Kaikille toimille ja lääkkeille vastuskykyinen sieni leviää

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kaikille toimille ja lääkkeille vastuskykyinen sieni leviää

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Huhti 2019 12:25

HS: Ulkomaat 07.04. 11:32 Pekka Hakala HS

Saastuneelle teho-osastolle sumutettiin vetyperoksidia viikon ajan, mutta Candida auris oli yhä hengissä
– Poikkeuksellisen sitkeä hiivasieni leviää maailman sairaaloissa neljänä eri versiona


Lääkkeistä piittaamattoman Candida auriksen aiheuttamia infektioita ei THL:n mukaan ole toistaiseksi todettu Suomessa.
Candida auris tunnistettiin ensi kerran vuonna 2009.

YHDYSVALTAIN tartuntatautien ehkäisyvirasto CDC on lisännyt Candida auris -nimisen hiivasienen pikaisia toimia vaativien terveysuhkien listalleen. CDC teki päätöksensä sen jälkeen, kun torjuntalääkkeille vastustuskykyistä sientä oli löydetty New Yorkin, New Jerseyn ja Illinoisin sairaaloista. Asiasta kertoi the New York Times.

Hiivasieni aiheuttaa tavanomaisia oireita kuten kuumetta, särkyä ja väsymystä ja osa tartunnan saaneista selviää kokonaan ilman oireita. Sairaalatartuntana Candida auris on kuitenkin osoittautunut vaaralliseksi potilaille, joiden vastustuskyky on heikentynyt: tilastojen mukaan lähes puolet verenkiertoinfektion saaneista potilaista on kuollut kolmen kuukauden kuluessa.

CANDIDA auris on tutkijoille melko uusi tuttavuus. Se tunnistettiin vuonna 2009 ulkokorvan eritteestä japanilaiselta potilaalta. Jälkikäteen on todettu, että ensimmäinen epidemia koettiin kuitenkin Etelä-Koreassa jo vuosina 2004–2006. Epidemioita on tämän jälkeen ollut ainakin Venezuelassa ja Kolumbiassa sekä Espanjassa ja Britanniassa. Yksittäisiä tapauksia on ollut ympäri maailmaa, erityisesti Intiassa ja Pakistanissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime lokakuussa tiedotteen, jonka mukaan Candida auris -infektioita ei toistaiseksi ole todettu Suomessa.

HIIVASIENEN erikoinen ominaisuus on sen sitkeys. The New York Timesin mukaan brooklyniläinen sairaala joutui repimään potilashuoneen kattoverhoilun ja lattialaatat irti desinfioinnin aikana sen jälkeen, kun vatsaleikkauksessa ollut iäkäs miespotilas oli saanut tartunnan ja kuollut.
”Kaikki oli tartunnan peitossa”, Mount Sinai -sairaalan johtaja Scott Lorin kertoi lehdelle. ”Seinät, sänky, ovet, verhot, puhelimet, wc-pönttö, pesuallas, hanat ja pumput, kaikki.”

BRITANNIAN ensimmäinen epidemia todettiin 2015 Royal Brompton -sairaalassa Lontoossa. Loppuvuonna sairaala oli helisemässä ja hälytti paikalle tartuntatautiasiantuntija Johanna Rhodesin Lontoon Imperial Collegesta. ”He sanoivat, ettei heillä ole mitään käsitystä, mistä sieni on tullut ja etteivät he koskaan ole kuulleetkaan siitä mutta se leviää kuin metsäpalo”, Rhodes muistelee The New York Timesille.
Sairaala asensi Rhodesin johdolla pahiten saastuneeseen teho-osaston huoneeseen sumuttimet, jotka työnsivät vetyperoksidia sisäilmaan viikon ajan. Sen jälkeen huoneeseen asetettiin geelilautanen mikrobien kasvialustaksi. Ainoa henkiin jäänyt mikrobi oli Candida auris.

ANTIBIOOTEILLE vastustuskykyisten ”tappajabakteerien” lisäksi maailma näyttää saaneen riesakseen myös hiivatulehduksen aiheuttavan tappajasienen.
Tutkijat kuvittelivat aluksi sienen olevan kotoisin Intian niemimaalta, mutta geenikartoituksen jälkeen tultiin toisiin ajatuksiin: Candida auris näyttää esiintyvän neljänä eri versiona, jotka ovat alkaneet levitä eri puolilla maailmaa suunnilleen samaan aikaan. Tutkituissa tapauksissa jotkut sienet ovat olleet vastustuskykyisiä yhdelle, toiset kahdelle ja jotkut kolmelle sienilääkkeelle.

Monien tutkijoiden mukaan syyllinen kantojen villiintymiseen on ihminen, joka on ruiskutellut peltonsa täyteen sienientorjunta-aineita. Hollannissa kasvimyrkkyjen ja ihmisen sieni-infektioiden yhteyteen alettiin kiinnittää huomiota jo 2005, kun Aspergillus-sieni osoittautui vastustuskykyiseksi atsoleiden lääkeryhmälle, joka on periaatteessa samaa tavaraa kuin yleisin torjuntamyrkky.
Lontoolaistutkija Rhodes vertaa torjunta-aineiden käyttöä antibioottien käyttöön kotieläintuotannossa. ”Atsoleita on joka paikassa, perunoissa, pavuissa, vehnässä, missä vain, tomaateissa ja sipuleissa”, Rhodes sanoo. ”Me aiheutamme tämän satojemme sienitorjunnalla.”

EPIDEMIOITA on siis ollut Euroopassakin, mutta meteliä niistä on pidetty melko vähän. Lontoon Royal Brompton -sairaala kertoi kymmenien tapausten epidemiastaan 2015 viranomaisille mutta tiedotti asiasta vasta seuraavana vuonna, kun teho-osasto jouduttiin sulkemaan 11 vuorokaudeksi.
Lähes tuhannen potilaspaikan La Fe sairaala Espanjan Valenciassa joutui epidemian kouriin 2016–2017. Sadat saivat tartunnan ja kymmenet infektion, mutta sairaala ei ole tiedottanut asiasta mitään. Terveysviranomaiset sanovat, etteivät halua lietsoa paniikkia. Potilaat ja heidän edustajansa ovat toista mieltä.

”Miksi ihmeessä lueskelemme epidemioista puolitoista vuotta niin puhkeamisen jälkeen?” Health Watch USA -potilasjärjestön puheenjohtaja Kevin Kavanagh päivittelee The New York Timesille. ”Ei tätä siedettäisi, jos ravintola tarjoilisi myrkytettyä ruokaa.”

Kommentti: Englannilla perinteitä tautien salaamisessa. Mittavin tautiepidemia oli hullun lehmän tauti, joka suisti koko Euroopan lihatuotannon kaaokseen ja tuhannet eläinroviot paloivat taudin hoitona .
Imperiumin hegenonian vaalijat eivät piittaa Euroopasta . Liekö vääräkätinen liikenne välinpitämättömyyden syynä?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa