Yllätys: puolet parikymppisistä miehistä ylipainoisia, vastuuta ei kanna kukaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Yllätys: puolet parikymppisistä miehistä ylipainoisia, vastuuta ei kanna kukaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Huhti 2019 6:24

HS: Päivän lehti , torstai-liite 25.4.2019 Katri Kallionpää HS

Tutkimus toi hurjaa tietoa suomalaisten lihomisesta: Lähes puolet parikymppisistä miehistä on ylipainoisia tai lihavia

”Nuori aikuisikä on riskiaikaa lihavuuden kehittymiselle”, sanoo tutkija Tuija Jääskeläinen.
Lähes puolet suomalaisista nuorista miehistä on ylipainoisia, kertoo tutkimus.

LÄHES puolet parikymmenvuotiaista miehistä ja kolmannes saman ikäisistä naisista on ylipainoisia tai lihavia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore FinTerveys-tutkimus. Viidennes 18–29-vuotiasta suomalaisista on suoranaisesti lihavia: heidän painoindeksinsä ylittää raja-arvon 30.
Lihavuuden ennaltaehkäisyyn olisikin syytä kiinnittää huomiota, sanoo tutkija Tuija Jääskeläinen.
Lihavien nuorten aikuisten suuri osuus on hänen mielestään huolestuttavaa. ”Vaikka 18–29-vuotiaat ovat monella tavalla terveempiä kuin heitä vanhemmat, monien sairauksien riskitekijät ovat yleisiä myös heillä”, hän toteaa.

NUORI aikuisikä onkin tulevan terveyden kannalta ratkaisevaa aikaa. ”Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että nuori aikuisikä on riskiaikaa lihavuuden kehittymiselle ja sen aiheuttamille terveysongelmille.” Viidenneksellä tutkittavista oli monia sairauksia aiheuttavaa vyötärölihavuutta, jossa rasvaa kerääntyy vatsaonteloon ja maksaan sekä suolten ja sisäelinten väliin. Joka kolmannella nuorella miehellä ja joka viidennellä nuorella naisella niin sanotun pahan ldl-kolesterolin pitoisuus oli kohonnut. Verenpaine oli kohonnut 14 prosentilla nuorista miehistä.

NUORTEN aikuisten lihomisen taustalla ovat Jääskeläisen mukaan pitkälti samat syyt kuin muidenkin: Työ ei kuormita fyysisesti, ruokailutottumukset ovat muuttuneet ja napostelukulttuuri valtaa alaa. Tuoreiden kasvisten syönti olikin tutkimuksen mukaan surullisen harvinaista. Vain 7 prosenttia nuorista miehistä ja 18 prosenttia nuorista naisista ilmoitti syövänsä tuoreita kasviksia useita kertoja päivässä.

HYVÄ UUTINEN oli sen sijaan se, että tupakointi on vähentynyt aiempiin tutkimuksiin verrattuna. Enää vain joka kymmenes nuori aikuinen tupakoi päivittäin. Ilo on kuitenkin ennenaikaista. ”Nuuskan ja sähkösavukkeiden käytön yleistyminen kumoaa osan tupakoinnin vähentymisestä koituvista terveyshyödyistä”, Jääskeläinen toteaa.

HUONOT elintavat näyttävät tutkimuksen mukaan kasaantuvan samoille henkilöille: He lihovat, nukkuvat huonosti, tupakoivat, juovat alkoholia humaltuakseen eivätkä harrasta liikuntaa. Keskeiset elämäntavat olivat kunnossa tai lähes kunnossa vain puolella nuorista aikuisista. Kohtuullisesti kuormittavaa tai rasittavaa liikuntaa harrasti viikoittain kolme neljästä. Hyvin tärkeää olisikin pyrkiä vaikuttamaan juuri siihen ryhmään, jolle ongelmat kasautuvat.

”Nuori aikuisikä ainutlaatuista aikaa, johon liittyy monia elämänmuutoksia. Monet lapsena ja nuorena omaksutut elintavat vakiintuvat tyypillisesti viimeistään nuorena aikuisena. Jos ihminen ei esimerkiksi ole aloittanut tupakointia vielä nuorena aikuisena, hän ei todennäköisesti aloita sitä koskaan”, Jääskeläinen sanoo.
Tutkijoiden seuraava askel onkin Jääskeläisen mukaan syventää tietämystä siitä, keitä ovat ne nuoret aikuiset, joille terveyden edistämistoimia tulisi kohdentaa. ”Ei riitä, että keskitymme vain esimerkiksi ruokavalioon tai liikuntaan. Elintapoja tulisi ajatella kokonaisuutena”, hän tähdentää.

FINTERVEYS-TUTKIMUS toteutettiin vuonna 2017 yhteensä 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. 18–29-vuotiaiden ikäryhmästä siihen osallistui 625 henkilöä. Tietoja kerättiin kattavassa terveystarkastuksessa, kyselylomakkeilla ja puhelinhaastatteluissa.

Kommentti: Vihanneksia ja liikuntaa suositellaan. Luulevatko tutkijat todella, että on miehekästä kulkea porkkana suussa kun jääkiekkoihanne käyttää nuuskaa? Tosin naatin heittäminen käytetyn mällin sijasta luontoon on ekoteko. Kuka haluaa olla retiisi-risto tai porkkana-pekka?

Ilahduttavaa tutkimuksessa oli, että kertaakaan ei mainittu PK-projektia, VRN:ää tai Laatikaista, Ursulaa tai Fogelia. Myöskään rypsiöljyn autuutta ei kehuttu. Kyllä nuoret miehet pääsevät tutustumaan rypsiöljyyn , jos hakeutuvat Parolaan panssarijoukkoihin. Rypsiöljyn ainoa oikea käyttö selviää , kun telaketjut eivät kitise...

Tutkiminen on varmaan kivaa, mutta luulisi täyspäisten tutkijoiden huomaavan, että juuri nimenomaan suositusravinto on hanurista ja lihottaa. Vaikka harrastaisi autourheilun seuraamista sohvalta, niin kunto ei siinä kasva, varsinkin kun pitää olla se perunalastusäkki koko ajan vierellä.
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1865
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Yllätys: puolet parikymppisistä miehistä ylipainoisia

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Huhti 2019 10:25

Hurjalta tuntuu.

Mutta on uskossa eletty vuosikymmenet.

Muistan kommentoineeni jo vuosia sitten turkulaista (väitöskirja)tutkimusta, jossa seurattiin nuorten ja vähän vanhempien keski-ikäisten terveysmarkkereiden kehitystä. Ja onhan Turussa oltu jo pitkään STRIP-uskovaisia.
No, puolet tutkituista osoitti jo silloin Metabolisen oireyhtymän (MetS) piirteitä mm vyötärön ympäryksen, verenpaineen, paastosokerin jne nousuna. Ja siis vasta oli menossa keski-ikä.
”Saatanan tunarit” taisi Kekkos-vainaakin todeta eräiden nuijien koheltamisesta, vaikka toimikin Puskan tutkimustukena.
Vaatimaton ennuste on, ettei vastuunottajaa löydy. Ja eläkkeelläkin jo melkein koko ”ravitsemus vastuun kantajien” joukko.
Häpeäminen taitaa olla myös vieras tunne, kun se lievittyy mukavasti sopivilla kirjallisuusviitteillä ”NE TUHANNET TUTKIMUKSET”.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Yllätys: puolet parikymppisistä miehistä ylipainoisia

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Huhti 2019 5:30

HS: Päivän lehti 26.4. -19 Suvi Vihavainen HS
Grafiikka linkin kautta: https://www.hs.fi/paivanlehti/26042019/ ... 83561.html

Lähes joka neljäs suomalaislapsi on ylipainoinen – ”pulskimmissa” kunnissa jopa liki 60 prosenttia pojista painaa liikaa

Lasten ylipainossa ja lihavuudessa on suuria maantieteellisiä eroja. Ruokailutottumukset ja ruutuaika vaikuttavat ylipainoon, mutta kaiken kaikkiaan lasten elintapoja ei tunneta tarpeeksi.
Joissain maissa lasten ylipainoa on hillitty esimerkiksi sokeriverolla, joka on vähentänyt sokeripitoisten tuotteiden käyttöä.

SUOMALAISLAPSISTA lähes joka neljäs on ylipainoinen. Pojilla ylipaino on tyttöjä selvästi yleisempää: kaikista 2–16-vuotiaista pojista 27 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia on ylipainoisia.
Lihavia on puolestaan kahdeksan prosenttia pojista ja neljä prosenttia tytöistä, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokset (THL) tuoreet tilastot. Tiedot perustuvat neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon mittauksiin, ja tilastoon kuuluvat kaikki lapset ja nuoret.

Ylipainoisiksi määritellään lapset ja nuoret, joiden aikuista vastaava painoindeksi on vähintään 25. Lihaviksi määritellään ne, joiden painoindeksi on vähintään 30. Indeksissä huomioidaan pituuden ja painon lisäksi ikä ja sukupuoli. Lasten ylipaino johtuu useista syistä, sanoo dosentti, erikoistutkija Annamari Lundqvist THL:stä. Perussyy ylipainoon on sama kuin aikuisilla: energiaa saadaan säännöllisesti päivän aikana enemmän kuin kulutetaan.
Varsinkaan pienillä lapsilla ei ole mahdollisuutta tehdä ruuan suhteen samanlaisia valintoja kuin aikuisilla. Lasten ylipainoon vaikuttavat esimerkiksi perheen ravinto- ja liikuntatottumukset, tulot ja päivittäin ruudun ääressä käytetty aika.

KUNTIEN välillä on suuria eroja siinä, miten yleistä lasten ylipaino ja lihavuus ovat. Eri kunnissa ylipainoisten poikien osuus vaihtelee alle 20 prosentista lähes 60 prosenttiin ja tytöillä runsaasta 10 prosentista lähes 40 prosenttiin.
”Halpaa energiaa on hyvin tarjolla, ja samalla liikkuminen on vähentynyt. Erot kuntien välillä voivat heijastaa sitä, että maaseudulla koulumatkoja ei voi kulkea välttämättä pyörällä, vaan lapset ovat koulukyytien varassa. Myös urheilukentille ja liikuntapaikkoihin on pitkät matkat”, Lundqvist sanoo.

Tilastojen mukaan pohjoisessa, koillisessa ja itäisessä Suomessa on suhteellisesti enemmän ylipainoisia lapsia kuin läntisessä ja eteläisessä Suomessa.
Kunnat ovat panostaneet Lundqvistin mukaan eri tavalla lihavuuden ehkäisyyn. Näyttää siltä, että mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä yleisempää ylipaino ja lihavuus on, hän sanoo. ”Se ei tietenkään tarkoita, että jokainen pieni kunta on pulska ja suuri hoikka. Myös aikuisten ylipainossa on suuria alueellisia eroja. Itä- ja Pohjois-Suomessa ollaan pulskempia kuin etelässä.”

LASTEN ylipaino on Lundqvistin mukaan huolestuttava ilmiö, sillä ylipainoisista lapsista kasvaa usein ylipainoisia aikuisia. Ylipaino ja lihavuus voivat taas johtaa useisiin terveysongelmiin ja sairauksiin.
”Se tiedetään, että kerran kertyneistä kiloista on vaikea päästä eroon. Siksi niiden kertymiseen pitäisi puuttua jo varhaisessa vaiheessa”, hän sanoo.
Ylipaino näyttää lisääntyvän iän karttuessa: alle kouluikäisistä pojista 25 prosenttia ja tytöistä 15 prosenttia on ylipainoisia. Yläkouluikäisistä pojista ylipainoisia on puolestaan 29 prosenttia ja tytöistä 21 prosenttia.

Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla ylipaino on kuitenkin herkkä asia, ja siihen pitäisi puuttua kannustavalla tavalla, Lundqvist sanoo.
”Perheen elintapoja voi petrata parempaan suuntaan pienillä muutoksilla. Jos niihin saa lisättyä hedelmiä, marjoja ja kasviksia ja yhteistä liikuntaa, myös aikuisten terveys kohenee.”
Myös lasten medioihin käyttämää aikaa on Lundqvistin mukaan syytä rajoittaa niin, ettei vapaa-aika kuluisi kokonaan ruudun ääressä pelatessa.
”Se on energian kulutuksen kannalta aika erilaista kuin jos pelataan ulkona palloa, varsinkin jos sama tapahtuu päivästä toiseen. Onneksi on toki liikunnallisiakin pelejä.”

HAASTEENA ylipaino-ongelman ratkaisussa on se, ettei lasten ja nuorten elintavoista ole tarpeeksi tutkimustietoa, Lundqvist sanoo. Myöskään siitä, miten lapset eri puolilla maata syövät, ei ole tietoa. Vuodesta 2014 ylipainoisten ja lihavien lapsien osuudessa ei ole tapahtunut muutoksia. Se tarkoittaa, että vaikka asian eteen on tehty töitä, tarvittaisiin lisää onnistuvia toimenpideohjelmia, Lundqvist sanoo.

”Maailmalla on nähty esimerkkejä siitä, että sokerivero on vähentänyt sokeripitoisten tuotteiden käyttöä.”

Kommentti: Suomi on erilainen ja poikkeaa kaikista maailman maista. Sokeriveroa ei voida säätää , koska se on liian vaikeaa ja sokeriteollisuus vastustaa. Hammaslääkäreittenkin työllisyydestä täytyy huolehtia. Siispä SOKERIVERO on hullutusta sanoi jo insinööripääministeri Sipiläkin.

Onkin paljon helpompaa säätää veroja punaiselle lihalle ja eläinrasvalle. Neonikotidinoidit verovapaaksi. Idiotia kunniaan! Kaikille koululaisille hölmöläisten tempauksista kuvakirja, koska eivät osaa kuitenkaan lukea, karkkipussin kera.

Lapsista ei kannata välittää, sillä sokeri pitää ne hiljaisena. Kaikkiin koululuokkiin tulisikin asentaa limu- ja karkkiautomaatit. Eihän jossain nurkassa oleva automaatti aiheuta kuin hälinää ja kiroilua. Ilman sokeria ei PISA-vertailuistakaan olisi mitään iloa. Karkkia kehiin sanoo sokeriteollisuus.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Yllätys: puolet parikymppisistä miehistä ylipainoisia, vastuuta ei kanna kukaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 29 Huhti 2019 5:42

HS: Päivän lehti 29.4.2019 | Pääkirjoitus

Lasten ylipaino ennakoi aikuisiän sairastavuutta

Liikuntaharrastusten kytkeminen koulupäivien yhteyteen on yksi keino parantaa myös heikompiosaisten lasten elintapoja.
LASTEN ja nuorten ylipaino on merkittävä terveysriski, johon on syytä kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Ylipaino liittyy useimmiten epäterveellisiin elintapoihin, jotka ennakoivat aikuisiän sairastavuutta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen selvityksen mukaan lähes joka neljäs lapsi tai nuori on ylipainoinen. Alueelliset ja eri kuntien väliset erot ovat merkittäviä.

Joissakin kunnissa lähes 60 prosenttia pojista ja 40 prosenttia tytöistä on ylipainoisia. Toisissa kunnissa vastaavat luvut ovat vain 20 ja 10 prosenttia.Alueelliset erot ovat samansuuntaisia kuin aikuisten sairastavuudessa. Itä- ja Pohjois-Suomessa ylipainoa on enemmän kuin Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Lasten ylipainolla on selvä yhteys myös perheiden tulotasoon ja vanhempien koulutustaustaan. Keinot ylipainon ehkäisemiseksi ovat hyvin tiedossa. Pitää syödä vain sen verran kuin kuluttaa energiaa. Liikunnan vähäisyydestä on tullut uusi ongelma myös alakouluikäisille, kun vapaa-aikaa kulutetaan yhä enemmän digitaalisten laitteiden ääressä. Lasten elintavat seuraavat yleensä vanhempien elintapoja.

Julkisessa terveydenhuollossa on varsinkin pienissä kunnissa liian vähän rahaa ja osaamista terveysneuvontaan ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Kun sote-uudistus kariutui, tilanteeseen ei ole tulossa helpotusta ainakaan lähiaikoina. Lähes kaikki kunnat ovat lähteneet mukaan Liikkuva koulu -ohjelmaan, jolla on vuodesta 2010 alkaen lisätty liikuntaa koulupäiviin. Istumista on onnistuttu vähentämään, mutta reipas kuntoliikunta ei ole juuri lisääntynyt.
Nyt valtion tuki Liikkuva koulu -ohjelmalle päättyy, ja näyttää siltä, että vain suurissa kaupungeissa toiminta voi jatkua kuntien omalla rahoituksella.

Suomalaisten terveyserot ovat jo merkittävä yhteiskuntaa jakava tekijä. Terveyserot alkavat näkyä jo lapsuudessa, jos riskiryhmiin kuuluvien lasten elintapoihin ei kyetä vaikuttamaan.
Liikuntaharrastusten kytkeminen koulupäivien yhteyteen on yksi keino parantaa myös heikompiosaisten lasten elintapoja.

Kommentti: Nyt sitten nämä urheiluidiootit saavat vettä myllyihinsä: Perustetaan vaan "areenoita" jokaisen kurjalistokuntaan ja annetaan salivuoroja lapsille aamuyöstä. Palkataan liuta puolueuskollisia ns. vahtimestareiksi. Nostetaan veroäyriä ja luullaan kaikkien olevan onnellisia. Kannustetaan ihmisiä ostamaan sähköpyöriä ja -autoja. Valtiota patistellaan antamaan tuntuva tuki, joka kerätään mistäpä muusta kuin veroista.

Kukaan ei uskalla sanoa sanaa HIILIHYDRAATTI ja sen tuputus erityisesti lapsille/nuorille. On se sentään trendikästä jauhaa purukumia koko päivä. Liikunta- ja urheiluharrastus vaatii ehdottomasti lajityypilliset asusteet sun vermeet. Köyhä syrjäytyy ja eriarvoisuus kasvaa. Sossu kustantaa sitten kaikille tarvitseville "kansallispuvun" eli kolmiraitaisen urheilupuvun, ettei piltti erotu joukosta. Näin aikuisten muoti saa vahvennusta jo lapsesta pitäen.

Kaikkein nopeiten lihavuus vähenisi muuttamalla demonien asemaa eli normaaliravinnon korostus runsaiden hiilihydraattien sijaan. Ja kasvavien lasten kylläisyyden tunne ei vaan yksinkertaisesti tule kasvispainotteisesta ravinnosta ja karamelleista välipalanautintoineen. Rasvaton jugurtti runsaine sokerilisineen ei ole ravintoa vaan sokeripläjäys jokaisen hiilihydraattilisään. Sikatalouden, kuljetuksen ja varastoinnin (VRN) asiantuntijat eivät ole tehtäviensä tasalla eivätkä kykene elinkeinon lobbauksen houkutuksia vastustamaan.
Koko ruokintafundamentalistien joukko pantava lisä- ja uudelleenkoulutukseen, jotta trendi kääntyisi. Rasva ei ole vihollinen vaan puuttuva palapelin osa kokonaisnäkemyksessä. Urheiluvaatteet kun eivät kenenkään lihomista estä. Kieltäkään vaan edelleen lapsilta maito ja syöttäkää margariinia, niin tilanne jatkuu ja pahenee entisestään.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron