Miksi kukaan voi kaivata sairaalaruokaa?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miksi kukaan voi kaivata sairaalaruokaa?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Touko 2019 6:40

HS: Päivän lehti 25.5.2019 | Lukijan mielipide

Miksi isä tai tukihenkilö ei saa sairaalassa ruokaa ennen synnytystä?

Isää tai tukihenkilöä kehotetaan ottamaan synnytyssairaalan osastolle omat eväät mukaan.
Synnyttäjä ei eväitä tarvitse, koska hän on oikeutettu sairaalaruokaan.

OLEMME saamassa puolisoni kanssa lapsen. Helsingin kaupungin perhevalmennuksessa meille kerrottiin synnytyssairaalan saapumisesta ja muista siihen liittyvistä käytännön asioista. Korvaani särähti, kun meille muistutettiin, että tukihenkilön tai isän kannattaa ottaa omat eväät mukaan, ja tätä varten osastolla on jääkaappi. Synnyttäjä ei eväitä tarvitse, koska hän on oikeutettu sairaalaruokaan toisin kuin tukihenkilö tai isä. Lisäksi kerrottiin, että sairaalan kanttiini on tukihenkilön tai isän käytössä.

Asia muuttui kuitenkin mielenkiintoiseksi, kun tämän jälkeen todettiin, että lapsen syntymisen jälkeen tukihenkilö tai isä on oikeutettu sairaalaruokaan perhehuoneessa.
Aloin selvittää asiaa, koska en nähnyt asiassa mitään logiikkaa. Perhevalmennuksessa minulle ei osattu vastata, miksi lapsen syntymän jälkeen isälle voidaan tuoda tarjottimella ruokaa, mutta ennen sitä ei. Sanottiin, että asia on nyt vain näin. Kysyin asiaa myös Husin synnytysjohtajalta, mutta hänkään ei osannut vastata. Hän sanoi, että jääkaapin lisäksi kanttiini on isien ja tukihenkilöiden käytettävissä.

Olen kuullut, että isät hakevat ruokaa synnyttäjän huoneeseen jopa Meilahden paikallisesta hampurilaisravintolasta, ja tämä ärsyttää niin synnyttäjiä kuin henkilökuntaakin. Mielestäni asia tulisi korjata. Isän tai tukihenkilön tulisi halutessaan saada sairaalaruokaa jo ennen lapsen syntymää ja laskuttaa tämä asiakasmaksun yhteydessä, kuten tehdään äidin syömän sairaalaruoan kohdalla.
Merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle ruuasta tuskin tulee, mutta se olisi tasa-arvoista kohtelua ja nykyaikaa. Lapsen isän oletetaan olevan paikalla synnytyksessä ja tukemassa synnyttäjää. Silloin tulee olla myös mahdollisuus saada sairaalassa ruokaa, oli lapsi sitten syntynyt tai ei.

Pekka Tuuri, hallintotieteiden maisteri, Helsinki

Kommentti: Synnytyksen tukihenkilö tai tuleva isä ei varmaan nuoresta iästään johtuen ole joutunut "virallisterveellisen ravinnon" kärsijäksi. Sekin aika koittaa kunhan vanhenee. Ymmärrän ulkopuolelta tuodun ravinnon ärsyttävän niin synnyttäjää kuin henkilökuntaa. Onhan esim. ribsien maiskuttelu pirullista piinaa läsnäoleville. Kasslerin antamat nautinnolliset ilmeet eivät ilahduta ketään kituravinnolla olevia. On oltava totinen kuin Topin lapanen ja kuvitteelisilla ilmeillä viestittävä, että kasvisravinto olisi muka hyvää ja nälkää torjuvaa, mitä se ei kuitenkaan ole.

Kun kaikki kärsivät ja riutuvat, niin se on suomalaisen näennäisdemokratian mukaan sitä TASA-ARVOA. Hiukan sama juttu kuin tulikuumalla on toinen käsi ja pakastimessa toinen, niin keskimäärin on asiat hyvin. Vain karkkipussin rapistelu on hyväksi ja tasa-arvoista , kun siitä voi tarjota muillekin.

Vetoaminen jääkaapin olemassaoloon tuntuu hieman absurdilta. Olen itse vienyt sairaalaan serkkupojalleni VOITA, jonka säilyminen jääkaapissa oli vaikeaa. Hoitajat ovat "terveystietoisina" keräämässä pois tappavat tuotteet, joiden ei haluta pilaavan sairaalan mainetta. Ei ravintolisiä, ei vitamiineja, ei voita, ei lihatuotteita eikä ainakaan viinaa! No tuo viimeisin ehkä joissain tapauksissa perusteltua vetää pois potilaan ulottuvilta.

Saatan olla kauhukakara, kun määräsin siivooja-ruoanjakelijoita olemaan tulematta hyttiini ilman 8 voinappia ja punaista maitoa. Sanoivat osaton olevan sydänosasto. Siksipä siellä olikin niin täyttä, että ylipaikoilla pitkin käytäviä makoili potilaita ilman voita.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron