Sivu 1/1

Kävelylle pitää keksiä joku maksu, että se kelpaa ihmisille

Lähetetty: 13 Tammi 2019 4:11
Kirjoittaja Kalakukko
HS: Päivän lehti 13.1.2019 Päivi Repo HS

Tämän helpommaksi liikunta ei voi mennä – käyskentely ostoksilla tai vaikka museossa torjuu sairauksia ja auttaa parempaan uneen
Reipas kävely on hyvää kestävyysliikuntaa, mutta myös kevyempi käyskentely tuo terveyshyötyjä.
Käveleminen sopii kaikille: ei tarvita erikoisvarusteita, ja liikkeelle voi lähteä, milloin itselle sopii.

JALKAA toisen eteen ja sama uudelleen. Niin yksinkertainen keino kohentaa kuntoa, torjuu masennusta, parantaa unta, vähentää monen yleisen sairauden vaaraa ja auttaa painonhallinnassa. Kävelyn hyödyistä terveydelle on saatu jälleen lisänäyttöä. Esimerkiksi juuri joulun alla ilmestynyt tutkimus havaitsi, että liikunta voi alentaa korkeaa verenpainetta yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet. Yksi tutkimuksen liikuntamuoto oli kävely.
Verenpaine on kohonnut useammalla kuin joka toisella suomalaisella aikuisella, ja puoli miljoonaa syö verenpainelääkkeitä. Silti alle puolet saa lääkkeistä toivotun tehon. Verenpaineeseen voi vaikuttaa myös elintavoilla, ja yksi niistä on liikunta – kuten kävely.

KÄVELY on niin hyödyllistä, että urheilulääketieteen lehti British Journal of Sports Medicine omisti sille kokonaisen teemanumeron kesäkuussa. Kävely on ”paras hankinta” kansan ja planeetan terveyden kannalta, pääkirjoitus hehkutti.
Hyödyt havaittiin jo vuosikymmeniä sitten, ja sittemmin näyttö on vain vahvistunut, totesi kansanterveystieteen emeritusprofessori Ilkka Vuori Lääkärilehdessä marraskuussa. Käveleminen torjuu sairauksia ja auttaa niiden hoidossa.

TUTKIMUSTEN mukaan kävelemällä voi vähentää muistisairauden ja aivohalvauksen vaaraa, kohentaa unta, edistää luovuutta ja saada lisää jaksamista työhön ja harrastuksiin. Iäkkäiden naisten vaara saada lonkkamurtuma pienenee. Kävelemällä voi myös vähentää vaaraa sairastua yleisiin sairauksiin kuten kakkostyypin diabetekseen ja useisiin syöpiin. Ja jos sairaus silti iskee, käveleminen auttaa sen hoidossa: Kipu vähenee, ja toimintakyky paranee tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. Keuhkoahtaumataudin hoidon yksi kulmakivi on liikkuminen kuten kävely.
Käveleminen myös ehkäisee masennusta ja tukee sen hoitoa. Kävelemisestä on ylipäätään hyötyä aivoille, ja moni huomaa keksineensä pulmaan ratkaisun lähdettyään kävelylle. Erityisesti kävely ulkona avaa tien uusille ideoille, ja samalla kunto kohenee, Stanfordin yliopiston tutkimus havaitsi.

NÄIN helppo ja halpa konsti, mutta käyttävätkö ihmiset sitä? Tutkimusten mukaan kyllä ja ei.
Kävely on ollut suomalaisten suosituin liikuntamuoto esimerkiksi Tilastokeskuksen tutkimuksessa 2009. Silti vain puolet suomalaisista harrastaa säännöllisesti kestävyysliikuntaa, jota kävelykin on, totesi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finterveys 2017 -tutkimus keväällä.

Syyskuussa julkistettu UKK-instituutin tutkimus taas havaitsi, että vain alle 30 prosenttia suomalaisista liikkuu niin paljon kuin kestävyysliikuntasuositus opastaa. Sen mukaan viikossa pitäisi olla vähintään 2,5 tuntia reipasta tai rasittavaa liikuntaa niin, että liikkeellä ollaan ainakin kymmenen minuuttia kerralla vähintään neljänä päivänä viikossa. Kestävyysliikunta näyttää kuitenkin vähentyneen, kun lihaskuntoharjoittelu on lisääntynyt. Tarvitsemme silti molempia: UKK-instituutti suosittelee liikuntapiirakassaan aikuisille 2,5 tuntia reipasta liikuntaa viikossa tai rasittavaa liikuntaa tunnin ja vartin. Lisäksi lihaskuntoa ja liikkeiden hallintaa pitäisi harjoittaa kaksi kertaa viikossa.

TERVEYSHYÖTYJÄ saa jo paljon vähäisemmällä liikunnalla. Jokainen 10 minuutin pätkä reipasta kävelyä on osa terveysliikuntaa.
Käveleminen reippaasti voi vähentää vaaraa kuolla ennenaikaisesti esimerkiksi sydäntautiin. Mutta jos reipas kävely on liikaa, jo käyskentely on hyödyksi. Se voi tulla muun elämän sivutuotteena esimerkiksi ostoksilla, museossa tai taidenäyttelyssä, harrastaessa tai ulkoiluttaessa koiraa.

Lääketieteen isäksi kutsuttu Hippokrates sanoi yli 2 000 vuotta sitten, että kävely on ihmisen paras lääke. Väitettä tukee vahva tiedenäyttö, Vuori toteaa: ”Kävely riittää monille, erityisesti liikuntaa eniten tarvitseville.”

Kommentti: Nyt on urheiluvälinekauppa ymmällä: mainostetaan kävelyä? Eihän kävely voi olla ratkaisu ihmisen liikuntatarpeeseen, sillä ilman personal traineria ei tule mitään, kuinka voi likkua ilman lurexeita ja makkarasukkia ja mitä helvettiä sitten tehdään kalleilla GYM-lipuilla, joissa kaikki silmäätekevätkin käyvät, jos kävelyä korostetaan. Ja kuka hullu sitten käyttää doping-aineita, jos kävelyä painotetaan. Kyllä dopingin tulee olla valtion suojeluksessa kuten kaikissa diktatuureissa on. Se on niin väärin, että kävellään ilmaiseksi. Kyllä liikunnan kuuluu maksaa. Sääriselällekin mennään suurin joukoin - ilman suksia.

Urheilusaavutuksiin hurahdetaan: ns. moottoriurheilua noustaan katsomaan aamuyöstä, mutta lapsen itku saa raivareita ja lääkärissäkäyntejä aikaiseksi. Vaaditaan rakennettavaksi suuria urheilupyhättöjä, nuorison saamiseksi pois kaduilta. Ja vanhat äijät sekä eliittiurheilijat valtaavat salit. Nuoriso edelleen mopoilee ja oirehtii kaduilla. Kävely on hanurista: on kylmä, tuulee kovasti, sataa, on pimeää, ei tapaa lajitovereita, ei näe julkkisia, missä WC:t, onko baareja tarpeeksi tiheään?

Ottakaapa itseänne niskasta kiinni ja katsokaapa tulosta kun ulkoilette joka viikonlopun ainakin kuukauden verran. Hyvästä jutusta tuleekin sitten vaikeuksia luopua, sen tiedän. Eikä tuo Hippokrates ollut kävelynkään suhteessa väärässä, ravinnosta nyt puhumattakaan. Odotan VRN:n tyrmäävän kävelyintoilijat ja ohjaavan varakkaan kansamme GYMeihin ja muihin kalliisiin lajeihin, sillä elinkeinon tulee hyötyä. Kävelyhän on liian halpaa, ilmaista suorastaan. Ainakin tulee kaikkien muistaa ne energiajuomat ja limut, sanoo eräs limulobbari. Se palautus siis...ja ettei aivot pysähdy!