Ei vielä tänä kesänä käytössä Suomessa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ei vielä tänä kesänä käytössä Suomessa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 01 Kesä 2019 2:30

YLE: Hyttyset 31.5. -19 klo 19:48

Malarian torjunnassa saattoi syntyä läpimurto – geenimanipuloitu sienitauti tappaa kaikki hyttyset
Tutkijat painottavat, että hyttyset on määrä tappaa vain suunnitellulta alueelta.

Hyönteistutkijat ovat onnistuneet tehostamaan trooppisiin hyttysiin iskevää sienitautia geenimanipuloinnin avulla. Tutkijoiden tekemissä kokeissa myrkky tappoi käytännössä kaikki hyttyset. Kyseessä saattaa olla läpimurto malarian ehkäisemisessä, sillä trooppiset hyttyset toimivat taudin levittäjinä. Tutkimus on julkaistu Science-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) ja siitä uutisoi Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimus tehtiin Länsi-Afrikassa, Burkina Fasossa ja siinä olivat mukana yhdysvaltalainen Marylandin yliopisto ja Burkina Fasossa toimiva IRSS-tutkimusinstituutti. Tutkijat olivat havainneet, että Metarhizium pingshaense -niminen sieni sairastuttaa sille altistuneet paikalliset Anopheles-suvun hyttyset. Tutkijat halusivat tehostaa sienen vaikutusta. He ottivat käyttöön Australiassa elävän hämähäkin myrkyn. Tutkijat siirsivät sienen geneettiseen koodistoon ohjeen, jotta sieni alkaisi tuottaa hämähäkin myrkkyä.

Tehtävä ei geeniasiantuntijoiden mukaan ollut erityisen vaikea. Sienet ovat hyvin mukautuvaisia, joten niiden geneettinen muuntelu on helppoa, sanoi Marylandin yliopiston professori Raymond St Leger BBC:lle.
– Hämähäkki käyttää myrkkyhampaitaan rikkoakseen uhrinsa kuoren, me korvasimme myrkkyhampaat Metarhizium-sienellä.

Rohkaisevia tuloksia
Menetelmä testattiin Burkina Fasossa. Tutkimustilana oli 600 neliömetrin laajuinen keinotekoinen kylä, jossa oli taloja ja kasveja sekä vesi- ja ruokalähteitä hyttysille. Kylä oli katettu kaksinkertaisella moskiittoverkolla, jotta yksikään hyttynen ei pääsisi ulos.
Sieni-itiöitä levitettiin kankaille, joille hyttyset laskeutuivat. Tulos oli häkellyttävän hyvä. "Kylään" päästettiin 1 500 hyttystä. 45 vuorokauden kuluttua ja kaksi hyttyssukupolvea myöhemmin niistä oli jäljellä enää 13.

Kun hyttyset saivat olla ilman myrkkysientä, niiden määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Tutkijat olivat tyytyväisiä havaitessaan, ettei sieni vaikuttanut muihin hyönteislajeihin. Tutkimuksia aiotaan jatkaa. Tutkijat painottavat, ettei heidän tavoitteenaan ole tuhota hyttysiä sukupuuttoon, vaan löytää keino malarian saamiseksi kuriin.
Malariaan, eli voimakkaaseen kuumetautiin sairastuu vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä. Tauti vaatii joka vuosi yli 400 000 ihmishenkeä.

Kommentti: Tämä konsti ei ole sovellattavissa Suomen olosuhteisiin. Turha on siis levitellä jalkasienen saastuttamia sukkia tai genitaalialueiden sienivaivaisten alkkareita kesämökin kuistille. Edes valkoiset kärpässienet eivät tehonne hyttyysiin, vaan aviomieheen voi silti kokeilla. Samoin myrkkyseitikit kuulemma suosittuja myrkynkeittäjien oppikirjojen mukaan.

Nyt jälleen oiva tilaisuus Suomen "hyttystytöille" papan kustannuksella mennä vaikkapa tuonne Burkina Fasoon suojelemaan hyttysiä ja saarnaamaan luonnon monimuotoisuutta. Lentokenttätarkastuksessa huomoitaneen OHVIT ja muut tappovälineet takavarikoitavaksi, ainakin deodoranttisumutteena.
Matkustajilla lienee oikeus poistua koneesta kentällä, jos "hyttystyttöjä" alkaa ilmaantumaan koneisiin? Heidät erottaa muista matkustajista ruokottomasta ulkoasusta ja rastatukasta ja levottomasta käytöksestä. Heitä ei tule sekoittaa erääseen ryhmään, jotka vastustavat laittomien ulkomaalaisten karkottamista, sillä rikas Suomi on velvollinen elättämään maailman kaikki elämäntapaintiaanit, jotka hakevat turvaa meiltä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa