Käyttämättömät ja vanhat lääkkeet vietävä apteekkiin, EI wc-pönttöön!

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6241
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Käyttämättömät ja vanhat lääkkeet vietävä apteekkiin, EI wc-pönttöön!

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Touko 2019 5:00

HS: Päivän lehti 28.5.2019 Ville Similä HS

Maailman joissa Thamesista Tigrisiin virtaa vaarallisia määriä antibiootteja
Euroopan saastunein joki on Tonava, mutta puhtaissakin joissa voi olla runsaasti antibiootteja.
Lontoon halki virtaavaa Thames-jokea pidetään nykyisin yhtenä Euroopan puhtaimmista joista. Myös Euroopan joista on mitattu antibioottijäämiä.

MAAILMAN joissa virtaa vaarallisia määriä antibiootteja, kertoo maanantaina Helsingissä julkistettu tutkimus. Pahimmillaan pitoisuudet ylittävät raja-arvot 300-kertaisesti. Terveydelle haitallisia määriä oli 65 prosentissa tutkittuja jokia.
Korkeat pitoisuudet kiihdyttävät antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen kehittymistä. YK on varoittanut, että se voi johtaa pahimmillaan maailmanlaajuiseen katastrofiin, jolla on miljoonia uhreja vuosittain. Korkeat määrät ovat vaarallisia sellaisenaan.

VAARALLISIA määriä antibiootteja löytyi eniten Aasian ja Afrikan joista, mutta myös Euroopasta sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Euroopassa eniten antibiootteja löytyi Itävallan alueelta. Tutkimuksessa oli mukana monia maailman tunnetuimmista joista, kuten Tonava, Seine, Thames, Tigris ja Mekong. Euroopan toiseksi suurin joki, Tonava, oli tutkimuksen mukaan Euroopan saastunein. Thamesia pidetään nykyisin yhtenä Euroopan puhtaimmista joista, mutta siitäkin löytyi tutkimuksessa viittä eri antibioottia. Euroopan joista kahdeksan prosenttia ylitti turvarajat. Tutkijat ottivat näytteitä 711:ssa paikassa 72 valtiossa, ja 65 prosentissa näytteistä löytyi antibiootteja liiallisia määriä.

ANTIBIOOTIT päätyvät jokiin ihmisten ja eläinten jätöksistä ja vuodoista jätevedenpuhdistuslaitoksissa ja lääketehtaissa.
Myös konfliktialueilla, esimerkiksi Palestiinan ja Israelin raja-alueilla, pitoisuudet olivat korkeat.

RATKAISU ongelmaan on parempi jätevedenkäsittely. Korkeimmat pitoisuudet olivat maissa, joissa jäteveden käsittely on puutteellista ja jätevesiä jopa lasketaan käsittelemättä suoraan jokiin. Joissain Kenian joissa lääkemäärät olivat niin korkeat, että kalat eivät voineet elää niissä.
Yleisimmin vaarallisissa määrin löytynyt antibiootti oli bakteeritulehdusten hoidossa käytettävä siprofloksasiini.
Yorkin yliopiston laatima tutkimus julkistettiin maanantaina Helsingissä pidetyssä toksikologien kokouksessa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa

cron