Onko alkoholilla olemassa "kohtuukäyttöä" lainkaan?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko alkoholilla olemassa "kohtuukäyttöä" lainkaan?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 17 Huhti 2019 8:09

YLE: Alkoholin kohtuukäyttö 17.4.-19 klo 07:10

Alkoholin kohtuukäyttö ei vähennä sydänoireita – tissuttelun terveyshyödyt muutenkin kyseenalaisia

Alkoholin kohtuukäyttäjien on ajateltu säästyvän sydänoireilta ja aivoverenkiertohäiriöiltä muita todennäköisemmin. Näkemys on todennäköisesti ollut virheellinen.
Tähän viittaa myös tuore geenitietoja hyödyntänyt tutkimus, jonka mukaan kohtuukäyttöön liitetyt hyödyt selittyvät alkoholin sijaan muilla seikoilla.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 500 000 kiinalaisen terveys- ja geenitietoja, ja niiden avulla tutkijat pystyivät tunnistamaan joukosta osallistujat, joiden perimä tekee alkoholin käytöstä epämukavaa. Kyseiset geenivariantit ovat yleisiä Aasiassa, ja tutkimusten mukaan niiden kantajat useimmiten välttävät alkoholia. Tulokset koskevat vain miehiä, sillä naiset joivat niin vähän alkoholia.

Tavanomaisessa analyysissa kohtuullisesti eli noin 1–2 alkoholiannosta päivittäin juovat olivat pienentyneessä vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aivoinfarktiin, aivoverenvuotoon ja sydäninfarktiin. Tämä havaittiin verrattuna täysin raittiisiin ja suurkuluttajiin.
Tulokset kuitenkin muuttuivat, kun analyysissa huomioitiin osallistujien geenitiedot. Kun alkoholinkäyttö määriteltiin geenivarianttien avulla, kohtuukäyttö ei enää liittynyt pienempiin sairastumisriskeihin vaan aivoverenvuodon ja aivoinfarktien riskit suurenivat tasaisesti kulutuksen kasvaessa.

Kiinalaisten tulokset ovat uskottavia, sillä geenitietojen avulla he pystyivät aiempia tutkimuksia paremmin erottamaan alkoholin ja muiden muuttujien vaikutukset sairastumisiin. Tulokset viittaavatkin siihen, että aiemmissa tutkimuksissa kohtuukäyttöön liitetyt sydänhyödyt ovat todennäköisesti johtuneet kohtuukäyttäjien muista elintavoista ja ominaisuuksista. Monissa tutkimuksissa ei myöskään huomioida sitä, että täysin raittiiden parissa on myös entisiä suurkuluttajia.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Uutispalvelu Duodecim

Kommentti: Kun minulle tehtiin sydämen pallolaajennus Mehiläisessä, niin hoitaja kyseli saliin tullessani, haluaisinko kenties konjakin. Ja tottakai halusin. Konjakki paransi mielenlaatua ja uskon sydämenikin siitä ilahtuneen.

Konjakkia on "jo aikojen alusta" (Matti Uusituvan maininta ruisleivästä) pidetty terveyden ja hyvän mielen tuojana. Naisten keskenmenoja ehkäistiin konjakilla ja sydänoireiden katsottiin lientyvän jalolla aineella. Jopa sodan melskeissä sotilaille annettiin marskin 75-vuotispäivänä leikattua konjakkia asiaa juhlistamaan. Jopa sahapukkikin sai ansaitsemansa tanssipartnerin (Väinö Linna: "Tuntematon sotilas").
Ja mitäpä olisi suomalainen elokuva ilman viinaa ja sikojen pahnoilla heräämisiä ("Tulitikkija lainaamassa") Aku Korhosineen ja muine maineikkaine näyttelijöineen. Jopa "Ryysyrannan Joosepin " elämä kirkastui kotipolton myötä, josta myös itse nimismieskin pääsi osalliseksi.

Tuskin viina on Suomessa milloinkaan nälänhätää lieventänyt, sillä jo keisari antoi ukaasinsa 1866, että "viinaa kiellettiin polttamasta" ja kansan parissa siitä syntyi ralli. Tuolloin nälänhätä tappoi suuren joukon kansalaisia. Pettu ruisleipään sekoitettuna on tuonut pelastusta tulostamisen suhteen.
Sikojen parantaminen pirtulla edustuksellisesti kieltolain aikana oli suosittua. Näin torjuttiin horisontin takana olevaa uhkaa tehokkaasti ja rikollinen salakuljetus sai kansan siunauksen.

Punaviinissä on uskottu myös olevan parantavia vaikutuksia, erityisesti anemiaan ja muuhunkin veren heikkouteen. "In Vino Veritas"-sanonta on iskostunut syvälle kansamme kaikkiin kerroksiin. Latinaa siis osaamme , kun sille on tarvetta.

Uskon alkoholin todellakin parantavan potilaan ennustetta , sillä sen rauhoittava vaikutus on vähintäänkin tupakan veroinen. Paikalla istuminen/makaaminen selättää monet haitat ja mielihyvä tuo parantavia vaikutuksia.

Alkoholin mainitaan aiheuttavan rasvamaksaa ja kirroosia. Huolella vaiettu asia kuitenkin on, että alkoholista riippumaton rasvamaksa (NAFLD) onkin useinmiten hiilihydraattien syytä 80%:sti. Joidenkin "viisaiden" ylistämä hiilihydraatti onkin pahempi terveyshaitta kuin alkoholi konsanaan. Tietenkin kohtuus kaikessa ja muistaen, että tulostuksen runsaudella ja sen tuotajalla ei ole asiaa taivaan porteille. Enkelien valkokaavut eivät tahroja kaipaa...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 9 vierailijaa