Ihmemarjan huonosti tutkitut salat

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ihmemarjan huonosti tutkitut salat

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 04 Kesä 2019 4:10

HS: Päivän lehti 4.6.2019 Tanja Vasama HS

Mustikka paljasti taas voimansa: Kupillinen mustikoita päivässä on hyväksi sydän­terveydelle, kertoo tuore tutkimus
Mustikkakupillinen päivässä vähensi sydän- ja verisuonitautien riskiä 12–15 prosentilla.
Mustikan terveysvaikutusten uskotaan perustuvan antosyaaneihin, jotka antavat marjoille, hedelmille ja kukille värin. (KUVA: OUTI LIINAMAA)

MUSTIKASTA on haettu vuosisatojen ajan apua erilaisiin vaivoihin: ripuliin, keripukkiin, tulehduksiin ja diabetekseen. Aivan metsässä kansanlääkitsijät eivät näytä olleen: monet tieteelliset tutkimukset ovat havainneet mustikalla olevan useita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. Nyt tuore brittiläinen tutkimus osoittaa, että mustikan päivittäinen syöminen on hyväksi sydämelle. East Anglian yliopiston tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti The American Journal of Clinical Nutrition tuoreessa numerossaan.”Yksinkertainen ja saavutettava viesti on se, että kupillinen mustikoita päivässä parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä”, sanoo tutkija Peter Curtis East Anglian yliopiston tiedotteessa.

TUTKIMUKSEEN osallistui 138 ylipainoista 50–75-vuotiasta ihmistä. Heillä oli metabolisen oireyhtymän piirteitä eli ylipainoa sekä kaksi asiaa seuraavista: kohonnut verenpaine, koholla oleva paastosokeri, epänormaalit veren rasva-arvot tai vyötärölihavuutta. Metabolisen oireyhtymän piirteitä on arviolta kolmasosalla länsimaiden väestöstä. Oireyhtymän on osoitettu lisäävän kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.
”Halusimme tietää, voiko mustikoiden syöminen auttaa ihmisiä, joilla on jo havaittu olevan riski näiden tautien kehittymiseen”, tutkimusta johtanut professori Aedin Cassidy sanoo.

OSALLISTUJAT jaettiin kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä söi päivittäin 150 grammaa eli kupillisen mustikoita, toinen 75 grammaa mustikoita ja kolmas oli plaseboryhmä. Heille tarjoiltiin keinotekoisilla väreillä ja aromeilla tuotettua vaihtoehtoa. Kyseessä oli satunnaistettu kaksoissokkotutkimus. Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti eri ryhmiin, eivätkä he itse tai tutkijat tienneet tutkimuksen kestäessä, mihin ryhmään he kuuluivat.
Tutkimusjakso kesti puoli vuotta, ja kaikkiaan 115 koehenkilöä osallistui siihen loppuun saakka.
Mustikassa on paljon antosyaaneja, jotka ovat terveyttä edistäviä flavonoideja.

OIKEAT mustikat olivat pakastekuivatussa muodossa. Kyse oli pensasmustikoista, kuten valtaosassa ulkomaisista mustikkatutkimuksista.
Suomalainen metsämustikka on paljolti samanlaista, mutta siinä on enemmän tehoaineita. Mustikassa on paljon antosyaaneja, jotka ovat terveyttä edistäviä flavonoideja. Mustikan hyödyllisten terveysvaikutusten uskotaan perustuvan juuri antosyaaneihin, jotka antavat marjoille, hedelmille ja kukille punaisen, sinisen tai violetin värin. Mustikka sisältää myös runsaasti kuitua ja C- sekä E-vitamiineja.

TUTKIJAT havaitsivat, että mustikkakupillisen päivittäinen nauttiminen paransi verisuonten toimintaa ja sillä oli hyviä vaikutuksia valtimoiden kovettumisen kannalta. Yllättävää oli, että 75 gramman päivittäisellä annoksella vastaavia hyötyjä ei havaittu.
Tutkijat laskivat, että 150 gramman mustikka-annoksen päivittäinen nauttiminen vähensi sydän- ja verisuonitautien riskiä 12–15 prosentilla.
Insuliiniresistenssissä ei kuitenkaan havaittu muutoksia, ei myöskään osassa muita tutkituista muuttujista.
Säännöllinen mustikan käyttö lieventää metaboliseen oireyhtymään tyypillisesti liittyvää tulehdustilaa.

MUSTIKOIDEN on arveltu edistävän sydämen ja silmien terveyttä sekä muistitoimintoja, ja eniten nykyaikaisia tutkimuksia on tehty sydän- ja verisuonivaikutuksista. Mustikoiden syönnin on havaittu esimerkiksi lieventävän matala-asteista tulehdustilaa, osoittaa pääosin metsämustikan terveysvaikutuksia kokoava dosentti Riitta Törrösen katsaus vuodelta 2017. Matala-asteinen tulehdus liittyy moniin yleisiin sairauksiin.
Vuonna 2012 julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa tutkittiin ylipainoisia henkilöitä, joilla oli metabolisen oireyhtymän piirteitä.
Tutkittavilla oli matala-asteinen tulehdustila, eli crp:n ja muiden tulehdusmerkkiaineiden pitoisuudet olivat koholla. Tulokset osoittavat, että säännöllinen mustikan käyttö lieventää metaboliseen oireyhtymään tyypillisesti liittyvää tulehdustilaa.

KAIKISSA tutkimuksissa vastaavia tuloksia ei kuitenkaan ole saatu.
”Tuloksiin vaikuttaa se, minkälaisilla ihmisillä on tutkittu, miten pitkään ja paljon marjoja on syöty, missä muodossa niitä on syöty, ovatko tutkittavat terveitä nuoria vai onko heillä riskitekijöitä”, sanoo Itä-Suomen yliopistossa dosenttina toimiva Törrönen.
”Jos esimerkiksi verenpaine on normaali, muutosta ei usein tapahdu tai se on niin pientä, että sitä on vaikea saada näkyville. Jos kolesteroliarvot tai verenpaine on koholla, voidaan saada sellainen tulos, joka on tilastollisesti merkittävä.”
Itsekin mustikkaa tutkinut Törrönen ei ota kantaa tuoreen brittitutkimuksen tuloksiin, sillä hän ei ole tutustunut siihen tarkasti.

VAIKKA terveyshyödyt näyttävät monipuolisilta, mustikan terveysvaikutuksista ei ole toistaiseksi riittävästi kliinistä tutkimusnäyttöä, jotta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen Efsa olisi hyväksynyt mustikkaan liitettyjä terveysväittämiä.
Myöskään muista marjoista yhtäkään terveysväittämää ei ole hyväksytty.

Kommentti: Kuopio on hieman näreissään siitä, että tutkimuksessa ei ollut mukana aitoja suomalaisia metsämustikoita, joista olisi tehty MUSTIKKAKUKKOA. Thai-poimijoiden tuoma kansainvälinen tuulahdus ja suomalainen huippukeksintö mustikkakukko , joka EI OLE puoskrointia kateelisten turkulaisten epäilystä huolimatta. Kun saattohoidossa olevalle annetaan mustikkakukkoa papin viimeisen voitelun jälkeen, niin potilas saattaa nousta ylös ja mennä kääriliinoissaan lauantaitansseihin ja pokata parhaan naisen.

Tutkimuksessa on siis syytä huomata sana KUITU, joka on suomalaisen terveysväittämän ylin (paramount) Himalaja kaikien tasankomaiden jonninjoutavien uskomuskeksintöjen rinnalla. Huomattava etu mustikkakukossa on myös se, että siinä ei ole sitä tappavaa sian läskiä eikä voita kuten normikukossa. Sokerin ja muiden hiilihydraattien ohella terveys senkun yltyy , kun mustikkakukko nautitaan kasvisrasvajäätelön kera. Kukapa enää tänä päivänä uskaltaa syödä jonkin vääräuskoiden italialaisen kyöräämää GELATELLIA, jossa käytetty tappavaa kermaa.

Mustikan kiihottavuutta suomalaisten keskuudessa olisikin syytä kehittää viemällä ne pakattavaksi ja pakastettavaksi esim. Thaimaahan, Uuten Seeelantiin tai Antarktikselle. Lennätys tietysti sähkölentokoneilla. Olisi sopiva lisälasti Thaimassa peratulle lohelle. Mustikan typerä nimikin voisi olla syytä muuttaa vaikkapa hesalaiseksi "Wonder Billiksi. Mustikka kun kuulostaa niin maalaiselta... Ehkä "Black Goji" voisi myös tehota?
Paras väittämä ehdottomasti olisi kuitenkin mustikan terveysväittämänä sen vaikutus erektioon. Naistenkin olisi helppo valita joukosta tansseissa semmoinen mies, jolla olisi naama osin mustikassa. Silloin tietäisi, että ollaan tositarkoituksella liikenteessä. Väittämänhän ei tarvitse olla tosi, sillä muutkin ruokintaan liityvät terveysväittämät ovat luulottelujen ja uskomusten tasolla.
Sitäpaitsi ihmisen viipyminen WC:ssä tuntikausia tarkoittaa runsasta tulostusta, joka nykytietämyksen mukaan kaikkein varmin terveyden merkki. Siinä CRP:t, kolesterolimittaukset ja verenpaineet ovat pilipalijuttuja kunnon tulostuksen rinnalla. PK-projekti rulettaa yhä... Onneksi saimme pitää Pekan kotimaassa, sillä Eurovaalit olivat pahin terveysuhka suomalaisille sitten toisen maailmansodan.

Toivottavasti hallitus ryhtyy toimenpiteisiin mustikkaoppaiden kouluttamiseksi, metsien taukotupien kehittämiseksi ja kunnon liikenneyhteyksien saamiseksi metsiin. Metsien asiallista valaistusta on myös kehitettävä voimakkaasti, sillä nuorisohan heräilee vasta myöhään iltapäivisin. Ehkäpä mustikkaa voisi geenimuunnella vaikkapa säteileväksi, jolloin sen huomaaminen pimeässäkin onnistuisi. Nuorisolle on myös järjestettävä pieniä konserttilavoja metsiin samalla kun perustetaan kännyköiden latauspisteitä. Ehdotankin, että nuorisoa tuetaan ainakin sadan euron verottomalla tuntitaksalla heidän saamisekseen metsään. Keräystuotokseen sidottu korvaus on epätasa-arvoa. Vakuutusyhtiöiden on laadittava karhu-susi-supi-hirvi-jänis-käärme ja punkkivakuutus, joissa korvataan myös henkinen järkytysvamma. Tosin äänekäs "nykymusiikki" voi karkoittaa rauhaa rakastavat metsän elukat muille maille.
Vanhukset ja työttömät eivät tarvitse korvauksia marjanpoiminnasta. Hehän saavat jo "palkkaa" lonkanvedosta muutenkin.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron