Kohtuujuopottelun synninpäästö

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5811
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kohtuujuopottelun synninpäästö

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Touko 2019 23:13

HS: Tiede 3.5. 20:00 Antti Kivimäki

Tutkimus: Kylmyys ja alkoholi aktivoivat ruskean rasvan, ja se taas lämmittää ja vähentää alkoholin haittoja


Michiganilaiset lääketieteilijät viittaavat myös Oulun yliopiston tutkimukseen vuodelta 1990. Siinä tehtiin ruumiinavauksia alkoholin suurkuluttajille.

Viime vuonna vappua vietettiin koleissa merkeissä.
VAPPUNA kuohuviiniä nauttiessa saattoi iskeä vilu. Jos tilanteesta hakee hyviä puolia, niin viileys aktivoi ruskeaa rasvaa ja suojaa tätä kautta maksaa alkoholin haitoilta – sikäli kuin Michiganin yliopiston tutkijoiden maaliskuun lopulla julkistamia hiirikokeiden tuloksia voi soveltaa ihmisiin.

Ruskea rasva on ruskeasävyistä rasvasolukkoa, joka muuttaa energiaa lämmöksi. Ihmisellä sitä on siellä täällä tärkeiden elinten tuntumassa. Se muun muassa lämmittää aivoihin menevää verta. Rasvanpoltto-ominaisuutensa vuoksi ruskea rasva nostetaan usein esille mahdollisena kiertotienä hoikkuuteen.

ALKOHOLIN suurkulutus aiheuttaa maksavaurioita ja tulehdusta ja lisää sitä kautta kuolemanriskiä. Kohtuullisen juomisen on kuitenkin huomattu parantavan aineenvaihduntaa ja suojaavan kakkostyypin diabetekselta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.
Michiganilaiset tutkijat katsovat löytäneensä selityksen tähän ristiriitaan. Heidän kokeissaan alkoholin kulutus kiihdytti hiirillä ruskean rasvan toimintaa. Alkoholi stimuloi hiirillä hypotalamuksen hermoratoja ja aivoista ruskeaan rasvakudokseen johtavia hermoratoja. Tällöin ruskeassa rasvassa Ucp1-proteiinin määrä kasvoi ja sen aktiivisuus lisääntyi.

Ucp1 on vastuussa siitä, että ruskea rasva alkaa aktiivisesti polttaa rasvaa tuottaakseen lämpöä. Lihakset tuottavat lämpöä polttamalla omia energianlähteitään ja tärisevät, mutta ruskea rasva tuottaa lämpöä rasvaa polttamalla, ilman turhia tärinöitä.
Kun rasvaa palaa energiaksi, ylipainoon liittyvät sairaudet vähenevät. Alkoholin käytön yhteydessä rasvan palaminen ruskeassa rasvasolukossa vähentää maksan kuormitusta, kun maksan ei tarvitse polttaa tätä rasvaa.

TUTKIJAT päätyivät johtopäätöksiinsä vertaamalla terveitä hiiriä hiiriin, joilta Ucp1-geeni oli tuhottu. Ilman toimivaa Ucp1-geeniä suurille alkoholimäärille altistetut hiiret kärsivät maksan rasvoittumisesta, tulehdustilasta, kirroosista ja muista maksavaurioista.
Myös hiirien altistaminen kylmälle aktivoi ruskean rasvan toimintaa ja heikensi alkoholiin liitettyjen maksasairauksien kehitystä.

MICHIGANILAISET tutkijat viittaavat myös Oulun yliopiston oikeuslääketieteilijöiden tutkimukseen vuodelta 1990.
Pirkko Huttunen ja Marja-Leena Kortelainen tekivät silloin ruumiinavauksia alkoholin suurkuluttajiksi ja raittiiksi tiedetyille vainajille. He havaitsivat, että krooninen alkoholin käyttö muuttaa aortan ja kaulavaltimoiden ympärillä rasvakudosta valkeasta ruskeaksi. Michiganilaiset katsovat tämän lisätodisteeksi siitä, että heidän hiiriltä löytämänsä viestireitti aivoista ruskeaan rasvaan on evoluution saatossa säilynyt myös ihmisissä.

Kommentti: Minulle läheinen ihminen (patologi) kertoi avauksista, että alkoholistien suonet ovat puhtaita eivätkä muistuta lainkaan ns. terveiden ihmisten makaronin kaltaisia suonia. Siis MOT: alkoholi suojaa verisuonistoa kalkkeutumiselta.

Se on taas toinen juttu tuo maksakirroosi ja alkoholi. Maksan rasvoittumisesta tulee toki muistaa tuo NAFLD eli hiilareitten aiheuttama rasvamaksa, joita on todettu olevan n. 80% kaikista rasvamaksoista. Agronomitieteet eivät mainitse asiasta mitään.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa