Nyt ollaan uuden innovaation kynnyksellä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nyt ollaan uuden innovaation kynnyksellä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Huhti 2019 15:40

HS: Päivän lehti 9.4.2019 Pauliina Grönholm HS

Säkylässä säilötään varusmiesten virtsan ravinteet, tavoitteena tehdä virtsasta lannoitetta

Kokeilun hyötyjä voidaan hyödyntää leiri-, retki- ja yleisötapahtumissa. Käymäläkärry kokonaisuudessaan.

SÄKYLÄN varuskunnassa Porin prikaatissa otetaan nyt talteen varusmiesten virtsaa. Virtsasta on tarkoitus jatkossa ottaa ravinteet lannoitetta varten.
Ravinteet talteen ottavalla käymälällä on siten suurempi merkitys kuin pelkästään varusmiesten hädän helpotus, kertoo Käymäläseura Huussi ry:n Sari Huuhtanen. Säkylän varuskunnan käymäläkokeilu on osa hanketta, jonka tavoitteena on kehittää ratkaisuja kenttäolosuhteissa ja ulkoilmatapahtumissa syntyvien käymälätuotosten ravinteiden talteenottoon ja hyödyntämiseen.
Virtsasta valtaosa, 95 prosenttia, on vettä. Käymälä haihduttaa nesteen virtsasta, jolloin se muuttuu kiinteäksi. Noin 300 litraa tiivistyy näin kymmeneen kiloon. ”Näin saadaan käyttökelpoista, käsiteltyä tuotetta, joka on helposti siirrettävissä ja jatkojalostettavissa”, Huuhtanen kertoo.
Pilotin käymäläkärryssä on miesten pisuaari ja virtsan erotteleva käymäläistuin.

KOKEILUN hyötyjä voidaan jo tässä vaiheessa hyödyntää leiri-, retki- ja yleisötapahtumissa, joissa tarvitaan väliaikaisesti suuri määrä käymälöitä. Virtsaa ei tarvitsisi kuljettaa jätevedenpuhdistamolle, jonne ulkotapahtumien käymälät nykyään viedään. ”Isompi jatkohaave on, että siitä saataisiin tuote, joka voisi soveltua lannoitteena maatalouskäyttöön. Nykyiset lannoitteet ovat pitkälti raemuodossa, ja niiden levittämiseen suunnitellut koneet eivät niinkään sovellu nesteen levittämiseen.”
Tulevaisuudessa ravinteiden talteenotto ja käyttö on Huuhtasen mukaan entistä tärkeämmässä roolissa myös ruokaturvan kannalta.

Lannoitteiden hinnat ovat kovassa nousussa: ruoantuotannossa korvaamaton fosfori on hupenemassa maailmasta, ja typpilannoitteiden tuottaminen vaatii paljon energiaa. Käymälän virtsankäsittelyn lopputuotteena on jauhemaista ainetta, jonka tilavuus on alle kymmenesosa alkuperäisen virtsan tilavuudesta. Kuvassa SLU:n tutkija Caroline Karlsson. Nykyisellään maailmanlaajuisesti vain noin 10 prosenttia käymälätuotosten ravinteista päätyy lannoitteeksi pelloille. ”Meidän on yksinkertaisesti pakko kehittää uusia menetelmiä turvallisen ravinnekierron varmistamiseksi”, Huuhtanen kertoo.

KÄYMÄLÄ on ollut varusmiesten ja henkilökunnan käytössä maaliskuusta lähtien, ja sitä on tarkoitus testata alueella noin kolme kuukautta. Tekniikan on kehittänyt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Hankkeen takana ovat Suomen ympäristökeskus, Tampereen ammattikorkeakoulu, Käymäläseura Huussi ja Puolustushallinnon rakennuslaitos. Kaksivuotista hanketta rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
Pioneeri Ville Kujala esitteli pilottikäymälää Säkylän varuskunnassa maanantaina.

Kommentti: Nyt ollaan suurten innovaatioiden kynnyksellä. Kaikissa Suomen festareissa on potentiaalinen mahdollisuus saada kasaan maailman parhaat lannoitteet. Porin Jazz, Kotkan Meripäivät, Helsingin Juhlaviikot, kaiki rock-festarit.
Nyt on mahdollisuus saada viljeltyä kunnollista hörhö-perunaa, joka olisi vähintään kurpitsan, mieluusti melonin kokoinen. Semmoinen naamaan ja juhlat senkun jatkuu ja poliisi ei voi mitään, kun on syöty virallisterveellistä kusiperunaa, jossa kunnon jäämät.

Estrogeenijäämät muodostavat ongelman, sillä harva poika haluaa isot daisarit. Siinä taas markkinarako kirurgeille, jos luppopäiviä lihavuusleikkauksista jää ja palkkakin kapenee.
Estrogeenijuttu on hyväksi vihollisen kannalta: "Tulkaa hakeen Suomi-pojat meiltä leipää!" "Tu itte hakee voita leipäs päälle ja saat vielä jotain muutakin!" Pitkään rintamalla olleiden on vaikeuksia olla hyväksymättä kutsua.

On hieno juttu tuo jätteen käyttö. Miten sitten se kuitu? Sehän on kuitenkin ihmisen elämän tarkoitus ja sen näyttävin tuloste. Kyllä kuitu tulee huomioida ja kehittää vaikkapa viherpiiperöille "nakki"sämpylä kera raparperilehden. Makuelämyksiä sinne vihervasemmistolle....
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa