Ruokintaeliitin suuri suru: EU rajoittaa transrasvan käyttöä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ruokintaeliitin suuri suru: EU rajoittaa transrasvan käyttöä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Touko 2019 22:49

HS: Talous 16.5. 14:38

EU rajoittaa trans­rasvan käyttöä elin­tarvikkeissa

”EU:n uusi raja ei ole niin kunnianhimoinen kuin voisimme itsellemme asettaa”, arvioi elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström Maa- ja metsätalousministeriöstä.
TRANSRASVAN eli osittain kovetetun rasvan käyttöä rajoitetaan elintarvikkeissa. EU:n uuden asetuksen mukaan kuluttajille myytävien elintarvikkeiden rasvasta saisi jatkossa olla transrasvaa korkeintaan kaksi prosenttia.

Transrasvoilla on yhteys sydän- ja verisuonitautien riskiin. Niitä on ravitsemussuosituksissa eri maissa ja maanosissa rajoitettu, todetaan Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa. Transrasvoja syntyy rasvoja kovetettaessa. Niitä esiintyy luontaisesti maitorasvassa, kuten voissa.

SUOMESSA suurin osa transrasvoista saadaan maitotuotteista, kertoo elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström ministeriön tiedotteessa. Hänen mukaansa suomalaisten energiansaannista vain 0,4 prosenttia tulee transrasvasta. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan transrasvan saanti tulisi olla niin vähäistä kuin mahdollista mutta korkeintaan prosentti kokonaisenergian saannista. ”Olemassa olevien tietojen mukaan elintarvikkeiden transrasvapitoisuudet ovat keskimäärin alle kaksi prosenttia rasvasta, eli EU:n uusi raja ei ole niin kunnianhimoinen kuin voisimme itsellemme asettaa”, Lemström sanoo.

”Toimenpiteitä tyydyttyneen rasvan saannin vähentämiseksi ravinnosta on syytä jatkaa samalla intensiteetillä kuin aikaisemmin. Sen lisäksi on syytä seurata EU:n toimenpiteiden vaikutusta elintarvikkeiden rasvakoostumukseen myös Suomessa.” Uudella asetuksella on siirtymäaika kevääseen 2021 asti. Sen jälkeen yli kaksi prosenttia transrasvaa sisältäviä tuotteita ei enää saa saattaa EU:n markkinoille.

TOISELLA EU-asetuksen muutoksella kielletään Yohimbe-kasvin käyttö ainesosana, jota on pääasiassa käytetty ravintolisissä. Yohimbe on jo neljä vuotta ollut EU:n tarkkailun alla sen jälkeen Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA:n) lausunnon jälkeen.

Kommentti: Merkillinen artikkeli, jossa ei eroteltu teollisen transrasvan ja luonnollisen transrasvan (VOI) eroa.
Teollinen on keinotekoinen ja vaarallinen ja voin luonnollinen on vain hyväksi. Fundamentalistit "unohtavat" asian demonisoidessaan voita tappavana.
Hyi noita aivonsa pesseitä ja margariinilla voideltuja!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron