Leikin maksumiehet ja lisänä yhteiskunnan tukimiljardit

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5641
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Leikin maksumiehet ja lisänä yhteiskunnan tukimiljardit

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 04 Helmi 2019 5:06

HS: Päivän lehti 4.2.2019 | Kolumni Erkki Kylmänen
Ote artikkelista"
"Suomessa on yksi miljardirahasto, jota ilman urheilu kuolisi; Ilman rahaston anteliaisuutta suomalainen urheilu kuolisi pystyyn.

SUOMESSA on yksi valtava nuorten ja lasten urheilua ja liikuntaa tukeva ”miljardi­rahasto”, johon minäkin kuulun. Yksikään urheilua tukeva yritys ei yllä lähellekään summia, joita ”rahasto” käyttää urheilua harrastavien tyttöjen ja poikien tukemiseen joka vuosi. Ei myöskään valtio. Summat ovat niin suuria ja pääoma miljardeja.

Tänä vuonna ”rahasto” myöntää jälleen nuorten jalkapalloilijoiden varusteisiin, valmentamiseen, kenttämaksuihin, harjoitusleireihin ja pelireissuihin jopa 200 000 000 euroa. Jääkiekkoilijat saavat hieman vähemmän. Ja kaikille muillekin tässä maassa harrastettaville lajeille rahaa riittää – monille miljoonia, kaikille tuhansia. Ilman rahaston anteliaisuutta suomalainen urheilu kuolisi pystyyn.

KYSE on tietysti vanhempien rahoista, joiden eteen töitä tehdään, jos töitä on. Tänäkin vuonna noin sadankymmenentuhannen nuoren jalkapalloilijan vanhemmat maksavat lastensa harrastuksesta lapsen iästä riippuen keskimäärin 1 000–2 000 euroa ja jääkiekkoilijoiden vanhemmat jopa 3 000 euroa kukin. Summiin kuuluvat seuroille maksettavat jäsen- ja toimintamaksut sekä varustekustannukset: kengät, pallot, verkkarit, luistimet, mailat ja niin edelleen.Näistä vanhempien maksamista summista syntyvät nuo edellä mainitut sadat miljoonat, joiden avulla urheiluseurojen toiminta pyörii.

Kommentti: Huimilta tuntuvat summat ja kun niihin lasketaan yhteiskunnan tukema urheilurakennuskanta, käyttö- ja henkilöstökulut ja infra, niin järjettömän huikeita rahamassat ovat. Esimerkiksi Helsingin olympiastadionin remontin hinta taitaa kiivetä yli 300 miljoonan, jopa lähelle 400 miljoonaa. Rahoitusperusteista käyttötuntihintaa taitaa olla turha laskea. Uusi lastensairaala maksoi muistaakseni 157 miljoonaa.
Vanha roomalaiseksi väitetty hokema oli , että kansa (kurjalisto?) tarvitsee vain sirkushuveja ja leipää. Orwell puolestaan kiteytti työläismassojen tarpeeksi synteettisen ginin ja vuosittaiset vihaviikot agressioiden purkamiseksi. Pehmeämmäksi muodostunut massojen hallinta on sitten hömppä-tv.

Perheiden maksamat sadat miljoonat lastensa harrastuksiin, mitä ne antavat yhteiskunnalle ja yksilöille? Liikunta tukee terveyttä, lisää ilmastosaasteita autokuljetusten muodossa ja hallien lämmityksien muodossa, josta ei saa puhua. Terveyden haittoina tulevat runsaat loukkaantumiset, josta myöskään ei saa puhua eikä asiaa tilastoida mitenkään. Erityisen trendikkäänä urheiluhaitan muodostajana onkin sitten haitta-aineet kuten nuuska, piristeet ja jopa doping, jota onneksi ei ihan lapsien tasolla ole. Talonmiesten vähetessä doping-homma onkin siirtynyt kaikenmaailman personal trainereihin ja GYMien huoleksi.

Suuria urheilupyhättöjä rakennettaessa on aina ensisijaisena lasten etu rakennuksen tarpeellisuusargumenttina. Valmistuessaan lapset saavat aamuyön tunteja jos niitäkään. Aikuiset saavat parhaat harjoitteluajat, koska he itse ovat päättämässä aikojen jaosta. Kilpaurheilu onkin muodostunut juuri tuoksi "roomalaiseksi sirkushuviksi". Katsomossa istuu tuhatpäinen kansa verkkareissaan ja huutamassa omilleen kannustuksia. Lieveilmiönä kilpailutouhussa on hulinointi, jossa on jopa ammattimaisia ryhmiä. Erityisen innostuneita ovat englantilaiset jalkapallohuligaanit. Mikä onkaan sen hienompaa kuin pahoinpidellä vastapuolen kannattaja ja polttaa muutama auto. Tiukka juopottelu korostaa urheilun terveellisyyttä.

Urheilun eräs lieveilmiö on osallistujien arvotus parhaisiin ja huonoihin eli kelpaamattomiin. Koulussa rivistä "kapteenit" valitsevat mieleisensä ja viimeiseksi jäänyttä lähes syljetään. Osallistumisen iloa ei siinä juuri synny, tälle viimeiselle. Joukkueiden "liberot" (2-3) pelaavat keskenään muiden saamatta koskea palloon, kiekkoon. Ainoa oikea tapa olisi tehdä jako kahteen, kolmeen,viiteen ja siten saada joukkueista erilaisia jatkuvalla vaihdolla. Mutta ei, urheilu on pääsääntöisesti kilpailua toisten kanssa. Merkillinen funktio on ns. valmentajien idioottimaiset kannustukset, vanhempien vaatimukset kaverin taklaamisesta ja yleisön huuto saada verta kentälle ja kehiin.

Saadaanko sijoitetuille miljardeille vastinetta, niin mitä? YLE-vero kismittää monia, vaikka summa on rajattu ja pienituloisimmat eivät edes maksa YLE-veroa. Ovatko rahan mittasuhteet vääristyneet?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron