Miten kohdalle osuu lääkitys aikuisilla eripainoisilla?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miten kohdalle osuu lääkitys aikuisilla eripainoisilla?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Huhti 2019 4:33

HS: Sunnuntai | Viikon lopuksi 7.4.2:00 Venla Pystynen https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006060601.html
Otteita kirjoituksesta:

"Tieteessä mies on usein tutkimuksen lähtökohta ja normi, ja se näkyy arkielämässä

Esimerkiksi monia lääkkeitä on tutkittu vain miehillä ja yleistetty tulokset kaikkiin ihmisiin, kirjoittaa kolumnissaan Venla Pystynen.

Stanfordin yliopiston tieteenhisto­rian professori Londa Schiebinger kertoi puheenvuorossaan pysäyttäviä esimerkkejä siitä, kuinka naisten miehiä vähäisempi määrä tutkijoina vaikuttaa tieteeseen, innovaatioihin ja ihmisten arkeen. Hänen mukaansa esimerkiksi miesinsinöörien suunnittelemat turvavyöt on alun perin testattu nukeilla, joilla on miesten ruumiinrakenne. Vyöt eivät sovi raskaana oleville vaan ovat vaarallisia sikiöille.
Schiebingerin mukaan mies on ollut monilla muillakin aloilla tutkimuksen lähtökohta ja normi.

Monia lääkkeitä on tutkittu vain miehillä, ja tulokset on yleistetty kaikkiin ihmisiin. Yhdysvalloissa on jouduttu vetämään tällaisia lääkkeitä pois myynnistä, sillä niiden sivuvaikutukset ovat olleet naisille tappavia."

Kommentti: Olipa hyvä vinkki: kuka päättää normista?
Lapsien lääkintä perustuu aina lapsen painoon ja ikään. Annostelu on tarkkaa kuin apteekkivaaka.
On lääkkeitä, jotka vaikuttavat suoraan sairastuneeseen kohteeseen kuten supot suolistoon tai silmätipat silmään. Silmätippoja ei siis annostella p-silmään eikä suppojen liuottamisella paranneta tulehtunutta silmää.

Onko 45 kiloisella naisella mitään samankaltaisuutta 100-kiloisen miehen kanssa? Sisäelimet, suolisto, aistit, iho jne. Mutta kun yleissairaus iskee, niin onko ihmisen solumäärällä merkitystä. Puhutaan tosin vatsaflunssasta ja päänsärystä, mutta kunnon räkätaudin ilmaantuessa koko kroppa on kipeä lihaksia myöten. Monasti tosin kyseessä virustauti.

Miten paino vaikuttaa lääkitykseen aikuisella ja ruumiinrakenne yleensä. On toki olemassa täsmälääkitystä kuten esim. nivelhoitoihin käytettävät lääkkeet ja moniin sisäelimiin kohdennetut rohdot, joihin ei luulisi painon vaikuttavan.

Lääkkeiden testauksissa käytetään usein jyrsijöitä kuten hiiriä ja rottia. Koe-eläimet ovat ns. laboratoriokantaa eli ovat jo geneettisesti muokattuja ja tulos voi olla sen mukainen. Onko eroja uros- tai naarashiirillä ja yksilöillä yleisemminkin kuten ihmisillä? Annokset ovat pienenpieniä ja tulkinnat häilyviä. Miten sukupuoliset hormonierot vaikuttavat lääkityksiin? Ihmiskokeisiin on vaikea saada lupaa. Kokeilulääkitys tapahtuukin usein sairaaloissa , joissa on tehokas valvonta ja seurantaa ihan lääkkeen vaikutusten ja annostusten suhteen.

Kun artikkelissa vedetään sukupuolierot näyttävästi esille, niin miten olisi ravintojen erilaisuus eli suolistobakteerien koostumus?
Onko asiallista ruokavaliota nauttiva paremmassa vai huonommassa asemassa kuin yksimahainen heinänsyöjä? Miten yleiskunto ratkaisee hoidon tuloksen ja parantumisen nopeuden? Onko immuunivasteella merkitystä? Auttaako huostaanotto lapsen kehitystä ja terveyttä (Kuopion ongelma)?
Voiko virallinen ruokintasuosius olla haitaksi parantumisprosessissa? Auttaako kuitu ja rypsiöljy muussa kuin kuolemisessa?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa