Prismasta Sir David Attenborough ja munan ihme

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Prismasta Sir David Attenborough ja munan ihme

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 20 Huhti 2019 16:58

Yle TV 1, Areena Prisma: Attenborough ja munan ihme

Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista.

TV1 keskiviikkona 17.4.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 20.4. klo 10.05 ja maanantaina 22.4. klo 22.40, Areenassa

Luontodokumenttien ikoni Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista.
Munan verraton rakenne ylläpitää uutta elämää, suojelee ulkopuoliselta maailmalta ja antaa kasvavan poikasen tarvitsemaa happea. Linnunmuna on riittävän vahva kestämään hautovan emolinnun koko painon ja kyllin hauras, jotta poikanen pystyy rikkomaan sen.

Miten muna muodostuu, miten se on rakentunut ja miksi se on juuri munan muotoinen? Miksi eläin ylipäätänsä munii?
BBC:n dokumentissa Attenborough ja munan ihme seurataan munaa sen alkuvaiheesta poikasen kuoriutumiseen asti. Ohjelmassa paljastetaan kohta kohdalta, mitä kätkeytyy luonnon täydellisimpään luomukseen.

Maailmassa 10 000 munivaa lintulajia
Muna on erittäin merkittävä tieteellisen tutkimuksen kohde, sillä siipikarjateollisuus on satsannut valtavia summia selvittääkseen, miten täydellinen muna syntyy. Keittiöissä muna on niin tavallinen raaka-aine, että se saattaa estää meitä näkemästä munien rakenteen, värin ja muodon ihmeellisyyden ja kauneuden. Munien, joita munii 10 000 maailmassa tavattavaa lintulajia.

Sir David Attenborough on intohimoisen kiinnostunut linnunmunista. Riskilä munii monenkirjavia munia.
Jokainen muna palvelee yhtä tarkoitusta: se pitää yllä ja ravitsee uutta elämää pienimmästä alle puoli grammaa painavasta kimalaiskolibrin munasta suurimpaan, 40 000 kertaa sitä painavampaan strutsinmunaan.

Munat poikkeavat toisistaan hämmästyttävästi koon ja muodon lisäksi myös väriltään ja kuvioinniltaan. Munien hautominen onnistuu tietyssä lämpötilassa. Etelämanner on yksi maapallon armottomimmista elinympäristöistä. Keisaripingviinit aloittavat munien hautomisen hyytävässä pakkasessa. Miksi pingviini ei kehittynyt kasvattamaan poikasta kehossaan, jossa se pysyisi lämpimänä? Pingviinit ovat sukua muinoin lentäneille linnuille. Painon pitäminen minimissään on tärkeää lentävälle eläimelle. Linnut ovat nisäkkäitä lämpimämpiä, ja täysikasvuisten lintujen ruumiinlämpö onkin 40 astetta. Niin lämpimässä mikään alkio tai sikiö ei kehity. Munimalla linnut voivat hautoa sikiöitään alemmissa lämpötiloissa.

Muniminen tietää kuitenkin monia ongelmia. Sikiötä on suojeltava, lämmitettävä ja ravittava ruumiin ulkopuolella. Näitä haasteita eivät kohtaa vain napaseuduilla lisääntyvät linnut.

Attenborough's Wonder of Eggs. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. HD

Kommentti: Henkeäsalpaava, häkellyttävä ohjelma, joka antaa selityksen sille, miksi kananmuna on VAARALLINEN. Sen syömistä tulee rajoittaa sen terveellisyyden takia. Kananmunan demonisointia voi katsella ohjelmasta sillä silmällä, että valkuaisessa on bakteereeja suojaavaa ainetta. Miksi ei käytetä lääkkeitä?

Olisiko niin, että VRN:n autonkuljettajat ja varastotyöntekijät ynnä kaupan väki ei olekaan jyvällä kanamunan kokonaisterveydestä, vaan vouhkaavat sikaruokinnan ammattilaisten perässä luullen sian ruoan olevan hyväksi myös ihmiselle. Lihotus on tärkeää!!!
Jos valtiolla ei ole kanttia vaatia VRN:ltä asiantuntemusta ja sopivaa koulutusta tuohon vaativaan komiteaan, niin miksi ei sitä sitten lopeteta?

Suosittelen lämpimästi ohjelman katsomista areenasta.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa