Kolmen "R:n" parannuskonsti auttaa vaikka kuoleman ehkäisyyn

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kolmen "R:n" parannuskonsti auttaa vaikka kuoleman ehkäisyyn

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Huhti 2019 11:05

Etelä- Suomen Sanomat: KOTIMAA 05:01

Vatsakipuja, ummetusta, ripulia – noin joka kymmenes kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä

Suurin osa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa oireensa kuriin ruokavalion muutoksilla, säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella, pienillä aterioilla ja säännöllisellä ateriarytmillä.
Vatsakivut, suolentoiminnan häiriöt ja turvotus piinaavat säännöllisesti satojatuhansia suomalaisia. Kriteerien tiukkuudesta riippuen noin 5–16 prosenttia suomalaisista kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä. Sitä esiintyy naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä.

Vuonna 2016 oireyhtymän diagnostiset kriteerit tiukentuivat entisestään, joten nykyään osa diagnoosin aiemmin saaneista saattaisi pudota niiden ulkopuolelle, lääkärikeskus Aavasta kerrotaan.
– Monissa muissa maissa vain noin puolet diagnoosin aiemmin saaneista on täyttänyt uudet kriteerit. Suomessa ei ole vielä tehty tutkimusta uusien kriteerien pohjalta, Aavan ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo.

Gastroenterologian erikoislääkäri Petri Mäkelä Pihlajalinnasta kertoo, että ärtyvän suolen oireyhtymässä tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, jotka yhdistyvät suolentoiminnan häiriöihin, kuten ummetukseen tai ripuliin. Tyypillistä on myös suolentoiminnan vaihtelevuus ripulin ja ummetuksen välillä tai tunne siitä, ettei suoli tyhjene kunnolla.
– Pahimmillaan oireyhtymä voi eristää potilaan kotiinsa, aiheuttaa sairauspoissaoloja tai ajaa hänet toistuen päivystykseen kovien vatsakipujen takia.

Ruokavalion muutos auttaa useimpia
Laatikaisen mukaan suurin osa ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavista saa oireensa kuriin ruokavalion muutoksilla, säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella, pienillä aterioilla ja säännöllisellä ateriarytmillä. Monia auttaa jo se, että ruokavaliosta jättää pois eniten ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet, kuten ruisleivän, kaalin ja palkokasvit. Noin joka viidennellä oireyhtymästä kärsivällä oireet rajoittavat elämää merkittävästi.

Mäkelän mukaan kyseessä on erityisesti perusterveydenhuoltoa kuormittava potilasryhmä. Lääkäriin olisi tärkeää mennä siinä vaiheessa, kun oireet eivät lievity ruokavaliota muuttamalla, tulee ulostamisen vaikeuksia tai uloste muuttuu veriseksi tai tapahtuu selittämätöntä painonlaskua tai kuumeilua.

Helsingin yliopistollisen sairaalan gastroenterologian klinikan osastonlääkärin Markku Hillilän mukaan myös laktoosi-intoleranssissa, keliakiassa, haavaisessa paksusuolen tulehduksessa ja Crohnin taudissa oireet voivat olla täysin samanlaisia kuin ärtyvän suolen oireyhtymässä. Ärtyvän suolen oireyhtymä -diagnoosiin päästään useimmiten potilaan perusteellisella haastattelemisella, verikokeilla ja ulostenäytteillä.
Keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä vaaditaan usein myös paksusuolen tähystystä mahdollisten kasvainten ja paksusuolen syövän poissulkemiseksi.

STT

Kommentti: Laatikainen saanee virallisen tahon EX-COMMUNIKAATION päällensä, koska mainitsee ruisleivän olevan joillekin epäsopiva, Ainakin diabeetikoille se on elinehto ja lääkkeiden kulutuksen pysyvä järjestelmä.
Miten voi edes joku ehdottaa jonkun ruoka-aineen poisjättämistä, kun agronomivetoinen porukka on päättänyt tieteelisellä arvauksella, että suositellun ruoan täytyy sopia kaikille.

Kai sen nyt jokainen maataloudesta ymmärtävä käsitää, että hiilihydraatti se henkilön tiellä pitää. Palkokasvien suoma äänimerkki antaa liikennesuojaa. Että semmoinen on meininki Suomessa...
Muistakaa sitten ehdottomasti tuo Ruis-Rypsi-Rääkkiliikunta! Siinä elinpäivät loppuvat usein ns. "saappaat jalassa".
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa