Sitä saa, mitä kansansairauskonttori tilaa eli narkolepsiaa...

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sitä saa, mitä kansansairauskonttori tilaa eli narkolepsiaa...

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 01 Touko 2019 18:01

HS: Hyvinvointi 1.5.-19 10:37 Katri Kallionpää HS

Sikainfluenssarokote Pandemrix aiheutti jopa 13-kertaisen riskin sairastua narkolepsiaan

”Olennaista on rokotteiden huolellinen testaaminen”, sanoo Tomi Sarkanen. Hänen väitöstutkimuksensa tarkastetaan perjantaina.

SIKAINFLUENSSAROKOTE Pandemrix aiheutti rokotetuille lapsille 5–13-kertaisen riskin sairastua keskushermostoperäiseen liikaunisuussairauteen narkolepsiaan, kertoo Tomi Sarkasen tuore väitöstutkimus, joka tarkastetaan perjantaina Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Nuorilla aikuisilla sairastumisen riski oli menetelmästä ja tarkastelu­ajankohdasta riippuen 2–7-kertainen. ”Se tarkoittaa, että 18 000 rokotuksen saaneesta lapsesta yksi sairastui narkolepsiaan”, Sarkanen toteaa.

PANDEMRIX-ROKOTE sai kymmenen vuotta sitten aikaan ison luottamuspulan rokotuksia kohtaan, kun huomattiin, että se aiheutti narkolepsiaa eli keskushermostoperäistä liikaunisuussairautta. Rokotusohjelma keskeytettiin elokuussa 2010. Sarkanen pitää hyvin epätodennäköisenä, että vastaavat tapahtumat toistuisivat jonkin muun rokotteen kohdalla. ”Olennaista on rokotteiden huolellinen testaaminen”, hän tähdentää.

SUOMESSA narkolepsiaa sairastavia on Sarkasen mukaan tällä hetkellä noin kaksi tuhatta. Heistä 200–300 sairastui parin vuoden sisällä Pandemrix-rokotuksen saamisesta. ”On ymmärrettävää, että sairastuneet ja heidän omaisensa ovat turhautuneita ja surullisia. Oma näkemykseni on kuitenkin se, että Pandemrix oli poikkeus ja että rokotukset yleensä ovat turvallisia”, hän toteaa.
Sarkanen kertoo itse ottavansa kaikki kausi-influenssarokotukset. Myös hänen lapsensa rokotetaan rokotusohjelman mukaisesti.

SARKASEN väitöskirja koostuu useasta tutkimuksesta.
Laajassa tutkimuskatsauksessa Sarkanen selvitti, miten suuri on Pandemrixin aiheuttama riski sairastua narkolepsiaan. Analyysi käsitti viisi miljoonaa rokotettua ja 11 miljoonaa rokottamatonta potilasta ympäri maailmaa.
Rokotetuista lapsista noin 400 oli sairastunut narkolepsiaan, rokottamattomista noin sata. Aikuisilla luvut olivat hiukan pienempiä.

Mikä sitten on mekanismi, joka saa jotkut rokotuksen saaneet sairastumaan?
Aiempien tutkimusten mukaan sairastuneita yhdistää se, että heillä esiintyy tietyn tyyppistä, perinnöllistä kudostyyppiä.
Se ei kuitenkaan Sarkasen mukaan yksin selitä sairastumista, sillä kudostyyppiä esiintyy joka neljännellä suomalaisella.

Uusimmat tutkimukset viittaavat hänen mukaansa siihen, että narkolepsiaan sairastuneen elimistö saattaa tunnistaa virheellisesti erään H1N1-rokotteen viruskomponenttiin liittyvän molekyylin, joka voi muistuttaa narkolepsiassa tuhoutuvien hermosolujen tuottamaa välittäjäainetta. ”Elimistö saattaa sitten hyökätä tätä molekyyliä vastaan, mikä aiheuttaa sairastumisen”, Sarkanen kertoo. Tätä selitystä tukee hänen mukaansa se, että esimerkiksi Kanadassa käytettiin Arepanrix-rokotetta, jonka viruskomponentti näyttäisi eronneen hieman Pandemrixin viruskomponentista. Kanadassa rokote ei aiheuttanut narkolepsiaa.

VAIKUTTAA myös siltä, että tietyissä olosuhteissa myös sikainfluenssavirus itsessään kykenee aiheuttamaan narkolepsian oireita.
Esimerkiksi Pekingin seudulla Kiinassa todettiin noin sikainfluenssan aikaan kolminkertainen määrä narkolepsiatapauksia verrattuna tavanomaiseen. Rokotekattavuus sillä seudulla oli hyvin matala.

Sarkanen kertoo, että myös vuonna 1918 riehuneen espanjantautipandemian aikana ja sen jälkeen jotkut sairastuivat erikoiseen oireyhtymään, johon liittyi väsymystä, silmänliikehäiriöitä ja vajoamista katatoniseen tilaan. Ilmiö sai julkisuutta vuonna 1990, kun näistä potilaista ja heitä hoitavasta lääkäristä valmistui yhdysvaltalainen elokuva Awakenings– Heräämisiä. Sarkanen tutki myös, eroavatko rokotuksen aiheuttaman narkolepsian oireet ”tavallisen” narkolepsian oireista. Hän havaitsi, että kovin suuria eroja ei ollut.

”Toisaalta rokotenarkolepsian oirekuva on hyvin vaihteleva”, Sarkanen sanoo. Pieni osa sairastuneista selviää jopa ilman lääkkeitä. Oireita helpottavat säännöllinen vuorokausirytmi, liikunta ja päiväunet. Osa potilaista saa apua lääkkeistä, mutta joitakin lääkkeet eivät auta tai ne aiheuttavat vaikeita sivuoireita. ”Hyvä jatkotutkimuksen aihe olisikin se, miksi rokotenarkolepsian oireet vaihtelevat niin paljon”, Sarkanen toteaa.

Tomi Sarkasen väitöstilaisuus pidetään 3. toukokuuta kello 13 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa Biomedicumissa.

Kommentti: Kansansairauskonttori sai ns. "tutkimusapurahaa" GSK:lta 6 milj. € ja kumma kyllä sitten narkolepsiarokote eli sikaflunssarokote osui juuri GSK:n tarjoamaan rokotteeseen, jossa oli paljon puhuttu lisäainen ADJUVANTTI. Hintakaan ei ollut paha, vain 37 milj.€. Lisäkulut narkolepsioineen on varmaan sitten toinen mokoma.

Merkillinen episodi käytiin korvausten suhteen. Sairastuneen tuli olla alle 20v, ei sekuntiakaan yli, joka johti numerolääketieteen perusteella korvauksen epäämiseen. Numerolääketiedehän on lääketehtaiden kanssa sovittu väestöpohjainen korvauskäytäntö ja sekuntirajojen supistuksia voi tulla lisääkin.
Kuten kaikki, ainakin naiset, tietävät , horoskoopeissakin on tarkat päivämäärärajat ja sitten on vielä se nouseva tai laskeva eläinmerkki. Miten pirussa muuten voidaan ennustaa, jos kaikki on retuperällä? Horoskoopit eivät ole puoskarointia eivätkä ihmisen mielen manipulointia, sillä moni ENNUSTAJA pitää vastaanottoa kuin Ursula konsanaan.

Nyt meneillään oleva tuhkarokkokampanja puhuttaa monia ja kukapa meistä vanhoista tietää, onko rokotettu vaiko ei. Ainakin rippikoulu on käyty ja sen nyt pitäisi riittää aika moneen vaivaan... sillä riparilla irtosi ns. naimalupa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa