Aika ennen virallisen viisauden päivänvaloa...

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Aika ennen virallisen viisauden päivänvaloa...

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Kesä 2019 11:20

Vantaa | HS Vantaa 10.6. 10:12 Jonna Hovi-Horkan HS

Nuotiosta löytyi ihmisen varvas ja pääkallo, luut johdattivat arkeologit kannibalismin jäljille Vantaalla

Vantaalta löydettiin Suomen vanhimmat ihmisen luut.
Kannibaalin jyrsimä varvasluu on näytteillä syksyllä Vantaan kaupunginmuseon Kuolema-näyttelyssä.

YHDEN Vantaan historiakävelyn päätepiste on Vantaankoski. Se on idyllinen paikka, jossa koski kuohuaa, ihmiset paistattelevat päivää ja linnut laulavat. On vaikea uskoa, että tuhansia vuosia sitten paikalla on saattanut olla varsin toisenlainen tunnelma. Joskus paikalla on kenties paahtunut ihmisliha muuallakin kuin auringossa.

VUONNA 2007 pienen matkan päästä koskesta, Hommaksen kaivauksilta, löydettiin Suomen vanhimmat ihmisen luut. Löytö on harvinainen, koska Suomen happamassa maaperässä puu tai luu ei säily, vaan maatuu. Nämä noin 5000 vuotta vanhat luut olivat kuitenkin säilyneet, sillä ne oli heitetty nuotioon. Siitä, miksi luut oli heitetty nuotioon, ei olla varmoja, Vantaan kaupunginmuseon arkeologi Andreas Koivisto sanoo. Jotain päätelmiä voi tehdä siitä, että vieressä oli liesi. ”Muiden eläinten luiden kanssa nuotioon oli heitetty ihmisen varpaan luu, kallon pala ja sormiluita”, Koivisto kertoo.

POLTTOHAUTAUS ei ollut kivikaudella yleinen tapa, joten ihmisen luut ovat päätyneet nuotioon muista syistä. Kyseessä voi olla erikoinen hautausrituaali, mutta paikalta ei löytynyt mitään hautaukseen liittyvää. Arkeologien mukaan on mahdollista, että ihmisen on syönyt toinen ihminen.
”Syöty ihminen on saattanut olla joku voimakas yksilö ja on uskottu, että hänet syömällä on saatu osa hänen voimistaan”, Koivisto sanoo.
Kivikauden ihmiset olivat hyvin väkivaltaisia, he taistelivat paljon ja tappoivat vieraiden heimojen jäseniä surutta. Ilmeisesti myös kannibalismi oli yleisempää, kuin aiemmin on uskottu. ”Saksassa on uusia tutkimuksia, joista on paljastunut kivikautisen tappeluiden jälkiä. Uusi ryhmä on usein tappanut koko edellisen ryhmän.”

SAKSALAISESSA tutkimuksessa löydetyt ihmisluut myös viittaavat siihen, että satoja ihmisiä on syöty saaliseläinten tapaan. ”Ihmisliha on saattanut kuulua kivikautisen ihmisen dieettiin. Ihminen on saattanut olla saaliseläin muiden joukossa, tyyliin, tänään ei saatu villisikaa, tuli vain ihminen”, Koivisto sanoo. Kannibaalin kaluama varvas on syksyllä näytillä Vantaan kaupunginmuseon Kuolema-näyttelyssä. Näyttelyä odotellessa kannibaalien metsästysmaita voi käydä katsastamassa Vantaan kaupungin järjestämällä historiakävelyllä heinäkuussa.

Lähteenä jutussa on käytetty Vantaa-seuran teosta Helsingin pitäjä 2011.

Kommentti: Ei ollut ennen lentokoneita, joilla olisi voinut tuoda Kiinasta tai jopa Australiasta hedelmiä, Goji-marjoja tai karambolia. Herra Ikaros kyllä kehitteli jotain liidokin tapaista itselleen, mutta suurimuotoiseen kuljetukseen sekään ei olisi kyennyt. Wrightin veljekset tuhersivat alkulentokoneen kimpussa ja saivatkin sen ilmaan.

Talvi on todellakin ollut pohjoisten vyöhykkeiden ankeinta aikaa. Vegeily oli harvinaista muiden kuin lampaiden ja porojen keskuudessa. Lehmätkin talvella ummessa. Onneksi oli sentään syksyn viljasadosta tehtyä olutta ja viinaa, joilla synkkyydestä saatiin huuhdottua osa pois.

Kannibalismi on kielletty jo aikoja sitten. Punainen liha ilman paistorasvaa, rypsiöljyä ja tarpeellisia neonikotinoideja oli hanurista. Ja on joidenkin harhaoppisten mielestä vieläkin. Ihmiskunnan on ilmeisestikin pelastanut prof. Matti Uusituvan mukaan ruisleipä, jota on ollut käytössä jo aikojen alusta, vaikka vilja keksittiin vasta n. 9000 vuotta sitten. Me suomalaiset olemme aina olleet eteviä. Eihän nuo mesopotamialaiset mitään rukiista tiedä. Paistavat niitä suolattomia vehnälettuja vaan nuotiolla... Kalakukosta eivät ole koskaan kuulleetkaan. Ilmankos alueella vieläkin rauhatonta.

Viimeisin todettu kannibalismi on dokumentoitu Andien vuoristossa, jossa lentone syöksyi maahan ja eloonjääneet elivät kuolleilla tovereillaan, kiitos vapaaehtoisten. Tämä tapahtui joskus 70-luvulla. Tarkkaa ajankohtaa en muista. Andeillako ei sitten liene jäkälää? Miten lie sitten nuotion teko, jos ei korkealla kasva puita?
Lajitovereitten popsiminen parempiin suihin on nälän sanelema pakko, jos meinaa itse selvitä. Miten lie vegaanin laita, jos löytää kihokin? Ilmeisesti nopeampi voittaa...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa