Asiallinen kannanotto vanhusten lääkintään

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5807
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Asiallinen kannanotto vanhusten lääkintään

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 20 Huhti 2019 6:57

HS: Päivän lehti 20.4.2019 | Lukijan mielipide

Halutaanko turvallista lääkehoitoa? Selkeistä viranomaissuosituksista huolimatta toimintatapoja ei ole uudistettu.

PROVIISORI Kirsi Kvarnström esitteli (HS Mielipide 7.4.) keinoja vanhuspalvelujen lääkehoidon turvallisuuden parantamiseksi. Näitä moniammatillisia toimintamalleja ovat kehittäneet jo yli kymmenen vuoden ajan koulutus- ja terveydenhuollon organisaatiot, yritykset ja viranomaiset.

Farmasian ammattilaisten apu on kelvannut ja todettu hyödylliseksi lukuisissa vanhusten lääkehoidon tutkimus- ja kokeiluprojekteissa. Rahoituksen löytäminen näihin pro­jekteihin on ollut vaikeaa, toiminnan vakiinnuttamisesta puhumattakaan. Suuri osa farmasian ammattilaisten tekemästä kehitystyöstä on tehty puoli-ilmaiseksi tai jopa ilman korvausta.

Selkeistä viranomaissuosituksista huolimatta toimintatapoja ei ole uudistettu esimerkiksi liittyen lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun. Yksityiset hoivapalveluyritykset noudattavat kunta-asiakkaidensa vaatimuksia, joihin moniammatillinen lääkitysturvallisuustyö ei sisälly.

Vanhusten turvallinen lääkehoito edellyttää moniammatillisen yhteistyön vakiinnuttamista ja monipuolistamista. Tämä on mahdollista vain jatkuvan rahoituksen turvin. Tähän mennessä markkinaa farmasian alan asiantuntijapalveluille ei ole syntynyt, koska kuntasektori ei ole halunnut panostaa vanhusten turvalliseen lääkehoitoon.

Paula Timonen, proviisori LHKA, toimitusjohtaja, Pro dosis oy

Kommentti: Kuntasektori on poliittinen kasauma erilaisia mielipiteitä, joiden takana on kirjava joukko eri taustaisia ihmisiä. Asiantuntijuutta tuskin löytyy poliittisessa kentässä, jossa rinnakkain ovat asiantuntija ja matalan koulutuksen ihmettelijä. Palkitovirkoja pitää olla poliitikoille.

Jo kauan sitten geriatrian emeritaprofessorille Sirkka-Liisa Kivelälle annettiin tehtäväksi ruotia yhden naisen komiteassa vanhushuoltoa. Raportti toimitettiin tilaajalle, sosiaali- ja terveysministeriölle. Raportissa kritisoitiin mm. vanhusten ylilääkintää. Ministereinä on toiminut kaikenkarvaisia poliittisia toimijoita, jotka eivät ole mandaatiltaan kyenneet muuhun kuin äitienpäivän mitalijakoon.

Apteekit ovat oma-aloitteisesti ryhtyneet perkaamaan lääkitysten päällekkäisyyksiä, mutta siitäkin tulee kustannuksia. Kyllähän puunkaatajallekin kuuluu korvaus osaamisestaan.
Kuntien haluttomuus kuuluu samaan sarjaan kuin lasten kouluruokailun sorkkiminen. Säästöjä pitää löytyä sieltä, missä päätöksenteko on kaukana säästökohteista. Politiikan valta kuuluu kellokkaille ja napinpainajille toiveena saada palkkiovirka. Kotkassakin on satamalautakunnassa hitsareita ja siivoojia, joiden asiantuntemus on ylhäältä ohjattua.
Niinpä Suomessa ihmisten terveys ja ruokinta lääkityksineen on annettu agronomien, varasto- ja kuljetusasiantuntijoiden käsiin (VRN). Kuitenkin ruoka on todettu monessa tutkimuksessa juuri oikeaksi "lääkkeeksi" kaikkia sairausksia ja puutostauteja vastaan, myös vanhuksilla. Vanhusten elimistö, kumma kyllä, muistuttaa normaalin ihmisen olomuotoa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron