Nuoret lihavat äidit, lapsikin oireilee vuosien päästä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5643
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nuoret lihavat äidit, lapsikin oireilee vuosien päästä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Tammi 2019 15:20

HS: Hyvinvointi 22.1. 12:17 Katri Kallionpää HS
Nuorten naisten lihavuus voi olla tiedettyä suurempi terveysriski – ongelmat voivat heijastua ylipainoisten äitien lapsiin vielä vuosienkin päästä
”Hedelmällisessä iässä olevien naisten lihavuudella voi olla enemmän vaikutuksia, kuin olemme tienneetkään”, sanoo Satu Kumpulainen.
Tuoreen tutkimuksen mukaan lihavuus voi lisätä raskaana olevan äidin masentumisen riskiä raskauden aikana.

LIHAVUUS voi lisätä raskaana olevan äidin masentumisen riskiä raskauden aikana ja vielä raskauden jälkeenkin. Äidin lihavuudella on yhteys myös syntyvän lapsen stressiä sääteleviin kortisolitasoihin. Äidin lihavuu­den vaikutus näkyy lapsen stressi­järjestelmässä vielä silloin­kin, kun lapsi on kasvanut aikuiseksi, kertoo tuore väitös­tutkimus.
Psykologian maisteri Satu Kumpulainen selvitti tutkimuksessaan äidin raskauden aikaisen lihavuuden riskejä äidille itselleen sekä syntyvälle lapselle.

ÄITIEN psyykkiseen hyvinvointiin pitäisikin Kumpulaisen mielestä kiinnittää enemmän huomiota esimerkiksi neuvolakäynneillä. ”On tärkeää tiedostaa, että lihavuus altistaa äitiä masennukselle”, hän huomauttaa.
Hän pitää mahdollisena myös sitä, että masennus altistaa ihmistä lihomiselle. ”Voi hyvinkin olla, että yhteys on kaksisuuntainen”, Kumpulainen sanoo.
”Painonhallinnassa pitäisi ylipäätään kiinnittää enemmän huomiota psyykkiseen hyvinvointiin”, hän toteaa.

KUMPULAINEN tutki runsasta kolmea tuhatta suomalaista raskaana olevaa naista. Aineistona oli Prediction and Prevention of Preeclampsia and Intrauterine Growth Restriction (PREDO) tutkimuskohortti.
Odottavien naisten paino ja pituus varmistettiin mittaamalla ne ensimmäisellä neuvolakäynnillä. Naiset myös vastasivat masennusoireita koskeviin kysymyksiin kyselylomakkeella. Masennusoireita seurattiin raskauden ajan ja vielä kuusi kuukautta sen jälkeen.
”Havaitsimme, että niillä äideillä, joilla oli ylipainoa ja lihavuutta raskauden alussa oli enemmän masennusoireita kuin äideillä, jotka olivat normaalipainoisia raskauden alussa”, Kumpulainen sanoo.

TUTKIMUKSEN toisessa osassa Kumpulainen tarkkaili äidin painon yhteyttä lapsen stressijärjestelmään. Aineistona oli Arvo Ylppö Longitudinal Study (AYLS) tutkimuskohortti jossa seurattiin yli tuhatta lasta vuodesta 1985–86 alkaen. Hän havaitsi, että äidin alkuraskauden lihavuudella oli yhteys lapsen matalampiin kortisolitasoihin ja etenkin matalampiin aamuajan kortisolitasoihin vielä silloinkin, kun lapsi oli keskimäärin 25 vuotias.
Korkeat kortisolitasot on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa lihavuuteen ja masennusoireisiin. Tutkimuksissa on kuitenkin saatu näyttöä myös siitä, että liian matalat kortisolitasot ovat yhteydessä lihavuuteen. ”Tästä tarvitsisimme lisää tutkimusta”, Kumpulainen sanoo.

Satu Kumpulainen väittelee 25.1. kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa Yliopiston päärakennuksessa, Unioninkatu 34.

Kommentti: Raskausdiabetes on varsin yleinen. Hoitona kehotetaan syömään sokeria ja juosta niin perhanasti, välillä rypsiöljyä kulautellen ja ruisleipää mutustellen. Kumma kun noilla ohjeilla lihoo ja diabetes senkun paranee numeroarvoissaan. Sikiö kehittyy kohdussa ylipainoiseksi ja pian edessä sektio, jonka haittavaikutuksista ei juurikaan kerrota äidille. On kaiketi parempi kieltää ongelma ettei tuleva äiti hermostu ja ala vouhkata olemattomista tuhansista tutkimuksista.

Neuvolat ovat alisteisia ruokintatalibaaneille ja elinkeinolle. Piltti sitä ja Tutteli tätä ja Bona sitten kruunaa lapsen hyvinvoinnin. Elinkeinon painamat mainoslehtiset ovat käypää kamaa värikkäinen kuvineen. Ammattikuvaajien suloiset lapsikuvat vakuuttavat äidit ja neuvolatädit , että nyt toimitaan lapsen parhaaksi. "Energiaa suoraan auringosta"-mantra puree kuin pitbull tai vesikauhuinen supi.
Suomalaista neuvolatoimintaa ylistetään maailmanlaajuisesti. Onneksi toimintaa on suuren viisauden myötä supistettu. Mitäpä sitä näkymätöntä palvelemaan raskausaikana, sillä sikiö ei vastaa kyselyihin.

Nuorten tyttöjen ja naisten ylipaino hyökkää silmille nykyisen "napapaitamuodin" ilmiönä. Kukaan ei tunnu kainostelevan pursuvia läskejään. "Itsehän minä kiloni kannan"- asenteella torjutaan tulevat sairaudet ja haitat. Virallisilla ohjeilla mennään ja se on varmaan geeneissä kun lihoo?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron