Lääketieteen eettisen innovaation "paras" saavutus

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5643
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lääketieteen eettisen innovaation "paras" saavutus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Maalis 2019 14:44

HS: Ulkomaat 10.3. 12:10 Minja Rantavaara HS

Sairaalassa ollut kalifornialaismies sai kuulla robotin kautta kuolevansa

Lääkäri ilmoitti viderobotin kautta Ernest Quintanalle, että hän tulisi kuolemaan. Quintanan perhetuttava julkaisi kuvan videorobotista sosiaalisessa mediassa.

78-VUOTIAS Ernest Quintana oli lääkäriasemalla Fremontissa Kaliforniassa, kun lääkäri ilmoitti videorobotin näytön kautta, että mies tulisi kuolemaan muutaman päivän kuluessa. Asiasta uutisoi muun muassa BBC. Quintanan lapsenlapsi Annalisa Wilharm oli isoisänsä luona sairaalassa, kun uutiset kerrottiin. Wilharm huomasi isoisänsä huoneen ovella robotin, jonka näytöltä lääkäri alkoi puhumaan.
Seuraavaksi robotin kautta kerrottiin, ettei Quintanalla ollut enää paljon elinaikaa.

”Robotin kautta lääkäri kertoi, että hänen tilannettansa voitaisiin ainoastaan helpottaa naamiolla, joka auttaa häntä hengittämään ja laittamalla hänelle morfiinitippa, kunnes hän kuolee”, Wilharm kertoi BBC:lle.
”Hän sai elämänsä pahimmat uutiset ilman vaimoaan, jonka kanssa hän oli yhdessä 58 vuotta”, Wilharm lisäsi.

Quintanan vaimon saapuessa sairaalaan, oli hän Wilharmin mukaan käynyt valittamasta ilmoitustavasta hoitajalle. Lapsenlapsen mukaan hoitaja oli todennut, että ”tämä on meidän toimintatapamme, näin me toimimme”. Sairaala kommentoi tapausta pahoittelemalla, ettei täyttänyt perheen odotuksia. Quintana kuoli seuraavana päivänä.

MIEHEN perhetuttava julkaisi robotista kuvan sosiaalisessa mediassa ja kirjoitti, ettei tapa osoittanut arvoa tai myötätuntoa potilaalle.
Tilanne oli perhetuttavan mukaan erittäin turhauttava ja osoitti, kuinka ”hirveällä tavalla hoito ja teknologia törmäävät”.

LÄÄKÄRIKESKUKSEN varapuheenjohtaja Michelle Gaskill-Hames kertoi lausunnossaan heidän toimintatapoihinsa kuuluvan, että huoneessa on paikalla hoitaja tai lääkäri, kun etäkonsultaatiota tapahtuu. Gaskill-Hamesin mukaan kyseisen illan videotapaaminen oli jatkoa aikaisemmille lääkärikäynneille. ”Se ei korvannut aiempia keskusteluja potilaan ja perheenjäsenten kanssa eikä sitä käytetty alustavan diagnoosin toimittamiseen.”

Kommentti: Onko myös oikein julistaa tuleva kuolema facebookissa, twitterissä, whatsupissa ja muissa välineissä, joiden halintaan potilas ei kykene?
Suomessa varmaan virallinen lehti kelpaa julistukseen. Lehti, jota kukaan ei tilaa eikä lue. Ja posti tuo sen milloin sattuu.

Robotti-ilmoitus on kustannustehokas, koska potilaan luona ilmoitukseen käytetyn ajan voi käyttää pasianssiin ja pornosivuihin. Pian tuollaiset ilmoitukset hoitaa joku ulkomaalaistaustainen henkilö, jonka puheesta ei saa potilas tolkkua, siis ennen robotin hankintaa. "Sie se sitten kuulemma potkaiset kohta tyhjää"... "Kahvihuoneessa siitä puhuttiin...

Uusien oivallusten mukaan vanhainkoteihin hankitaan kissa, jolla vankkumattomasti tiedetään olevan 9 henkeä. Robotti sitten täydentää henkilökunnan osaamattomuutta hoitelemalla vaipat ja ruoan (esanssikiisselin) jakelun potilaan henkilökohtaiseen kaukaloon, ellei potilas ole "lepositeissä".

Vanha huokaus "oi näitä aikoja ja voi näitä tapoja" saanee uuden merkityksen. Terveisiä vaan toimitusneuvostolle ja eduskunnalle. Kaipa se teidän palkkanne nousee kun vastuukin tuntuu lisääntyneen? Muistattehan, että keskenään puhuminen on hopeaa ja vaikeneminen on parasta kultaa...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa