Uhkaako osaa kirurgeista työttömyys?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uhkaako osaa kirurgeista työttömyys?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Heinä 2018 15:49

YLE: Leikkaushoito19.7.2018 klo 15:04päivitetty 19.7.2018 klo 15:22

Suomessa tehdään tuhansia tarpeettomia olkapääleikkauksia – Suomalaistutkijat: Olkalisäkkeen avarrusleikkauksesta ei ole hyötyä
Tiedejulkaisu British Medical Journalissa torstaina julkaistu suomalaistutkimus vahvistaa käsitystä, että ensisijaisena hoitona pitäisi olla fysioterapia.
Suomen yleisin hoitoa vaativa olkavaiva on olkalisäkkeen alainen kiputila. Suomessa tehdään noin 3 500 olkalisäkkeen avarrusleikkausta vuodessa. Kansan suussa leikkausta kutsutaan usein ”höyläykseksi”. Valtaosa näistä leikkauksista tehdään turhaan, selviää suomalaisesta FIMPACT -tutkimuksesta (Finnish Subacromial Impingement Arthroscopy Controlled Trial). Leikkaus ei ole yhtään tehokkaampi kuin fysioterapia, toteaa tutkimuksen johtoryhmän jäsen, Helsingin yliopiston ja HUS:in dosentti Simo Taimela.
– Suomessa on hyvä tilanne. Täällä on fysioterapeuteilla hyvä osaamistaso. Jos missä, niin Suomessa on kyllä hyvä mahdollisuus tämä asia fysioterapialla hoitaa.

Torstaina BMJ:ssä julkaistu (siirryt toiseen palveluun) suomalaisryhmän tutkimus ei ole varsinaisesti uutta tietoa. Se vahvistaa kuitenkin aiemmissa satunnaistetuissa tutkimuksissa esille tulleet tiedot, ettei olkalisäkkeen avarrusleikkaus helpota potilaan oireita yhtään sen paremmin kuin fysioterapia.
Esimerkiksi Tekonivelsairaala Coxan apulaisylilääkäri Saara Ketolan kansainvälisesti palkittu väitöskirja vuodelta 2016 tuli samaan lopputulokseen, Suomen yleisimmästä olkapääleikkauksesta ei ole potilaalle lisähyötyä fysioterapiaan verrattuna.

Lumeleikkauksilla samaan lopputulokseen
FIMPACT -tutkimuksessa oikeita leikkauksia verrattiin lumeleikkauksiin. Tutkimuksessa mukana olleista niin leikkausryhmään kuin lumeryhmään kuuluneet olivat kahden vuoden kuluttua ihan yhtä tyytyväisiä olkapäänsä tilanteeseen ja molemmissa ryhmissä oireetkin olivat yhtä vähäisiä.
Dosentti Simo Taimela muistuttaa, että vaikka 35-65 -vuotiaat osallistujat eivät saaneet tietää, mitä heille tehtiin, on lumeleikkausten tekeminen silti eettisesti hyväksyttävä tapa tehdä tutkimusta. – Olisi epäeettistä jatkaa sellaisten toimenpiteiden toteuttamista, joiden vaikuttavuutta ei ole osoitettu. Jokaiselle tutkimushenkilöistä on selitetty ihan juurta jaksaen, mitkä ovat ne vaihtoehdot, mihin hänet saatetaan arpoa.
Osallistujat arvottiin johonkin kolmesta ryhmästä. Yhdelle ryhmälle tehtiin ”höyläys”, toiselle lumeleikkaus ja kolmas ryhmä sai tehostettua fysioterapiaa. Kahden vuoden kuluttua kaikista ryhmissä koettiin, että olkapää oli selvästi parempi kuin ennen toimenpidettä.

Polvesta alkoi hyväksyminen
Viime vuonna samaisessa British Medical Journalissa kerrottiin, että polvinivelrikon tähystysleikkaukset ovat todennäköisesti kaikki turhia. Lääkärit ympäri maailmaa ovat alkaneet hyväksyä, että leikkaamista voisi vähentää. Suomessa on hyvä julkinen terveydenhuolto ja tällä leikkausmääriä seurataan tarkasti. FIMPACT -tutkimuksen johtoryhmän jäsen Simo Taimela tietää, että niissä maissa, missä terveydenhuolto ei ole yhtä keskitettyä ja leikkauksia hoitavat yksityiset toimijat, leikkauksia tehdään samaan vaivaan huomattavasti Suomea enemmän.
– Eiväthän kaikki halua leikkaukseen. Se olkapää on todella kipeä ja tyypillistä on usean viikon sairausloma sen jälkeen. Kun ihmisille selittää, että tulosten mukaan se olkapää ei ole yhtään sen parempi kuin, jos se olisi kuntoutettu, niin jokainen järkipäätöksiä tekevä ihminen lähtisi sille linjalle, että ensisijainen hoito on kunnollinen ja osaavaa kuntoutus.

Ja näitä kuntouttajia Suomessa riittää. Suomen Fysioterapeuttien puheenjohtaja Tiina Mäkinen lupaa, että olkapäiden kuntouttamisesta ymmärtäviä fysioterapeutteja riittää, vaikka olkapääleikkaukset vähenisivät yhdessä yössä tuhansilla.
– Suomessa on eniten fysioterapeutteja asukaslukuun suhteutettuna koko maailmassa. Siitä ei pitäisi jäädä kiinni. Me olemme valmiina ihan varmasti.

Tällä hetkellä olkalisäkkeen avarrusleikkauksiin käytetään Suomessa yli 35 miljoonaa euroa vuosittain. Yksi leikkaus maksaa noin 2 000 euroa.
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1758
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Uhkaako osaa kirurgeista työttömyys?

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 19 Heinä 2018 19:15

Vuosien takaisesta tutusta, Simo Taimelasta, tulee hakematta mieleen toinen "häirikkö"-kirurgi, Teppo Järvinen.
On se kumma, että kirurgit saavat tulosta aikaiseksi Suomen terveydenhuollon kehityksessä. On kai niin, että työn laatu tukee itsenäistymistä ja rohkeutta vastuun otossa.
Jos "vain radiologi" kuuluu suorine mielipiteineen ns pili-pali joukkoon, mihin kuuluvatkaan pediatrit, internistit jne kaikkine suppeine erikoisaloineen syvine "käypähoito kumarruksineen", notkeine reseptikäsineen, kun mitään mitään muutosta Suomen maassa ei näytä tapahtuvan tunnetuissa ylipaino / lihavuus, T2D, sv-tautien ym MetS-taudeissta huolimatta niiden surkeasta tilastokehityksestä.
Hyvä Simo!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa