Näin meitä ja erityisesti "heitä" valvotaan. Opioidit loopin alla.

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Näin meitä ja erityisesti "heitä" valvotaan. Opioidit loopin alla.

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Touko 2019 9:13

HS: Päivän lehti 30.5.2019 Joonas Laitinen HS

Kela moittii tuhansia lääkäreitä opioidien määräämisestä:
HS selvitti, missä vahvoja kipulääkkeitä käytetään eniten

Opioidien käyttö on yleistynyt myös Suomessa tuntuvasti. Kelan tietokantojen mukaan oksikodonia tai fentanyyliä käyttävien määrä on yli kaksinkertaistunut 2010-luvun aikana.

SUOMALAISLÄÄKÄRIT syöttävät potilaille liikaa vahvoja kipulääkkeitä. Tämä on Kansaneläkelaitoksen (Kela) viesti suomalaislääkäreille.
Kela lähetti toukokuun lopussa suomalaislääkäreille palautekirjeen, jossa huomautettiin, että lääkärien tulisi harkita tarkoin vahvojen opioidien määräämistä pitkäaikaiseen käyttöön. Vahvoilla opioideilla tarkoitetaan tässä yhteydessä oksikodonia tai fentanyyliä. Ne aiheuttavat voimakasta riippuvaisuutta. ”Lähetimme kirjeen yhteensä 7 000 lääkärille”, kertoo Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen. ”Palaute lähetettiin lääkäreille, jotka olivat määränneet opioideja muille kuin syöpää sairastaville potilaille, jotka olivat ostaneet niitä vähintään kolmeksi kuukaudeksi.”

KELAN tarkoituksena on saada lääkärit ja hammaslääkärit määräämään vahvoja opioideja vain harkitusti. ”Vahvoja opioideja ei suositella minkään pitkäaikaisen kivun hoitoon. Esimerkiksi leikkauksen jälkeisen kivun hoitoon niitä ei pitäisi määrätä yli viikoksi”, Saastamoinen sanoo.
”Esimerkiksi epämääräisten selkä- tai päänsärkyjen takia niitä ei pitäisi määrätä.”

OPIOIDIEN vaarallisuus nousi rajulla tavalla esiin Yhdysvalloissa kaksi vuotta sitten. HS uutisoi kesällä 2017, että huumeiden yliannostuksiin kuolee enemmän amerikkalaisia kuin auto-onnettomuuksissa tai ampumisissa. HS:n reportaasissa valkoisen keskiluokan Daytonista kaupunkia luonnehdittiin ”elävien kuolleiden kaupungiksi”. Yhdysvaltain opioidikriisi oli osasyy myös siihen, miksi Kela huomautti lääkäreitä.Opioidien käyttö on yleistynyt myös Suomessa tuntuvasti. Kelan tietokantojen mukaan oksikodonia tai fentanyyliä käyttävien määrä on yli kaksinkertaistunut 2010-luvun aikana.

Eniten käyttö on yleistynyt asukasmäärään suhteutettuna Etelä-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Satakunnassa. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa opioideja käytti vielä vuosikymmenen alussa 3,6 promillea asukkaista. Promille tarkoittaa tuhannesosaa. Viime vuonna osuus oli kivunnut 11,8 promilleen.
Manner-Suomen maakunnista opioidien käyttö on yleisintä Kymenlaaksossa, jossa opioideja käyttää 16,3 promillea asukkaista.

KELA on lähettänyt lääkäreille palautetta lääkemääräyksistä jo vuodesta 1997. Kelan palautteen saavat lääkärit on poimittu sairausvakuutustietojen perusteella. Osa saa palautteen touko–kesäkuun vaihteessa, loput ensi syksynä. Viime vuosina palautetta on lähetetty kohdennettuna sellaisesta lääkkeiden määräämisestä, johon voi liittyä selkeitä haittoja.
Vuonna 2017 palaute kohdistettiin niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka olivat määränneet parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmistetta suuren määrän potilaalle, joka ei ollut käyttänyt kyseistä lääkettä vähintään kolmeen vuoteen. Suureksi määräksi katsottiin vähintään 100 tablettia.

Viime vuonna palautetta lähetettiin niille lääkäreille ja hammaslääkäreille, jotka olivat määränneet amitriptyliiniä, nortriptyliiniä tai pregabaliinia yhdellekin vähintään 75-vuotiaalle.

Kommentti: Valvonta on melkoisen kattavaa ja ja tiukkaa. Reseptilääkkeen saadakseen on esitettävä KELA-kortti. Se puolestaan ajetaan tietokoneeseen ja KELA-korvaukset takaavat sen, että tieto kulkee. Olen itsekin saanut kaveriltani puolen kilon pirtureseptin "korvakäytävän puhdistukseen" keskikorvan tulehduksen hoitamiseksi ja apteekkari katsoi hieman kieroon. Toisaalta onhan sikojenkin edustuksellinen parantaminen kietolain aikana ollut mahdollista . Lääkitys on ollut siis suhteellista ennen täsmälääkkeiden keksimistä.

Uskoisin kielto-Suomen pian ajavan "jeesustelijoiden" avulla myös pakollista rekisteröitymistä Alkon ostoksista. Onhan kaikkien asioiden kieltolista vielä liian lyhyt. Taannoisen viinakortin olemassaolosta ei hyödyistä ollut juurikaan näyttöä. Hakijoita löytyy aina näinkin tärkeän asian hoitamiseksi. Kummallista sinänsä on, että nuo kaiken osaavat ja tietävät talikkoagronomit eivät ole puuttuneet alkoholin haittoihin, vaikka kerkeäsyi tuomitsevat punaisen lihan ja eläinrasvan (voin) tappavuudesta ilman ensimmäistäkään näyttöä. Uskovaisten luulottelu onkin sitten omaa luokkaansa.

Kuka sitten olisi kyllin pätevä mittaamaan potilaan kivun ja siihen tarvittavan lääkityksen? Joka tilanteessa ruis-rypsi-rääkkiliikunta ei pure kovasti kipuilevaan potilaaseen. Ja "jeesustelijoiden" vankkumattoman tiedon mukaan "kruunu" kirkastuu kivulla ja taivaan portilla puhallutetaan kaikki, myöskin krematoidut.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa