Sokeiden seurassa on yksisilmäinen kuningas

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sokeiden seurassa on yksisilmäinen kuningas

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Kesä 2019 9:24

Turun Sanomat, Kulttuuri, elokuvapuffi 7.6. klo 07:00 Pekka Eronen

Julianne Moore seuraa järkyttyneenä, miten maailma vajoaa kaaokseen, kun ihmiset sokeutuvat

Kriitikko Pekka Eronen valitsee yhden tv-elokuvan ja perustelee, miksi se kannattaa katsoa.
Kertomus sokeudesta on epätavallinen tieteiskuvitelma Nobel-palkitun José Saramagon romaanista. Julianne Moore säilyttää näkönsä.

KERTOMUS SOKEUDESTA
Ensimmäisenä näkönsä menettää nuori amerikanjapanilainen mies, sitten häntä mukamas auttamaan tullut, epärehellinen mies. Kolmas sokeutuva on Mark Ruffalon esittämä silmälääkäri. Epidemia tarttuu nopeasti ja leviää ärhäkästi, mutta silmälääkärin vaimo (Julianne Moore) säilyttää näkönsä. Pian kuitenkin sokeita aletaan kärrätä sairaalanrotiskoon, jossa apu, ruoka ja inhimillisyys ovat vähissä. Tietenkään Kertomus sokeudesta ei varsinaisesti ole kertomus sokeudesta. Fiksumpi katsoja arvaa sen jo siitä, että pohjalla on José Saramagon romaani.

Nobel-kirjailija on ennenkin tykännyt hieroa vertauskuvia vasten katsojan naamaa.Semmoinen voi olla ärsyttävää, mutta ainakin Kertomus sokeudesta osuu jokuseen ajan hermoon. Ja kuvapuoli on tehokasta. Yleensähän sokeus rinnastetaan pimeyteen, mutta ohjaaja Fernando Meirelles käyttää häikäiseviä, ylivaloitettuja kuvia. Kun niitä kohti siristelee, joutuu katsoja väkisinkin kohtaamaan silmän ja näkemisen teemat.

Sokeiden maassa yksisilmäinen on kuningas”, väittää vanha sananlasku, joka usein pannaan Erasmus Rotterdamilaisen nimiin. Meirellesin elokuva ei kuitenkaan lähde renessanssifilosofin linjoille.
Julianne Mooren esittämä, näkevä vaimo ei himoitse valtaa, vaan yrittää auttaa ja seuraa järkyttyneenä, kuinka maailma vajoaa kaaokseen. Kiirastulen kuninkaaksi tahtoo yksi sokeista, Gael Garcia Bernalin esittämä potilas. Se taitaakin olla tämän draaman ajankuva juuri nyt. Humanistin ääni hukkuu, kun lujimmin huutavat ja kyynärpäätaktikot pyrkivät komentamaan. Ensiesitys. (Kanada 2008)

Yle Teema & Fem perjantai 7.6. klo 21.00

Kommentti: Aasinsillan kautta halusin tämän jutun julkaista, koska diabeettinen retinopatia eli silmän verkkokalvon tuhoutuminen diabeteksen ansiosta ja on vain eräs monista diabeteksen lopputapahtumista.
Ilmeisestikin on aiheellista myös ei-diabeetikoille muistuttaa, mitä näön menetys tarkoittaa. Diabeetikko voi toki pelastataa näkönsä , kun jo varhaisvaiheessa aloittaa VHH:n tai ketogeenisen ruokavalion, joka on tietysti vastoin Diabetesliiton ohjeita. Ihmettelen vain , mitä Diabetesliitto hyötyy sokeutumisesta, amputaatioista tai munuaisvaurioista. Luulisi terveyden olevan senkin seuran päätavoite, mutta eipä vaan olekaan.

Diabetesliiton mielipiteet ja vaikutustahot on helposti katsottavissa liiton lehdestä, joita lääkefirmat sponsoroivat.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron