Hesari päästi kananmunan pannasta, kestoänkyrältä empivä kannanotto

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hesari päästi kananmunan pannasta, kestoänkyrältä empivä kannanotto

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 23 Touko 2019 7:57

HS: Päivän lehti 23.5.2019 6:42 Tanja Vasama HS

Useat tutkimukset päästävät kananmunan pannasta, sillä ”on nähty enemmän hyötyjä kuin haittoja”

– Paljonko munia uskaltaa syödä? Useat viime vuosien tutkimukset Suomessa ja maailmalla eivät ole havainneet kohtuullisessa munien syönnissä riskiä, mutta laajan yhdysvaltalaistutkimuksen sävy oli varoitteleva. Tutkijalla on siihen selitys. Kananmunan vaaroista on kiistelty vuosikymmenten ajan.

KANANMUNA päivässä ei lisää aivoinfarktin riskiä, tuore suomalaistutkimus kertoo. Se vahvistaa viime vuosina saatuja tutkimustuloksia, joiden mukaan kohtuullinen munien syönti ei ole riski sydämelle. Munan, ja etenkin paljon kolesterolia sisältävän keltuaisen, mahdollisista terveyshaitoista on kiistelty vuosikymmeniä.
ITÄ-SUOMEN yliopiston tutkimus osoitti, että kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliossa ei ollut yhteydessä aivoinfarktin riskiin edes niillä suomalaismiehillä, joilla kolesteroli imeytyy ruuasta tavallista herkemmin. Näiden tutkittavien perimässä on kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttavan apolipoproteiini-E:n nelostyyppi, ApoE4. Geenimuoto on noin kolmasosalla suomalaisista. Osuus on Suomessa poikkeuksellisen suuri.
”Näilläkään henkilöillä, joilla on perinnöllisesti suurempi alttius siihen, että ruokavalion kolesterolipitoisuus nostaa veren kolesterolipitoisuutta, kananmunan syönti tai kolesterolin syönti ei yhdisty aivoinfarktin riskiin”, tutkimusryhmän johtaja ja ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen sanoo. ”Se on se isoin uusi asia tässä tutkimuksessa.”

ITÄ-SUOMEN yliopiston tutkijat seurasivat 1 950 itäsuomalaisen miehen ruokavalion kolesterolipitoisuutta ja yhteyttä aivoinfarktiin 21 vuoden ajan. Miehet olivat alussa 42–60-vuotiaita, ja heistä 217 sai aivohalvauksen seurantajakson aikana. Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehti. Virtanen kolle­goineen on selvittänyt kanan­munan ja kolesteroli­pitoisen ruoka­valion yhteyttä useisiin sairauksiin viime vuosina. Aineis­tona heillä on ollut sama noin kahden­tuhannen itäsuo­malaisen miehen joukko.
Ryhmä raportoi jo kolme vuotta sitten, että kananmunan syönnillä ei ole yhteyttä sepelvaltimotautiin.

Lisäksi kaksi ryhmän tutkimusta on antanut viitteitä siitä, että kananmuna päivässä voi jopa pienentää diabeteksen riskiä. Tutkimuksista ensimmäinen on julkaistu vuonna 2015 ja toinen viime vuodenvaihteessa. ”Ravintoaineista puhuttaessa kananmunassa on melkein kaikkea muuta paitsi C-vitamiinia. Kolesteroli on oikeastaan se ainoa huono.” Virtanen kollegoineen on selvittänyt yhteyttä myös muistisairauksiin.

Pari vuotta sitten julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että kananmunan syönnillä tai ruokavalion kolesteroli­pitoisuudella ei ollut yhteyttä dementian tai Alzheimerin taudin riskiin. Kananmunan syönti oli sen sijaan yhteydessä parempaan suoritus­kykyyn joissakin tiedollista suoritus­kykyä mittaavissa testeissä. ”Meidän tutkimuksissamme kananmunan syönnillä on nähty ennemmin hyötyjä kuin haittoja”, Virtanen tiivistää.
”Ravintoaineista puhuttaessa kananmunassa on melkein kaikkea muuta paitsi C-vitamiinia. Kolesteroli on oikeastaan ainoa huono.”
" Ravintoaineista puhuttaessa kananmunassa on kaikkii paitsi C-vitamiinia"TÄ-SUOMEN yliopiston ravitsemus­terapian professori Ursula Schwab arvioi tuoreen tutkimuksen tuloksia hieman varovaisemmin.
Hän muistuttaa, että Itä-Suomessa – kuten muuallakin Suomessa – kolesterolia tulee munien lisäksi rasvaisista maito­valmisteista, voita sisältävistä levitteistä sekä lihatuotteista. Rasvaisia maitovalmisteita käytetään tutkitussa ikäryhmässä yleensä säännöllisemmin kuin kananmunia. Se voi Schwabin mukaan peittää kananmunan terveysvaikutuksia. Hän ei osallistunut tutkimuksen tekemiseen.

KANANMUNAN keltuainen on kiistatta kolesterolipommi, ja erityisesti 1980- ja 1990-luvulla munien vaaroista varoiteltiin paljon.
Viesti muuttui arvostetussa lääketieteen Jama-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vuonna 1999. Sen mukaan kananmuna päivässä ei todennäköisesti lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tällä vuosituhannella useat muutkin tutkimukset ovat päästäneet munan pannasta.
Esimerkiksi laaja meta-analyysi vuodelta 2013 tuli siihen tulokseen, että munien syönnillä ei ole yhteyttä sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen. Kiinalaistutkijat puolestaan raportoivat viime vuonna, että säännöllinen kananmunan syönti jopa alentaisi sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Tämän vuoden maaliskuussa aivan päinvastaiseen tulokseen tuli kuitenkin laaja yhdysvaltalaistutkimus. Siinä tarkasteltiin kuudesta väestötutkimuksesta kerättyä lähes 30 000 yhdysvaltalaisen aineistoa kymmenien vuosien ajalta. Kun ihminen söi kolme tai neljä munaa viikossa, hänen riskinsä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kasvoi kuusi ja kuoleman riski kahdeksan prosenttia.

EI IHME, jos tutkimukset saavat maallikon hämmennyksiin. Näyttöä on sekä kananmunia vastaan että niiden puolesta. Juuri Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa näkyy Virtasen mukaan usein yhteys suurempaan sydäntautiriskiin, muualla maailmassa tehdyissä ei. Se viittaa hänen mukaansa siihen, että riskiä lisää jokin muu tekijä kuin kananmuna. Hänellä on asiaan myös selitys. ”Aika usein on huomattu, että ne jotka yhdysvaltalaistutkimuksissa syövät kananmunia runsaammin, elävät muutenkin epäterveemmin. He liikkuvat vähemmän, tupakoivat enemmän ja heillä on suurempi painoindeksi. Se voi ainakin osittain selittää, miksi juuri yhdysvaltalaistutkimuksissa nähdään suurentunut riski.”

Schwab huomauttaa lisäksi, ettei tuore yhdysvaltalainen tutkimus pysty erottelemaan kolesterolin vaikutusta kovan rasvan vaikutuksista. Runsaasti kovaa rasvaa sisältävissä ruoissa on usein myös runsaasti kolesterolia. Amerikkalaistutkimus on saanut myös maailmalla samankaltaista kritiikkiä.

SUOMESSA ei ole koko väestöä koskevia suosituksia kananmunan syömisestä. Jos veren kolesteroli­pitoisuus on suuri tai henkilöllä on todettu diabetes tai valtimotauti, keltuaisia suositellaan syömään korkeintaan kolme tai neljä viikossa. Suomalaiset naiset saavat kolesterolia ruoasta päivässä 231 ja miehet 299 milligrammaa. Yhdessä munassa on noin 230 milligrammaa kolesterolia. Sekä Virtanen että Schwab pitävät nykysuosituksia hyvinä.

JOS ongelmia ei ole, voiko munia siis syödä vapaasti? ”Sanoisin, että munia voi halutessaan syödä vapaammin”, Schwab sanoo. Kohtuus kuitenkin kaikessa. ”Tutkimuksista suurimman osan mukaan näyttää siltä, että yksi muna päivässä on ok”, Virtanen sanoo. Ruuasta saatu kolesteroli vaikuttaa suurimmalla osalla ihmisistä veren kolesterolitasoon hänen mukaansa lopulta hyvin vähän. Niillä, joilla on ApoE4-alleeli, kolesteroli imeytyy ruoasta herkemmin.

Kommentti: Frank McCourt kirjassaan "7:nen portaan enkeli" kertoi Irlannin hirvittävästä nälkäjaksosta, jossa pikkupoika ihmetteli joidenkin rikkautta, kun saattoivat syödä jopa kokonaisen kananmunan kerralla. Hänen perheensä jakoi munan viiteen osaan. Se lienee nykyistenkin vouhottajien tavoite. Lisäksi kananmunat tulisi tuoda jostain Uudesta Seelannista tai Kiinasta lentorahtina, jotta kelpaisivat nirppanokille ja ravintotietoisille, luonnollisesti sähkölentokoneilla.

Olin yllättynyt Hesarin julkaisemasta artikkelista. Onneksi Ursula sai mielipuoliset ajatuksensa julki, jossa kirottiin VOI ja liha. Rypsiöljyä ja ruisleipää ei mainittu eikä niin suosittua idioottiurheilua. Artikkelista jäi myös puuttumaan Coca-Colan kannaotto limonaatien terveellisyydestä. Liekö agentti kallonkutistuksessa ihan pääkonttorissa asti?

"Ravintoaineista puhuttaessa kananmunassa on kaikki, paitsi C-vitamiinia!" Tämä tieto ei ole yltänyt vielä ruokintafundamentalistien tasolle eikä liiemmin saavuttanut äärivegaaneja, joiden alaryhmä ovo-laktovegaanit ovat niitä kuoppasilmäisimpiä, jossa silmät osuvat takaraivon näkökeskukseen.
Ihmiset teoriassa saavat tehdä omia ratkaisujaan ruoan suhteen, mutta ohjaus on silti merkittävää, jopa valtion suojeluksessa. Elinkeino ponnistelee valtavasti ns. "terveellisten vaihtoehtojen" puolesta, joissa kate on tanakampi ja sairaudet ja puutostaudit paremmin edustettuna.

Ihmettelen runsaasti sitä, että nälänhätäalueille ei viedä kanoja munimaan, joille kelpaa lähes kaikki nykypiiperöitten ihannoima ravinto madoista hyönteisiin. Ja muninnan loputtua kanasta maukas pataruoka, luonnollisesti nahka riisuttuna nykyoppien mukaisesti, koska se on liian maukas nälkäisen syötäväksi.

Vanhaan tapaan sanoisin, että MENKÄÄ MUNALLA TÖIHIN JA PÄIVITTÄINEN MUNA AUTTAA JAKSAMAAN!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron