Jo on ihmettä kerrakseen: hedelmäsokeri lihottaa. Kesätoimittaja vauhdissa.

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Jo on ihmettä kerrakseen: hedelmäsokeri lihottaa. Kesätoimittaja vauhdissa.

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 20 Touko 2019 13:22

Iltasanomat: Terveys 20.5. 12:17

Tuoremehustakin saa helposti liikaa sokeria
– runsas hedelmäsokerin saanti voi rasvoittaa maksaa ja edistää insuliiniresistenssiä


Herkulliset smoothiet ja mehut eivät suurissa määrin ole niin terveellisiä kuin ajatellaan.
Mehut Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sokerijuomia – riippumatta siitä, ovatko ne virvoitusjuomia vai hedelmämehuja – olisi rajoitettava.
Viime vuosien kova terveystrendi on ollut herkulliset ja terveelliset smoothiet ja mehut. Yritys toisen perään tuovat kauppojen hyllyille uusia makuja jokaiseen tarkoitukseen, oli se sitten energiaa tai vastustuskykyä lisäämään. Suomessa suosion mittakaavasta kertoo kotimainen menestysyritys Jungle Juice Bar, jonka liikevaihto on 17 miljoonan euron luokkaa.

Myös hedelmäsokerin nautittuun määrään tulisi kuitenkin kiinnittää tarkasti huomiota, siinä missä sokerilimonadienkin kohdalla. Liikaa nautittuna myös hedelmäsokeri altistaa sairauksille. Täysmehun sokerit ovat melko samanlaisia kuin muidenkin juomien sokerit
Sokeroitujen juomien terveyshaitoista on tehty monia tutkimuksia, ja niiden runsas käyttö on liitetty muun muassa hampaiden hajoamiseen, painonnousuun, tyypin 2 diabetekseen, rasvamaksaan sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Täysmehujen terveysvaikutuksista ei kuitenkaan ole tehty juurikaan tutkimusta.

Tuore Jama Network Openissa julkaistu yhdysvaltalaistutkimus linkittää liikaa sokeria sisältävien juomien nauttimisen, jopa luonnolliset täysmehut, lisääntyneeseen varhaisen kuoleman riskiin. Tutkimuksesta kertoo CNN.
Tutkimuksen mukaan liiallisen hedelmämehun nauttiminen voi johtaa ennenaikaisen kuoleman riskiin, joka vaihtelee 9–42 prosentin välillä. Vaikka täysappelsiinimehussa esiintyvät sokerit ovat luonnollisia, ne ovat lopulta melko samanlaisia kuin makeutettuihin juomiin lisättävät sokerit.
Lukuisat tutkimukset osoittavat, että sokeriset juomat lisäävät insuliiniresistenssiä, joka nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Hedelmäsokerin käyttäminen voi myös stimuloida hormoneja, jotka edistävät painon nousua vyötärön ympärillä.

Runsas hedelmäsokerin saanti voi edistää insuliiniresistenssiä. Insuliiniresistenssin kehittymisestä on tehty myös Suomessa tutkimusta. Turun yliopiston erikoistutkija Miikka-Juhani Honka perehtyi väitöskirjassaan erityisesti sen taustatekijöihin.
Insuliiniresistenssi kehittyy, kun energian saanti on runsasta kulutukseen nähden, eikä ihonalainen rasvakudos pysty varastoimaan saadusta ravinnosta yli jäänyttä energiaa normaalilla tavalla. Tämän vuoksi rasvaa kertyy sisäelinten ympärille, maksaan ja lihaksiin. Samalla rasvojen aineenvaihdunta on häiriintynyttä ja rasva-aineenvaihdunnan välituotteet estävät insuliinin vaikutuksia näissä kudoksissa.

Lue lisää: Ensimmäinen askel kohti diabetesta on salakavala
– Lääkäri: ”Et tunne sitä voinnissasi”

– Ruokavalio vaikuttaa insuliiniresistenssin syntyyn suoraan energiaylimäärän perusteella, mutta ravinnon laatu on myös tärkeä tekijä. Runsaskuituinen ravinto ehkäisee insuliiniresistenssiä ja samoin tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen ravinnossa monityydyttämättömillä rasvoilla, Honka kertoo.
Hän toteaa, että sokerijuomat ovat helppo tapa nauttia liikaa kaloreita, joka voi johtaa insuliiniresistenssin syntyyn.
– Hedelmäsokeria muunnetaan maksassa tyydyttyneeksi rasvaksi, ja runsas hedelmäsokerin saanti voi siten edistää maksan rasvoittumista ja insuliiniresistenssin syntyä maksassa. Eli kohtuus kaikessa, Honka muistuttaa.

Myös yhdysvaltalaistutkimuksessa todetaan, että hedelmämehut eivät välttämättä ole yhtä haitallisia kuin sokeroidut virvokkeet, mutta niiden kulutuksen tulisi olla maltillista sekä lapsilla että aikuisilla. – Sokerijuomia, riippumatta siitä, ovatko ne virvoitusjuomia tai hedelmämehuja, olisi rajoitettava, tutkimuksessa todetaan.
Nelli Lapintie

Kommentti: Olipa yllättävä artikkeli nimittäin sen puoleen, että noita kuuluisia vakiokommentaattoreita ei ollut esillä. Olisivatko talikkoagronomit levittämässä sitä ihteään pelloille vaiko hoitamassa sydänpotilaita kuten kuuluisa Ursula sanoo tekevänsä?

Luulenpa, että limuparooni Mikaelin faksi ja sähköposti käyvät kuumana, kun Cokiksen pääkonttorista tulee uudistetut hyökkäsohjeet valeuutisia vastaan. Mitähän nuo lääkäritkin , niin endokrinologit kuin kardiologit, luulevat tietävänsä? Osaavatko edes lypsää muita kuin potilaita ?

Laivalla maistoin ensi kerran tuota paljon puhuttua SMOOTHIETA, uteliaisuudesta. Tuote oli kivan näköinen ja sisälsi runsasmakeutettua hilloa, makeita mustikoita ja makeata rahkaa lie. Sokeria lasillisessa oli ainakin tuo terveellinen 100 gr, ellei sitten ihan superterveyttä hipovaa 150 gr. Oli kokemus vailla vertaa ja keskenkään en voinut jättää itarana miehenä. Menenkö tässä enenaikaiseen hautaan saituuttani? Saisivat nuo perhanan englannin ihailijat käyttää smoothiesta kunnon saksalaista sanaa Sheisse, jonka sentään vanhemmatkin ihmiset ymmärtäisivät!

On vakiintunut käytäntö tuhannen tutkimuksen voimalla sekä kaikien kansainvälisten tiedemiesten hyväksymä konsensus, että sokeri on terveystuotteista paras ja hedelmäfruktoosi niistä parahista ylivoimaisin. Eihän einesteollisuus edes käyttäisi maissifruktoosia, jollei sitä olisi todettu ylivoimaiseksi, elinkeinon omissa vankkumattomissa tutkimuksissa, joita merkonomiporras tehtailee päivittäin ristikkojen lomassa.

Luulenpa vahvasti, että tämä valelääkäri/puoskariartikkeli vedetään hiljaisuudessa pois ja kielletään sen olleen olemassakaan ikunansa. On rumaa puhua ihmiskuntaa siunaavasta hedelmäsokerista pahaa. Raamatun Eevakin vahingossa antoi Aatamillensa ompun ja kysyi , olisiko siitä mehun tai kiljun ainekseksi. Ja häätö koitti.
Pitäkää Miksu ja Ursula pintanne, sillä sydänpotilaiden kunnollinen hoito talikkoagronomien taholta on saatava sotemaakuntauudistuksen myötä toimimaan kaikissa tupailloissa ja 4H-kerhoissa sekä ennenkaikkea seuroissa ja puoluekokouksissa. Jos tauti ei pskatalikolla irtoa, niin johan on kumma...ja onhan ulkoisena hoitona kehitetty myös runsas rukiin ja rypsin mielihyvätuotteet sekä idioottimainen liikunta! Kyllä näistä neljästä pitäisi orkun irrota?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa