Ei mikään mätäkuun juttu Hesarissa: prosessoitu ruoka edistää kuolemista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5899
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ei mikään mätäkuun juttu Hesarissa: prosessoitu ruoka edistää kuolemista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Kesä 2019 16:39

HS: Kotimaa 10.6. klo 11:00 Päivi Repo HS

Prosessoidussa ruuassa voi piillä ennenaikaisen kuoleman vaara, kertovat tuoreet tutkimukset

Laajoissa tutkimuksissa löydettiin ultraprosessoitujen ruokien, esimerkiksi makkaran, perunalastujen ja donitsien yhteys sairauksiin.
Tutkimusten mukaan eniten ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli selvästi suurentunut vaara kuolla ennenaikaisesti.

PITKÄLLE jalostettu ruoka voi olla terveysriski, kaksi tuoretta tutkimusta havaitsi. Ne ilmestyivät äskettäin Britannian lääkärilehdessä (BMJ).
Ranskassa ja Espanjassa tehdyt tutkimukset käsittelivät niin sanottuja ultraprosessoituja ruokia, joihin on valmistuksessa vielä lisätty esimerkiksi väriaineita, suolaa tai sokeria. Näitä ruokia olivat espanjalaistutkimuksessa muun muassa jäätelö, kinkku, makkara, perunalastut, donitsit, keksit ja kakut, suklaa ja karkit, majoneesi, pussikeitot, virvoitusjuomat sekä viskin ja rommin kaltaiset käyttämällä ja tislaamalla valmistetut alkoholijuomat.

TUTKIMUKSISSA oli mukana iso joukko ihmisiä, Espanjassa 20    000 ja Ranskassa 105 000. He pitivät useamman kerran ruokapäiväkirjaa siitä, mitä olivat syöneet ja juoneet. Sitten tutkijat seurasivat heidän sairauksiaan keskimäärin viiden vuoden ajan. Espanjalaistutkimuksessa havaittiin, että ultraprosessoituja ruokia eniten syöneillä oli selvästi suurempi vaara kuolla ennenaikaisesti verrattuna niihin, jotka söivät vähän jalostettua ruokaa.
Ranskalaistutkimuksessa taas etsittiin yhteyttä sydän- ja verisuonitauteihin. Se osoittautui selväksi: ultraprosessoituja ruokia paljon syöneillä oli suurempi vaara sairastua niin sepelvaltimotautiin kuin aivoverenkierron häiriöihinkin.

HAVAINTOJA edelsi helmikuussa julkaistu yhdysvaltalainen tutkimus, jota tehtiin kuuden vuoden ajan 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Mukana oli lähes 12 000 ihmistä, joita seurattiin keskimäärin 19 vuoden ajan.
Tulokset olivat samansuuntaisia kuin Espanjassa ja Ranskassa. Eniten ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli selvästi suurentunut vaara kuolla ennenaikaisesti. Ruokia olivat muun muassa sokeroidut juomat ja murot, makkara, jälkiruuat, makeiset ja konditoriatuotteet.
Eniten ultraprosessoituja ruokia syöneillä oli selvästi suurentunut vaara kuolla ennenaikaisesti.

Aihepiiriä sivuaa myös lauantaina kansainvälisessä lääkärikokouksessa julkistettu tutkimus, joka liittää roskaruuan lasten ruoka-allergioihin.
Napolin yliopiston tutkijat havaitsivat, että ruoka-allergioista kärsivillä lapsilla on kehossaan enemmän niin sanottuja kehittyneen glukaation lopputuotteita, joita on etenkin pitkälle prosessoiduissa ruuissa.
Näiden lopputuotteiden epäillään olevan mukana useiden sairauksien kehittymisessä. Jos tulos saa vahvistusta muista tutkimuksista, lasten pitäisi vähentää pitkälle prosessoidun ruuan syömistä, tutkijat arvioivat. Nyt jopa puolet eurooppalaisten lasten päivittäisestä energiasta on tällaisista ruuista.

VIESTI on selkeä, BMJ:n pääkirjoituksessa päätellään:

Syö vähemmän pitkälle jalostettua ruokaa ja enemmän jalostamatonta tai vain vähän jalostettua ruokaa. Sellaisia ovat esimerkiksi hedelmät ja vihannekset, maito, munat, liha ja kala, palkokasvit, jogurtin kaltaiset hapatetut maitotuotteet ja vilja.
Myös suomalainen ravitsemussuositus opastaa toimimaan näin. Suositus on kuvattu ruokapyramidiksi, jonka pohjalla olevia tuotteita eli kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi syödä paljon. Lihavalmisteita ja sattumiksi kuvattuja herkkuja taas tulisi syödä vähän.
Lihavalmisteita ja sattumiksi kuvattuja herkkuja tulisi syödä vähän.

Kommentti: Luulenpa kesäharjoittelijan aloittaneen hommansa. Että muka teollisen prosessointi haittaisi ihmisiä. Meillä suomalainen E-kirjainprofessori Marina (vai olikos se Narina juttujen perusteella?) sanoo, että E-kirjaimet eivät ole vaaraksi. Sen sijaan Ö on, kuten ÖL. Eikä se ÄYSKÄRIKÄÄN hyvältä kuulosta, vaikka onkin apuväline.
Ehkä jotain opimme tästäkin. Ainakaan lääkkeitä ei tule poisjättää sanoo entinen ruokintadiktaattoro PP. "Käyttäkää hyvät ihmiset rahanne oikeisiin lääkkeisiin vitamiinien sijasta!" Tosi harmi, että ei päässyt Brysseliin tutustumaan parempiin sapuskoihin kuin mitä kotona saa...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa