas", joka tuottaa tuota tappavaa kolesterolia "virallisviisaiden" kauhuksi?
Virallisviisaat ovatkin kehottaneet olemaan syömättä kanan nahkaa, joka on sitä parasta monien epäviisaiden mielestä. Nahka on makkaroiden ainesosa ja sitä pitää säästellä makkaran raaka-aineeksi, kuten sian kamaraakin ja saparoita sekä korvia, töpseleitä ja sorkkia.

Miksi virallisviisaat eivät kerro meille kanan kolesterolista mitään. Agronomit ja VRN:n pääjohtaja , eläinlääkäri, eivät kerro meille kanan vaarallisuudesta, päinvastoin , puhuvat suureen ääneen punaisen lihan tappavuudesta ilman näyttöä. Kana syö myös kastematoja., joka tulossa viherpiiperöitten aamiaipöytään mitä suurimmaksi herkuksi. Kanan tulostus on suuri business ja kukkasten ikituoksuinen lannoite. Onko siinä tulosteessa se kolesteroliylijäämä, joka ei siihen munaan mahdu? Pitäisikö tuo lannoite kieltää kukille vaarallisena?

Päivittäinen muna tekee kaikille hyvää, sanoivat nuo viisaat sitten ihan mitä lystäävät. Ihminen kun on sekasyöjä, joka on vegaanien vihapuhetta parhaimmasta päästä. Loukkaako sinua sekasyöjäksi haukkuminen? Minulle se on yhtä kuin kulinarismia.
Kalakukko

Tomppa
Viestit: 312
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kana - kananmuna - kolesteroli

ViestiKirjoittaja Tomppa » 11 Heinä 2018 22:12

Dr. Malcolm Kendrick bloggasi runsas kuukausi sitten kananmunasta ja sen "vaarallisuudesta":
Eggs are good for you – who knew!?

https://drmalcolmkendrick.org/2018/05/29/eggs-are-good-for-you-who-knew/
Hyvää ironiaa, osansa saavat myös vegaanit.

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Kana - kananmuna - kolesteroli

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Heinä 2018 22:29

Ja lisää kolesterolista:

YLE: Sydäntaudit11.7.2018 klo 21:21 Jorma Latvala

Suomalaistutkijat löysivät uuden keinon tunnistaa vaaniva sydäninfarkti – avainasemassa kolesterolia kuljettavien hiukkasten laatu

Pohjoismainen ruokavalio voi auttaa taistelussa "pahaa kolesterolia" kuljettavia huonolaatuisia LDL-hiukkasia vastaan, kertovat tutkijat.
Tutkijat ovat löytäneet mittarin, jonka avulla ihmisten taipumusta sairastua sydäntauteihin voidaan selvittää aiempaa henkilökohtaisemmin. Näin ollen tutkimus auttaisi myös ennaltaehkäisemään sydäntauteja, kertovat dosentti Katariina Öörni ja tutkija Maija Ruuth Wihurin tutkimuslaitoksesta ja Helsingin yliopistosta.

Jo aiemmin on tiedetty, että "pahaa kolesterolia" kuljettavat LDL-hiukkaset aiheuttavat sydäntauteja: tautien riski kasvaa LDL-hiukkasten määrän kasvaessa. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, että määrän lisäksi hiukkasten laatu vaikuttaa sydäntauteihin. Wihurin tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että osalla ihmisistä LDL-hiukkaset tarrautuvat herkästi toisiinsa eli ne ovat aggregoitumisherkkiä.
– Aggregoituminen tarkoittaa, että kun hiukkasen pintaa muokataan, niistä tulee tarrautuvaisia ja ne muodostavat isoja kolesterolia täynnä olevia ryppäitä. Ryppäät voivat aiheuttaa valtimon seinämässä paikallisen tulehduksen ja kolesterolin kertymistä plakkiin, Öörni kertoo.

Huomasimme, että kasvisöljyjen käyttö kovien rasvojen sijaan paransi LDL-hiukkasten laatua.
Öörnin mukaan tutkimuksessa havaittiin, että hiukkaset kasautuivat helpommin ihmisillä, joilla on todettu sepelvaltimotauti.
– Mielenkiintoista on se, että kaikista aggregoitumisherkimmät partikkelit löytyivät ihmisiltä, jotka kuolivat myöhemmin sydäninfarktiin.
LDL-hiukkasten kuljettamaa kolesterolia sanotaan pahaksi, koska LDL-hiukkaset kuljettavat sitä valtimoiden seinämiin, minne se voi jumittua. Paikoilleen jämähtänyt kolesteroli aiheuttaa muun muassa sepelvaltimotautia ja voi sitä kautta aiheuttaa vuosikymmenten saatossa sydäninfarktin.

Pohjoismainen ruokavalio auttaa Ruuthin mukaan tutkimuksessa ilmeni, että pohjoismainen ruokavalio paransi LDL-hiukkasten laatua.
– Huomasimme, että kasvisöljyjen käyttö kovien rasvojen sijaan paransi LDL-hiukkasten laatua. Runsas sokerin käyttö taas heikensi hiukkasten laatua. Kolesterolia alentava lääke oli toinen keino parantaa LDL-hiukkasten laatua.

Öörni ja Ruuth suosittelevat kaikkia vaihtamaan kovat rasvat pehmeisiin rasvoihin. – Kaikki voisivat varsin hyvin miettiä ruokavalion laatua. Eihän siitä ole mitään haittaa kenellekään, että käyttää paljon kasvioljyä ja välttelee sokerin käyttöä, Öörni sanoo.
Toivoisimme, että tämän menetelmän avulla voisimme saada lisää tarkkuutta sydäntautiriskiarvioon.

Kansainvälisen tutkimusryhmän kehittämä LDL-hiukkasten laatumittari ei ole vielä yleisessä käytössä. Mittaria testataan vielä suuremmalla ihmisjoukolla, mutta tulosten vahvistuessa sitä tarjotaan todennäköisesti julkiseen terveydenhuoltoon.
– Toivoisimme, että tämän menetelmän avulla voisimme saada lisää tarkkuutta sydäntautiriskiarvioon. Löytäisimme ne ihmiset, jotka tarvitsevat erityisen voimakkaasti esimerkiksi ruokavaliomuutosta, kolesterolia alentavaa lääkitystä tai jotain muuta interventiota. Eli tämä voisi parantaa henkilökohtaista riskiarviota, Öörni kertoo.
Wihurin tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoiden johtaman kansainvälinen tutkimus on kestänyt usean vuoden ajan. Tutkimukseen on osallistunut yhteistyökumppaneita myös Kuopiosta ja Turusta. Kansainvälistä yhteistyötä on tehty sekä ruotsalaisten että yhdysvaltalaisten tutkijoiden kanssa.

Lue lisää: - Kovan rasvan terveyshaitat ovat entistä selvemmät: "Jokaisen tulisi viimeistään aikuisiässä tietää kolesterolinsa"
- Irlantilaistutkimus: Juuston suurkulutus ei lihota eikä nosta veren kolesterolitasoa
- Uusi lääke voi mullistaa kolesteroliongelmien hoidon – yksi pistos riittäisi puoleksi vuodeksi
Suomalaistutkijat löysivät uuden keinon tunnistaa vaaniva sydäninfarkti – avainasemassa kolesterolia kuljettavien hiukkasten laatu
Pohjoismainen ruokavalio voi auttaa taistelussa "pahaa kolesterolia" kuljettavia huonolaatuisia LDL-hiukkasia vastaan, kertovat tutkijat.
Kalakukko

Avatar
San Martino
Viestit: 5241
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25
Paikkakunta: Aina menossa jonnekin...

....kananmuna - kolesteroli

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Heinä 2018 8:49


Kansainvälisen tutkimusryhmän kehittämä LDL-hiukkasten laatumittari ei ole vielä yleisessä käytössä. Mittaria testataan vielä suuremmalla ihmisjoukolla, mutta tulosten vahvistuessa sitä tarjotaan todennäköisesti julkiseen terveydenhuoltoon.

viewtopic.php?f=36&t=7918&p=48634#p48630

Johan meillä on laatumittari? Mitä nuo höpisee?

HUS kirjoitti:
ApoB/A1-suhde on useiden suuriin potilasaineistoihin perustuvien tutkimusten mukaan muita lipiditutkimuksia (Kol- tai Kol-LDL-tutkimus tai laskennalliset suhteet Kol/Kol-HDL ja Kol-LDL/Kol-HDL) parempi sydän- ja verisuonitautien (akuutti sydäninfarkti, aivovaltimotauti, perifeeriset valtimotaudit) riskimittari. Apolipoproteiinimääritykset ovat selvimmin hyödyllisiä ylipainoisilla, metabolista oireyhtymää ja tyypin 2 diabetesta sairastavilla

https://huslab.fi/ohjekirja/20706.html


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa