Lihavuus ja mielenterveys, kulkevatko käsi kädessä?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lihavuus ja mielenterveys, kulkevatko käsi kädessä?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Touko 2019 6:11

HS: Kotimaa 1.5.klo 19:13 Päivi Repo HS

Tutkimukset: Lihavuus on yhteydessä mielenterveyden ongelmiin lapsilla ja nuorilla

Molemmat ilmiöt yleistyvät niin Suomessa kuin muualla. Lihavilla pojilla ja tytöillä on tutkimusten mukaan kohonnut vaara ahdistua tai masentua.

LIHAVUUS ja mielenterveyden ongelmat näyttävät olevan yhteydessä toisiinsa. Sen havaitsi kaksi tutkimusta, jotka julkistettiin Euroopan lihavuuskokouksessa Glasgow’ssa. Molemmat ilmiöt yleistyvät. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi viime viikolla, että melkein jo joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen. Lihavia on 27 prosenttia pojista ja 18 prosenttia tytöistä. Tiedot ovat lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon vastaanotoilta. Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriötkin ovat Suomessa yleisiä. THL:n mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostakin niistä, ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia.

LAAJA ruotsalaistutkimus havaitsi, että lihavuus lisää ahdistuneisuuden ja masennuksen vaaraa lapsilla ja nuorilla. Sen aineistona oli 12 000 lasta, joita oli hoidettu lihavuuden takia. Heitä verrattiin kymmeniin tuhansiin samanikäisiin. Vertailu osoitti, että lihavilla pojilla ja tytöillä oli selvästi kohonnut vaara ahdistua tai masentua.
Vaara kasvoi, kun tutkittavien joukosta poistettiin lapset, joilla oli neuropsykiatrinen häiriö tai joiden perheessä oli masennusta tai ahdistusta.

TOINEN tutkimus Britanniasta havaitsi, että lihavuus, alakuloisuus ja ahdistuneisuus kehittyivät yhdessä. Kehitys voi alkaa jo 7 vuoden iässä.
Tutkimuksessa oli mukana yli 17 000 brittilasta, jotka syntyivät 2000-luvun alussa. Heidän pituutensa ja painonsa mitattiin 3-, 5-, 7-, 11- ja 14-vuotiaina, ja vanhemmat täyttivät lomakkeen, jossa kysyttiin lapsen mahdollisia tunne-elämän häiriöitä.

TIEDOISTA ilmeni, että sekä lihavuus että mielenterveyden pulmat kehittyivät hiljakseen lapsuuden ja nuoruuden aikana. Jos lapsi oli lihava 7-vuotiaana, hänellä oli suurempi mielenterveyspulmien vaara 11-vuotiaana. Pulmat taas ennustivat painonnousua neljääntoista ikävuoteen mennessä.
Lähes 8 prosenttia tutkituista oli tuolloin lihavia, ja noin kaksinkertainen joukko kertoi tuntevansa itsensä alakuloiseksi ja ahdistuneeksi.
Tutkijat pohtivat mahdollisia selityksiä. Painoon voi liittyä syrjintää ja vähäistä itsearvostusta, jotka taas saattavat lisätä masentuneisuutta, he arvioivat. Aikuisilla on todettu käyvän niin.

Toisaalta masennus voi johtaa lihomiseen lohtusyömisen kautta.

Kommentti: Vai että ruotsalaistutkimus! Kyllä Kuopion yliopistopiireissä asiat tiedetään tarkemmin ja tieteellisemmin. Kuopion likellä sijaitsevassa Maaningan päiväkodissa on tehty 3 lapsen koe, jossa he saivat kalakukkoa päivittäin ilman läskilisää ja juomaksi kaivovettä tai vastaavaa rasvatonta maitoa. Terveitä olivat kuin pukit ja kiroilivat kuin aikamiehet, myös englanniksi: Fuck you. Lisäksi pojat osasivat näyttää keskisormea, joka tulossa pinsettiotteen korvaajaksi. Tämä haastattelututkimus on julkaisu "Suomen Akatemian Tutkimuksia-tiedesarjassa". Haastattelijoina olivat Ursula, Laatsu ja 10 ruokintafuntamentalisti -opiskelijaa. Tutkimus on ensimmäinen, joka on julkaistu Savon murteella ja kirjoitettu tikkukirjaimilla ja suunnattu nuorisolle.

Toisekseen se, että sympoosio on pidetty Glaskowissa, Skotlannissa. Tosin sinne sulautui hienosti kansansairauskonttorin hameisiin pukeutunut miesväki. Ruudulliset mekot olivat skottien ihastuksen kohteena runsaasti ja suomalainen hameväki oli kasvot ihastuksesta punaisina. Tosin pitkiä kalsareita kummasteltiin erikoisuutena.
Heillä oli mukanaan tuo Kuopion uusin tutkimus ja kaikki olivat hämmästyneitä, jopa sanattomia. Tosin tutkimuksen 5 sivuisesta versiosta oli julkaistuna englanniksi vai 7 rivin yhteenveto. Hämmästystä herätti tutkimuksen kustannus, 4,7 milj. puntaa, siis paikallisvaluuttana. Tutkimus liippasi likeltä Englannin kansallisruokaa, Fish & Chips . Kaivattiin myös skottilaista otetta Haggishin muodossa.

Suomessa on viitattu kintaalla LOHTUSYÖMISEEN. Meillä on vallalla KOHTUSYÖMINEN, joka lisännyt sektioiden eli keisarinleikkausten määrää, koska synnytyskanavat ovat liian ahtaita 10 kiloisille vauvoille. Eettinen toimikunta on kieltänyt sikiöiden paloittelun sen tuoman pahan mielen vuoksi synnyttäville äideille. Suomessa noudatettavaa esanssikiisselikäytäntöä kiiteltiin Glaskowissa. Esanssikiisselin toimittaja Nestle sai taputuksia osanottajjilta ja kaikille annetiinkin pussi kaivoveteen sekoitettavaa jauhetta kotiinviemisiksi.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 19 vierailijaa

cron