Satojen suomalaisten kuolemanuhka

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6112
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Satojen suomalaisten kuolemanuhka

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Touko 2019 10:37

Iltalehti: TERVEYS 27.5. klo 6:39

Suomalaismiesten keskuudessa muhii aikapommi, jonka olemassaolosta harva tietää
- vatsa-aortan pullistuma voitaisiin suurilta osin estää oikeilla elintavoilla


Vatsa-aortan aneurysma eli vatsa-aortan pullistuma vie revetessään vuosittain satojen suomalaisten hengen. Harva tietää sairastavansa sitä, koska pullistuma aiheuttaa oireita vasta viime hetkellä. Sen ehkäisy on aloitettava varhain. Videolla kerrotaan, kuinka pidät huolta verenpaineestasi.
Vatsa-aortan pullistuma oireilee yleensä vasta sitten, kun on jo kiire. Ilman välitöntä leikkaushoitoa aneurysmarepeämä johtaa kuolemaan.
Ennalta suunnitellusti laajentumia leikataan Suomessa noin 400 vuodessa. – Näissä tapauksissa kyse on sattumalöydöksistä eikä kyse ole hätätilanteesta. Aikapommeja on niiden lisäksi joukossamme paljon, kertoo ylilääkäri, verisuonikirurgian erikoislääkäri Harri Hakovirta TYKsistä.

Vaikka vatsa-aortan laajentuma on kansanterveydellinen riski, tutkimuksia niiden löytämiseksi tehdään varsin vähän. Suurin osa pullistumista löytyy sivulöydöksenä esimerkiksi vatsa-, virtsa-, tai urologisten vaivojen takia tehdyissä ultraäänitutkimuksissa tai viipalekuvauksissa.

Elintavat pääsyy: Vatsa-aortta on osa elimistön suurinta valtimoa, joka kuljettaa verta sydämestä sisäelimiin ja alaraajoihin.
Pullistuma syntyy, kun valtimon seinämän heikentyminen saa vähitellen suonen pullistumaan. Kun suonen läpimitta kasvaa, seinämä heikkenee entisestään. Suoni voi revetä, kun verenpaine aortan sisällä käy liian suureksi. Pullistuman syynä on lähes aina valtimonkovettumatauti, joka johtuu pääosin elintavoista, tupakoinnista, korkeasta kolesterolista ja verenpainetaudista.
Tupakoivilla on todettu olevan yli kuusinkertainen riski vatsa-aortan pullistuman kehittymiselle. Tupakoivien potilaiden pullistumat myös kasvavat nopeammin ja repeävät herkemmin kuin tupakoinnin jo lopettaneiden.

Myös perintötekijöillä on todettu olevan osittain yhteyttä vatsa-aortan pullistuman syntyyn. –Aika usein taustalla on sukurasitusta, mutta mitään laboratoriokokeilla tutkittavaa geenivirhettä ei ole toistaiseksi löydetty. Elintavat vaikuttavat enemmän. Tupakointi on merkittävä riskitekijä vatsa-aortan pullistuman syntymiselle.Vasta repeämä aiheuttaa oireet. Vatsa-aortan pullistuma ei pääsääntöisesti oireile ennen kuin tila on vakava.
– Jos pullistuma vatsalla alkaa olla kipeä, se on usein merkki siitä, että se on puhkeamassa.

Repeämän oireita on äkillinen hyvin voimakas vatsakipu, joka voi tuntua myös selän puolella tai säteillä nivusiin päin. Repeämään liittyy usein myös äkillinen verenpaineen lasku, mikä voi johtaa tajunnan menetykseen. Kansainvälisten tilastojen mukaan noin puolet repeämäpotilaista selviää sairaalaan asti. Pullistuman repeämisestä ja leikkaushoidosta selviää vain noin 20 prosenttia potilaista. Vatsa-aortan pullistuman repeämään kuolee noin 300 suomalaista vuodessa.

Ehkäisy aloitettava varhain
Vatsa-aortan pullistuma on miehillä yleisempi kuin naisilla ja se vaanii erityisesti ikääntyneitä miehiä. Esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Yli 75-vuotiaista laajentuma todetaan joka kymmenennellä. Pullistuman kehittyminen kestää kauan. Kun pullistuma on muodostunut, se kasvaa keskimäärin noin 2 mm vuodessa. Pullistuma leikataan, kun se on läpimitaltaan 5-5,5 cm. Hoidettavat ovat tällöin keskimäärin 76-80-vuotiaita.
– Kehittyminen leikkausta vaativaksi vie siis keskimäärin 17 vuotta. Tässä on kuitenkin yksilökohtaisia eroja. Voi olla, että pullistuma ei kasva jonain vuonna ollenkaan, kun taas toisilla se kehittyy hyvin nopeasti.

Kaksi hoitoa
Sen jälkeen kun pullistuma havaitaan ultraäänitutkimuksessa tai viipalekuvauksessa, pullistuman koko vaikuttaa siihen, pitääkö se hoitaa heti vai riittääkö seuranta. Hoitoon on kaksi menetelmää: nykyään suurin osa pullistumista saadaan hoidettua suonensisäisellä tukiverkolla. Siinä molemmista nivusista viedään röntgensäteiden ohjaamana aorttaan tukiverkko. Verkko eristää pullistuneen kohdan, jolloin verenpaine ei pääse enää kohdistumaan sairaaseen seinämään.
Nykyisin harvemmin käytetty hoitomuoto on nukutuksessa tehtävä avoleikkaus, jossa verisuoniproteesi asetetaan sairaan suonen kohdalle.
–Avoleikkaus on iso, korkean riskin toimenpide, vaikka se tehtäisiin suunnitellusti. Siitä toipuminen on myös huomattavasti hitaampaa kuin suonensisäisessä toimenpiteessä.

Suonensisäinen tukiverkkohoito vaatii elinikäistä seurantaa, jossa verkon pysyminen varmistetaan vuoden välein joko ultraäänellä tai viipalekuvauksella. Elintapojen korjaaminen on ensiarvoisen tärkeää, vaikka pullistumaa jäätäisiin seuraamaan. Elintapamuutoksilla valtimotautia ei voida pysäyttää, mutta taudin etenemistä saadaan hidastettua.
– Valtimotauti ei ole vain yhdessä kohdassa valtimoa vaan koko valtimojärjestelmässä, sydämessä, sepelvaltimoissa ja aivovaltimossa.
Pullistumia voi olla tulla myös muihin valtimoihin, kuten rinta-aorttaan ja lantiovaltimoihin.
Vatsa-aortan pullistumaa voidaan seurata kunnes se on läpimitaltaan 5-5,5 cm. Tämän jälkeen pullistuma on leikattava, ettei se puhkea.

Seulonta pelastaisi Esimerkiksi Ruotsissa ja Iso-Britanniassa vatsa-aortan pullistumaa seulotaan tietyssä iässä. Ruotsissa kuolleisuus aneurysman repeämään on saatu seulonnalla laskemaan 40 prosenttia.
Hakovirta uskoo, että kansallinen seulonta pelastaisi monia ihmishenkiä. Suomessakin asiasta on käyty keskustelua, mutta toistaiseksi tuloksetta.
– Seulonta olisi järkevää, sillä sen avulla pullistumat saataisiin ajoissa kiinni. Ultraäänitutkimus ei myöskään aiheuta säderasitusta ja on aika yksinkertainen ja vaivaton toimenpide.

Paras ikä seulonnalle olisi Hakovirran mukaan 65 vuotta. Jos suvussa on pullistumia, tutkittavana pitäisi käydä ensimmäisen kerran 55-vuotiaana ja sitten viiden vuoden välein. – Tällä hetkellä terveyskeskuksissa ei ole järjestetty mitään selkeää seurantaa niille, joilla on sukurasitusta.
Kansallinen seulontaohjelma voisi pelastaa henkiä, uskoo verisuonikirurgian erikoislääkäri.Kansallinen seulontaohjelma voisi pelastaa henkiä, uskoo verisuonikirurgian erikoislääkäri.

FAKTAT
- Riskejä voi tehokkaasti vähentää: Elintavoilla voidaan ratkaisevalla tavalla vaikuttaa valtimotaudin riskitekijöihin ja sairastumisvaaraan.
1. Lopeta tupakointi. Se vaikuttaa koko elimistöön ja lisää vaaraa sairastua mm. sydän- ja verisuonitauteihin ja keuhkoahtaumaan.
2. Vähennä kovaa rasvaa ja lisää pehmeää. Tavoite on, että kovasta rasvasta saadaan alle 10 prosenttia päivittäisestä energiasta.
3. Lisää päivittäistä kuidun saantia. Tavoite on 25–35 grammaa päivässä. Vähintään puolet käytetystä määrästä tulisi olla täysjyväviljaa. Ravintokuitua saa runsaimmin rukiista ja täysjyväviljasta. Sitä on myös palkokasveissa, kuten pavuissa ja herneissä, sekä pähkinöissä ja monissa siemenissä.
4. Syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Suosi rasvaisia kaloja, kuten lohta, kirjolohta tai silakkaa, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja.
5. Syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Yhteensä 5-6 kourallista päivässä.
6. Vähennä suolan käyttöä. Koeta päästä mielellään alle 5 grammaan päivässä
7. Lisää liikuntaa. Minimitavoite on vähintään 30 minuuttia lievästi hengästyttävää liikuntaa useimpina päivinä viikossa. Runsaampi liikunta on suositeltavaa.
8. Tarkkaile painoa. Pidä paino ja etenkin vyötärönympärys normaaleissa rajoissa. Miehillä vyötärönympäryksen tulisi olla alle 100 cm ja naisilla alle 90 cm.
Lähde: Terveyskirjasto.fi
PETRA SNECK

Kommentti: Hohhoijaa! Olipa hienot uudet ohjeistukset. Puuttumaan jäi vain veryttelypuku joko kolmella viivalla tai pantterikuviolla. Lenkkareistakaan ei mainittu sanaakaan eikä pipasta.
Jos oikeisiin ohjeisiin olisi menty, niin kolmikirjaiminen yhdistelmä VHH olisi ollut se ainoa oikea, tehoava ehkäisy ja hoito-ohje.
On se vallan hanurista, että ruis-rypsi-rääkkiliikunta on kaiken A&O. Monelle tuo yhdistelmä on nimenomaan se O eli kaiken loppu, oli aneurysma sitten missä vaan.
Toivottavasti MEPpiehdokas Pekka muistuttaa meitä, että asia on jo hoidossa , kiitos PK-projektin. Luulisin , että samainen 100 000 euron palkinto viljateollisuudelta jokaiselle aneurysmapotilaalle auttaisi heitä hakeutumaan yksityisvastaantolle ja toimenpiteeseen. Onhan sydänten stenttauksetkin laskettu PK-projektin ansioksi ja kunniaksi. Odotan Ursulan pian aloittavan valtimoiden stenttaukset noin laajemminkin omilla "vastaanotoillaan", kun on perehtynyt vain kardiologisiin ongelmiin. Ei ole pitkä hyppy talikkoagronomille tämäkään juttu. Kannattaa yllyttää tyhmiä ravinnepuutteisiin ahkerasti.

Harhoissa eläminen senkun jatkuu armaassa Suomenmaassa. Valistus odottaa innokkaasti tuloaan lännestä!
Kalakukko

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: Satojen suomalaisten kuolemanuhka

ViestiKirjoittaja catharsis » 28 Touko 2019 10:42

Jep, kovan rasvan syömisen seurauksena verenpaineeni on laskenut tasosta 130-140 tasolle 110-120. Ainakin oman kehoni lämpötilassa kova rasva on ihan sopivan nestemäistä.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron