Puoskarihoidoista erään nuuttipukin mukaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Puoskarihoidoista erään nuuttipukin mukaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Tammi 2019 3:31

Turun Sanomat: Terveys & tiede
BLOGIT | Terveys & tiede 5.1.2019 10:12 http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/ ... ja-huuhaa/

Täydentävä hoito, uskomushoito, CAM ja huuhaa

Lääketieteellinen hoito on tutkimuksiin perustuvaa hoitoa. Lääketieteellisten hoitojen ulkopuolelle jääviä hoitoja kuvataan hyvin kirjavasti uskomushoidoiksi, täydentäviksi tai vaihtoehtoisiksi hoidoiksi, CAM-hoidoiksi tai myös huuhaaksi.

Millä termeillä näitä lääketieteellisten hoitojen ulkopuolelle jääviä hoitoja pitäisi kutsua? Tarkoittavatko kaikki termit samaa?
Aiheesta on yhtä monta mielipidettä kuin on termiäkin. Yksikään termi ole vakiinnuttanut asemaansa yksiselitteisesti.
En ole löytänyt myöskään selkeää määrittelyä, millä tavoin jokin hoito on uskomushoitoa ja toinen taas täydentävää hoitoa tai huuhaata.

Mitä eri termit tarkoittavat?
Terveydenhuollon puolella hoidosta, joita ei ole tutkittu, käytetään useimmiten termiä uskomushoito. Sen taustalla on ajatus, että hoidot perustuvat uskomuksiin eikä tutkittuun tietoon. Termi pyrkii siis kuvaamaan hoitojen perustaa.
Termiä vaihtoehtohoito on myös käytetty. Todellisuudessa nämä hoidot eivät kuitenkaan ole vaihtoehtoja lääketieteellisille hoidoille, sillä niiden tehoa, turvallisuutta sekä sopivia käyttöaiheita ei ole tutkimuksin varmistettu.

Ajoittain on käytetty myös termiä täydentävä hoito. Tämä termi antaa ymmärtää, että hoidot täydentäisivät lääketieteellistä hoitoa. Tässä ongelmana on, että jos niiden vaikuttavuudesta puuttuu tutkimusnäyttö, on vaikea ymmärtää millä tavalla ne oikeasti voisivat täydentää lääketieteellistä hoitoa. Toisaalta termin voi myös ymmärtää niin, että hoito perustuu tutkimuksiin mutta se ei sellaisenaan ole sairauden parantava hoito vaan täydentää muuta hoitoa.

Edellisille sukua on termi CAM-hoidot (Complementary and alternative therapies). Se sisältää edellä kuvatut termit yhdistettynä.
Integratiivinen eli yhdistävä hoito pyrkii korostamaan sitä, että hoitoja annetaan lääketieteellisen hoidon yhteydessä eikä niiden sijaan. Termi vaikuttaisi olevan lähellä täydentävää hoitoa.
Myös termiä traditionaalinen tai perinteinen hoito näkee käytettävän eri hoidoista silloin kun niiden ajatellaan olevan kansan perinnetietoa.

Mitä sitten on huuhaahoito? Ehdotus erilaisten hoitojen luokitteluksi kts linkin kautta nuutin prosessikaaviokuvaa
Koska Suomessa tai muuallakaan ei ole pyritty hoitoihin liittyvää terminologiaa selventämään, teen ehdotuksen eri hoitojen määrittelystä.

Tutkimaton hoito ei välttämättä ole toimimaton hoito eikä huuhaata. Jokainen tänään käytössä oleva hoito on joskus ollut tutkimaton eikä voi automaattisesti etukäteen tuomita hoitoja vaikuttamattomiksi, jos niitä ei ole tutkittu.
Hoidon teho, käyttöaiheet ja turvallisuus tulisi kuitenkin kyetä osoittamaan tutkimuksin. Hoidon mekanismin tulisi myös olla jollain tavoin ymmärrettävä tai se ei ainakaan saisi olla luonnonlakien vastainen.

Luokittelu voisi perustua muutamaan keskeiseen kriteeriin kunkin käyttöaiheen mukaisesti:

Hoidon vaikutusmekanismin rationaalisuus/uskottavuus
Tutkimuksin osoitettu teho
Tutkimuksin osoitettu turvallisuus
Periaatteessa näillä kriteereillä kaikki hoidot voidaan luokitella kuuteen ryhmään.

Eri hoitoluokkien määrittely: Edellä kuvattuja kriteereitä käyttäen hoitoidea muuttuu
potentiaaliseksi hoidoksi, jos sen tueksi on olemassa alustavaa tutkimusnäyttöä. Tutkimusnäyttö on kuitenkin alustavaa tai liian suppeaa. Jos sen tueksi on olemassa vain subjektiivisia kokemuksia, sitä voidaan kutsua
uskomushoidoksi Uskomushoito olisi siis hoitoa, jonka hyödystä on yksilöiden subjektiivisia hyödyn kokemuksia, mutta sen tehoa ja turvallisuutta ei ole osoitettu.

Kun potentiaalisia hoitoja tai uskomushoitoja tutkitaan, hoidot voidaan luokitella tutkimustulosten perusteella neljään pääryhmään:
Lääketieteellinen hoito
Täydentävä hoito
Vaarallinen huuhaa
Huuhaahoito

Mikäli hoidon teho, turvallisuus ja käyttöaiheet ovat tutkimuksin todistettu, hoidosta tulee osa lääketieteellistä hoitoa. Tällaisia hoitoja ovat esim. tutkitut sairauksiin vaikuttavat elintapamuutokset ja ruokavaliohoito sekä lääkkeet ja toimenpiteet. Elintapamuutoksilla ja ruokavaliohoidolla tarkoitetaan sellaisia valintoja, jolla on kyseiseen sairauteen selvästi osoitettu yleisestä hyvinvoinnista poikkeava vaikutus.

Mikäli hoidon turvallisuus on osoitettu ja hoidolla on osoitettua hyötyä muun hoidon ohessa, hoitoa voidaan kutsua täydentäväksi hoidoksi. Tällaisia hoitoja voisi olla terveyttä tukevat elintapamuutokset, ruokavaliohoito.

Esimerkiksi tarkoin valitut ravintolisät, jotka tehostavat hoitoa, vähentävät haittavaikutuksia taikka korjaavat sairauksien aiheuttamia ongelmia voidaan luokitella tähän ryhmään, jos niistä on tutkimusnäyttöä. Myös ns. hyvinvointihoidot voisivat kuulua tähän ryhmään silloin, kun niiden kerrotaan vain parantavan hyvinvointia ilman perusteettomia väitteitä.

Kun puuttuvan tehon lisäksi hoidon turvallisuutta ei ole kyetty varmistamaan taikka haittoja on todettu (tutkimuksin tai ilman tutkimuksia), kyseessä on vaarallinen huuhaa. Tähän luokkaan kuuluvat esim. musta salva ja hopeavesi, joiden hyödyn puuttuminen ja haitat ovat tunnettuja.
Huuhaahoitoja olisivat sellaiset hoidot, joiden tehottomuus on osoitettu mutta joilla ei ole suoria haittoja taikka niiden todennäköisyys on pieni. Esimerkki tällaisesta hoidosta on homeopatia, joka on perusteellisesti tutkittu ja todettu vaikuttamattomaksi. Homeopatian suorat haittavaikutukset ovat harvinaisia, joskaan eivät poissuljettuja.
On hyvä pitää mielessä, että huuhaahoidot voivat kuitenkin olla vaarallisia epäsuorasti, jos vaikuttava hoito jää saamatta tai viivästyy.
Erikoisryhmä huuhaahoitoja ovat hoitoideat, joiden vaikutusmekanismi on luonnonlakien vastainen tai kyseessä on selvä huijaus. Esimerkkejä tällaisista hoidoista ovat Reiki ja kaukoparannus.

Yhteenveto: Mielestäni esittämäni kriteerit mahdollistavat ainakin periaatteessa neutraalin ja asiapohjaisen hoitojen luokittelun niihin kohdistuneen tutkimusnäytön perusteella. On selvä, että osa hoidoista voidaan luokitella helposti näiden kriteerien mukaan. Osa taas ei.
Yksittäisten hoitojen luokittelussa on monia haasteita. Kuinka vahva tutkimusnäytön pitää olla? Millä tavalla se arvioidaan? Lisäksi tieteen erottaminen pseudotieteestä on toisinaan vaikeaa. Riittääkö näytöksi havainnoivat tutkimukset? Vaaditaanko aina satunnaistettuja tutkimuksia vertailuryhmineen kuten lääketieteessä, kun se vain on mahdollista?

Aivan keskeinen seikka on, että luokittelun tulee olla käyttöaihekohtaista. Jokin hyvinvointihoito on täydentävää hoitoa, jos parantaa subjektiivista hyvinvointia muun hoidon ohessa. Jos sen taas väitetään parantavan syöpää ilman tutkimusnäyttöä, se on huuhaata.
Tietyn vitamiinin antaminen puutteiselle on lääketieteellistä hoitoa, mutta jos ei ole puutetta, se voi olla myös huuhaata.

Kommentti: Tähän kirjoitukseen sisältyy runsas määrä lehdessä kommentteja ja vastakommentoijana on tietysti professori Juhani Knuuti, asiantuntija joka alalta.
Merkittävä kommentti oli ruokavaliohoidosta. Ilmeisesti sitä voi saada, jos asianosainen ruokintatlibaani siihen suosittelee, joka hoito lienee runsaasti hiilihydraattia sisältävä virallisterveellinen sokeroitu esanssikiisselihoito yhdistettynä runsaaseen liikuntaan ja ruisleipä-rypsi konseptiin.
Tuskin epileptikoillekaan voidaan antaa ketoosihoitoa, vaikka se olisikin viimeinen mahdollisuus, kun lääkitys ei enää tehoa.
Mitä ilmeisimmin kaikki hoidot, jotka menevät lääkärin ymmärryksen yli, ovat pääsääntöisesti niitä puoskarihoitoja. Tämä käsitys voi tulla horoskoopin laatijoiden turmaksi ja ennustajien katoamiseksi. Mihin laitamme kadoksissa olevat naiset ilman horoskooppia? Mikä voisi olla sopiva lääkitys?
Kalakukko

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Puoskarihoidoista erään nuuttipukin mukaan

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Touko 2019 7:08

YLE kirjoitti:

Muistatko vielä kohut hopeavedestä ja mustasta salvasta? Vaihtoehtoisten hoitomuotojen käyttö ei ole lisääntynyt, vaikka julkisen keskustelun perusteella niin voisi luulla

Voiko tietynlaisella ruokavaliolla ehkäistä syöpää....

https://yle.fi/uutiset/3-10716856

Taas vaihteeksi YLE pelottelee kansalaisia.....

Ilosesti sekotettu hopeavettä,hierontaa,lisäravinteita,mustaa salvaa ja ravitsemusta samaan nippuun. Hohhoijaa...

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Puoskarihoidoista erään nuuttipukin mukaan

ViestiKirjoittaja San Martino » 06 Elo 2019 12:00"Ajatus meridiaaneista on mielikuvituksen tuotetta” – Professori Juhani Knuuti kommentoi julkisen terveydenhuollon akupunktiohoitoja Turun Sanomissa


https://uutiskirje.mediuutiset.fi/go/25 ... 5-20533770

Nuuttipukki pääsi taas otsikoihin......


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa