Kansansairauskonttorin miespuolinen hameväki tempaisee

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5821
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kansansairauskonttorin miespuolinen hameväki tempaisee

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Helmi 2019 11:26

MTV 3.2.-19

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa lopettaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden käytön, kertoo Sunnuntaisuomalainen. THL:n Tasa-arvotiedon keskus julkaisee kevään aikana sukupuolitietoisen viestinnän ohjeet.
Ohjeilla halutaan vaikuttaa muun muassa viranomaisten ja median käyttämään sukupuolta koskevaan sanastoon.

Yli 600 miestä
Yhtenä osana ohjeita keskus suosittaa mies-päätteisten ammattinimikkeiden korvaamista sukupuolineutraaleilla vaihtoehdoilla. Mies-päätteisiä ammattinimikkeitä on Tilastokeskuksen mukaan käytössä Suomessa yli 600, lehti kertoo. Niiden määrä on viime aikoina lisääntynyt.
Kyse ei ole sukupuoleen viittaavien ilmaisujen poistamisesta kielestä. Joissakin tilanteissa sukupuoli pitäisi tuoda selvemmin esiin, sanoo kehittämispäällikkö Reetta Siukola Tasa-arvotiedon keskuksesta.
–  Nykyisin saatetaan esimerkiksi puhua kotonaan lasta hoitavien maahanmuuttajataustaisten vanhempien riskistä jäädä työmarkkinoiden ulkopuolelle, vaikka tällöin on kyse pääasiassa naisista. Ei pidä puhua vanhemmista, jos tarkoitetaan äitejä, eikä äideistä, jos tarkoitetaan vanhempia, Siukola selventää Sunnuntaisuomalaiselle.

Kommentti: Olisiko niin, että kansansairauskonttorin miespuolisella hameväellä on mennyt vegaaniporkkana (päivän 14:sta ateria) väärään kurkkuun eli henkitorveen, josta pelasti ainoastaan neuvokkaan kollegaMIEHEN (= syntyjään urospuolinen eläin) Heimlichin ote.
Minulle tuttu sana perämies halutaan siis korvata sanalla PERÄHENKILÖ. Saattaa syntyä koomisia tilanteita näiden turhuuksien keksintöjen ansiosta. Vanhassa kielessä rovastin vaimoa puhuteltiin sanalla ruustinna. Myös loppupääte - TAR oli käytössä eikä sen ilmauksen tulkinnassa ilmennyt mitään sekavuuksia. Toista on nyt nuo samaa sukupuolta olevien liitot, joissa ei tiedä -TAR-liitteen käyttöä ja merkitystä. Muinaisessa Kreikassa Delfoin oraakkeleita sanottiin papittariksi, eikä ollut epäselvää, kumpaa sukupuolta edustivat. Pitäisikö sanoa päälläoleva ja allamakaava vai miten ilmaistaan vanhanaikaisen käsityksen omaavien kanta?
Ehkä suomalaisten jumaloimasta englannista löytyy vastaus, FEMALE.

Olisiko edellisen kirjoituksen Pulkkinen-osiossa jotain viisautta:
”Ne, jotka ovat eniten äänessä, kutsuvat itseään hiljaiseksi enemmistöksi.
Se on muuten osuva ilmaus, mutta he eivät ole enemmistö, eivätkä he ole hiljaa.”
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija

cron