Sivu 1/1

Idrottare och dumskallar

Lähetetty: 21 Huhti 2019 10:09
Kirjoittaja Kalakukko
HBL: NORGE 20.4.kl 13:57 Erik Sandström/ SPT

Norska forskare fann dopningsmedel och skadliga ämnen i kosttillskott

Forskare i Norge granskade kosttillskott och många innehöll ämnen som är olagliga eller klassas som dopning.
Också i Finland säljs kosttillskott som klassas som läkemedel. Forskare har granskat 93 kosttillskott för träning som säljs i Norge. Enligt rapporten innehöll 21 av de 93 kosttillskotten dopningsämnen, olagliga läkemedel eller olagligt mycket koffein.
För rapporten granskades högriskprodukter, i det här fallet produkter som marknadsförs som uppiggande, fettförbrännande, muskelbyggande eller hormonreglerande. Enligt internationella studier innehåller 12–58 procent av kosttillskotten ämnen som är med på världens antidopningsbyrå WADA:s dopningslista och därför gjordes granskningen också i Norge.

Åtta av kosttillskotten innehöll dopningsämnen, sju av dem i kategorin muskeltillväxt och ett preparat som används inför träningen. De var alla producerade i USA och köpta i en nätbutik som var registrerad i Sverige. I innehållsförteckningen för alla dopningspreparaten fanns ämnen som klassas som dopning enligt WADA. I två av fallen fann forskarna andra dopningsämnen i proverna än de som stod i innehållsförteckningen.

Läkemedel i kosttillskotten
Nio av kosttillskotten innehöll ämnen som klassas som läkemedel och är olagliga i kosttillskott i Norge. Tre av produkterna innehöll synefrin och två av dem innehöll också koffein. Enligt rapporten kan kombinationen av synefrin och koffein leda till hjärtproblem, benskörhet och skador i nervsystemet.
I Finland säljs synefrin som fettförbrännande kosttillskott. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet klassar synefrin som ett läkemedel också i Finland.

Fyra av produkterna överskred också den lagliga gränsen i Norge för koffein, alltså 300 milligram per dygnsdos.
– Resultaten understryker hur viktigt det är att läsa igenom kosttillskottens innehållsförteckning. Om de innehåller ämnen eller begrepp som man inte känner till så bör man rådfråga en kompetent källa, skriver forskarna i sin sammanfattning.

Kommentar: Bästa sättet att undvika statsberavningar är att man avstår helt i alla idrottsgrenar att använda kosttillskott. Skattebetalarna tackar...

Re: Idrottare och dumskallar

Lähetetty: 21 Huhti 2019 15:28
Kirjoittaja Saaristolainen
Hur är det möjligt, att kosttillskott som innehåller läkemedelsklassade ämnen, kan säljas utanför apoteken i Finland?

I Finland säljs synefrin som fettförbrännande kosttillskott. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet klassar synefrin som ett läkemedel också i Finland.