Onko Kretschmerin typologia taakse jäänyttä elämää?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6112
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko Kretschmerin typologia taakse jäänyttä elämää?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Marras 2018 22:26

HS: Päivän lehti 15.11.2018 Timo Paukku HS

Onko ylipaino masennuksen syy vai seuraus? Laajan tutkimuksen perusteella lihavuus näyttäisi tulevan ensin

Tutkijoiden mukaan yhteys voi olla psykologinen. Lihavuus voi lisätä masennusta.
YLIPAINO voi uuden tutkimuksen mukaan aiheuttaa masennusta. Ilmiö vaikuttaa enemmän naisiin kuin miehiin. Aiemminkin on osoitettu, että ylipainoisilla ihmisillä on todennäköisemmin masennusta kuin normaalipainoisilla. Tähän asti oli kuitenkin epäselvää, johtaako masennus ylipainoon vai ylipaino masennukseen.

BRITTILÄISET ja australialaiset tutkijat selvittivät ylipainon ja masennuksen yhteyttä aineistolla, joka oli koottu brittiläisestä biopankista.
Aineistosta löytyi noin 49 000 potilasta, joilla oli masennusta. Ryhmä havaitsi, että mitä enemmän potilaalla oli ylipainoa, sitä todennäköisemmin hän oli masentunut. Tulokset pitivät, vaikka aineistosta suljettiin pois potilaat, joiden suvussa esiintyi masennusta.
Kun painoindeksi kasvoi 4,7 pistettä, masennuksen todennäköisyys lisääntyi miehillä 18 prosenttia ja naisilla 23 prosenttia.

PAINON ja masennuksen välistä syy- ja seuraussuhdetta selvittääkseen tutkijat vertasivat kahdenlaisia geenejä, kertoo Exeterin yliopiston tiedote.
Toiset geenit olivat yhteydessä sekä lihavuuteen että siihen kytkeytyviin aineenvaihduntasairauksiin, kuten diabetekseen. Toiset kytkeytyivät vain lihavuuteen eivätkä lainkaan muihin fy­siologisiin vaivoihin. Ryhmä havaitsi, että molemmantyyppiset geenit olivat yhtä vahvassa yhteydessä lihavuuteen. Havainto viittaa siihen, että itse lihavuus aiheuttaa masennusta ilman siitä seuraavia aineenvaihdunnallisia sairauksia.
”Se vihjaa, että psykologinen tekijä voi olla yhtä vahva kuin fysiologinen tai jälkimmäistä ei edes ole”, sanoi tutkimuksen kirjoittajiin kuuluva professori Tim Frayling Exeterin yliopistosta Guardian-lehdessä.

Tutkimuksen rajoituksena on, että se tarkasteli vain syntyperältään eurooppalaisia valkoihoisia. Lisäksi se perustui osin kohteiden itsensä antamaan tietoon. Aineistossa oli 500 000 henkilöä, joiden ikä oli 37–73 vuotta. Se sisälsi henkilön antamaa tietoa omasta terveydestään ja siitä, oliko hän käynyt yleislääkärin tai psykiatrin vastaanotolla ahdistuksen tai masennuksen takia.

AINEENVAIHDUNTAA tutkiva lääketieteen professori Naveed Sattar Glasgown yliopistosta piti silti tutkimusta merkittävänä.
”Tämä on ehkä vahvinta näyttöä tähän asti siitä, että paino voi todella vaikuttaa masennukseen”, Sattar sanoi Guardianille.
”Tietysti myös monet muut tekijät voivat aiheuttaa masennusta. Silti laihtuminen saattaa joillakin kohentaa mielenterveyttä, ja hoikempana pysyminen voi ehkäistä masentumista.”

Kommentti: "lihavat ovat hauskoja"-mantraa on kuultu eikä ole ymmärretty, että olisiko niin, että lihavat haluavat olla hauskoja ollakseen suosittuja tai saavansa seuraa hauskuuden kautta. Kretschmerin typologia on romukopassa.
No niin tai näin, maski on aina rakennettu. Suosio on persoonallinen juttu, jos sen takana ei ole rikkautta, kauneutta tai poikkeuksellista viisautta. Myös tietty muskelien merkitys tai kropan kauneus puhuttelee, vaikka pään tyhjyys sitten myöhemmin paljastuukin. "Kiekkovamma" , sanoo tähtiluistelija.
Kalakukko

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: Onko Kretschmerin typologia taakse jäänyttä elämää?

ViestiKirjoittaja catharsis » 19 Marras 2018 18:24

Eikö pää ole osa kehoa? Jos kehon metabolia on sekaisin (insuliiniresistenssi, diabetes) niin miten voisi ajatella, että aivojen metabolia olisi samaan aikaa ihan OK? Totta kai ne kulkevat käsi kädessä. nimim. insinöörin mielipide


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa