Sokerin vähentäminen on hävytön temppu, sanoo elinkeino

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sokerin vähentäminen on hävytön temppu, sanoo elinkeino

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Touko 2019 13:53

Iltasanomat: 2.5.9:55

Elintarvikkeiden lisätyn sokerin vähentäminen estäisi diabetesta ja lasten lihomista

Briteissä tavoitteena on sokeripitoisuuden vähentäminen sekä pakkauskokojen pienentäminen ja vähäsokeristen tuotteiden suosiminen kaupoissa.
Sokeri Brittitutkimuksen mukaan lasten lihavuus vähenisi sokerin vähentämisellä yli 5 prosenttia.
Jos Britannian hallituksen suunnittelemat sokerinvähentämistoimet onnistuvat, seuraavan vuosikymmenen aikana yli 150 000 brittiä säästyy diabetekselta ja lasten lihavuus vähenee yli 5 prosenttia. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, tuoreessa selvityksessä todetaan.

Britannian hallituksen tavoitteena on yhteistyössä elintarviketeollisuuden ja ruokakauppaketjujen kanssa vähentää monien elintarvikkeiden sokeripitoisuuksia 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Tähtäimessä ovat esimerkiksi sokeroidut murot ja herkut, mutta myös virvoitusjuomat, mehut ja muut sokeria paljon sisältävät elintarvikkeet. Hedelmät eivät ole listalla.

Sokeripitoisuuden vähentämisen lisäksi tavoitteena on myös pakkauskokojen pienentäminen ja vähäsokeristen tuotteiden suosiminen kaupoissa.
Jos tavoite saavutetaan, tutkijat arvioivat lasten päivittäisen energiansaannin laskevan keskimäärin 19 kilokaloria ja aikuisten 25 kilokaloria, mikä väestötasolla vähentäisi 4–10-vuotiaiden ja aikuisten lihavuutta 5,5 prosenttia. 11–18-vuotiaiden lihavuus vähenisi maltillisemmin, noin 2 prosenttia.

Aikuisväestön laihtuminen tarkoittaisi yli 150 000 diabetestapausta vähemmän seuraavien kymmenen vuoden aikana, minkä lisäksi terveydenhuoltokuluissa säästyisi hurjat 350 miljoonaa euroa, tutkijat arvioivat.

Tutkijat huomauttavat, että heidän lukunsa perustuvat oletukselle, jonka mukaan väestön sokerinkulutus ja energiansaanti pienentyvät sokerin vähentämisen ansiosta. On kuitenkin mahdollista, että ihmiset vain korvaavat puuttuvat kalorit jollain muulla tai alkavat syödä ja juoda sokeroituja tuotteita enemmän. Pakkauskokojen pienentäminen ei myöskään auta, jos myyntiä lisätään esimerkiksi paljousalennuksilla.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Kommentti: Suomessa oli muinoin makeisvero. Hallitus kuunteli herkällä korvalla elinkeinoa ja ruikutusta siitä, että kilpailukyky heikkenee. Hallitus kehittikin pikavauhtia KIKY-sopimuksen ja poisti makeisveron, joka jonkun huhun perusteella olisi myös EU-vastainen, kilpailua vahingoittava.

Useissa maissa on sokeriveroa muistuttava "terveysvero", joka ei ole mahdoton säätää toisin kuin Suomessa virkamiesten itkijäryhmä väittää.

Odotan mielenkiinnolla hallitusneuvottelujen etenemistä, sillä Iltasanomien uutinen on julkaistu suomeksi. Ainoa haitta on toki se, että tutkimusta ei ole tehty Kuopiossa ja hallituskin istuu Englannissa. Nuo ulkomaanpellet, mitä ne muka tietää suomalaisiin nähden?
Diabeteksen arvioitu vuosikustannus kansantaloudelle on arvioitu olevan 2,3 mrd:n luokkaa. Ajatella kannattaa, miten monta sotakonetta, tykkiä ja laivaa sillä saisi 10 vuoden aikana.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa