Grillatessa saat vain syöpää, mutta viljasta saat kaikki taudit

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Grillatessa saat vain syöpää, mutta viljasta saat kaikki taudit

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 24 Kesä 2019 15:08

HS: Ruoka 24.6. 10:26 Juha Matias Lehtonen

Grillatessa voi syntyä syöpää aiheuttavia yhdisteitä, mutta isomman riskin muodostaa paljon yleisempi ruoka-aine vilja
Terveystietoiset saattavat pelätä grilliruuan PAH-yhdisteitä, joista osa aiheuttaa syöpää. Mutta onko uhka todellinen?
Kesällä sopii grillata varsin huoletta, kunhan ruokaa ei käristä mustaksi asti.

SUOMESSA grillataan ympäri vuoden, mutta ylivoimaisesti suosituinta grillausaikaa on alkukesä. Grillatessa ruokaan voi muodostua syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä. Selvitimme, ovatko PAH-yhdisteet todellinen uhka grillaajalle. Aiheuttaako grillaaminen syöpää?
Grillaaminen on Suomessa suosittua myös muulloin kuin kesällä, mutta alkukesä on silti ylivoimaisesti suosituin grillikausi. Juhannuksena takapihojen ja mökkien grilleissä sihisee runsaasti lenkkimakkaroita ja muita lihatuotteita sekä entistä enemmän myös kasvisruokaa.

Terveystietoiset ihmiset saattavat stressata grilliruuan PAH-yhdisteistä eli polysyklisistä aromaattisista hiilivedyistä. Tiedetään, että yhdisteitä voi muodostua etenkin grillilihaan ja että osa niistä on syöpävaarallisia. Mutta kuinka merkittävästä uhkasta on kyse? Kohottaako jokavuotinen grillibuumi syöpäriskiä? Ja voiko haitallisten yhdisteiden määrää koti- tai mökkioloissa vähentää? Grillatun lihan bentso(a)pyreeni lisää syöpäriskiä
Kaikki PAH-yhdisteet eivät altista syövälle. Tiedetään kuitenkin, että grillatussa lihassa esiintyvistä yhdisteistä osa on vaarallisia.

PAH-yhdisteiden syöpävaarallisuutta mitataan yleensä laskemalla, kuinka paljon ihminen on altistunut kahdeksalle tärkeimmälle yhdisteelle.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on arvioinut, että syöpäriski kasvaa kymmenellä prosentilla, jos ihminen saa näitä yhdisteitä pitkällä aikavälillä vähintään 0,49 milligrammaa kehon painokiloa kohden päivässä. Grilliruuan sisältämistä PAH-yhdisteistä tutkituin on bentso-(a)pyreeni. Arvion mukaan 0,07 milligramman annos bentso(a)-pyreenia painokiloa kohden päivässä riittää lisäämään syöpäriskiä kymmenellä prosentilla.

Normaalien grilliruoka-annosten PAH-pitoisuudet lasketaan kuitenkin milligrammojen sijaan mikrogrammoissa, joten grillaamisen vaikutus yksilön terveyteen on hyvin vähäinen. Silti tutkijat arvioivat riskin olevan todellinen väestötasolla.
”Tanskalaisen tutkimuksen mukaan bentso(a)pyreenia sisältävän grillatun lihan syöminen noin kolmekymmentä kertaa vuodessa lisää keskimääräistä syöpäriskiä”, tiivistää ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen.

Samassa vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa laskettiin, että grillilihan bentso(a)pyreeni aiheuttaa Tanskassa luultavasti useita syöpätapauksia vuosittain – arviolta ehkä joitakin satoja. Luultavasti tilanne on sama Suomessa.
Tutkimuksessa selvisi myös, miten vaikeaa on arvioida grillattujen ruokien sisältämien PAH-yhdisteiden tarkkaa vaikutusta syöpämääriin. Tutkijoiden laskelma rakentuu monien oletusten varaan, joten todellisuudessa grillatun ruuan aiheuttamien syöpätapausten määrää ei yksinkertaisesti tiedetä.

Kannattaa myös huomata, että vaikka tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä lihan, makkaran ja muun rasvaisen ruuan haittoihin, PAH-yhdisteitä muodostuu myös muihin ruokiin. Liian innokas käristäjä saa muunnettua vaikka kesäkurpitsan syöpävaaralliseksi.

Suomen kiihkeä grillikausi ei muodosta erityistä uhkaa
Lihatiedotusyhdistyksen mukaan vuonna 2017 kolmasosa koko vuoden makkaroista syötiin touko-kesäkuussa. Etenkin juhannuksena grillataan paljon.
PAH-yhdisteiden vaarallisuuden kannalta ei liene suurtakaan merkitystä, syödäänkö grilliruokaa kerran kuussa koko vuoden ympäri vai kaksitoista päivää putkeen kesälomalla. Tärkeintä on katsoa kokonaisuutta. ”Syövän kehittyminen vie aikaa, joten pitkäaikainen säännöllinen altistuminen PAH-yhdisteille on vaarallisempaa kuin lyhytaikainen”, sanoo Marina Heinonen.

Grilliruoka on pitkäaikaisen PAH-altistuksen kokonaisuudessa vähäinen tekijä. Muut ruuat ovat merkittävämpiä PAH-yhdisteiden lähteitä. Keskimääräisessä ruokavaliossa huomattavin lähde on vilja, johon haitallisia yhdisteitä voi muodostua etenkin kuivaamisvaiheessa. Myös savustetut ruuat ja äyriäiset sisältävät usein syöpävaarallisia yhdisteitä.Tosin ruoka ei ylipäätään ole suomalaisten merkittävin PAH-lähde. Esimerkiksi teollisuuden ja liikenteen päästöt, tupakointi, metsäpalot ja savusauna voivat yksilökohtaisesti olla paljon merkittävämpiä lähteitä syöpävaarallisille aineille.
”EFSA:n raportin mukaan yli 80 prosenttia PAH-altistuksesta tulee muualta kuin ruuasta. Lihan mustaksi grillaamista kannattaa toki välttää, mutta esimerkiksi tupakointi on monin verroin syöpävaarallisempaa kuin kesän lyhyt grillikausi”, Heinonen summaa.

6 vinkkiä PAH-yhdisteitä kaihtavalle grillaajalle:

1. Grillaa puhtailla haloilla tai hiilillä. Vältä käsiteltyä ja pihkaista puuta.
2. Oikea ajankohta grillauksen aloittamiselle on, kun hiilille tippuva neste ei enää leimauta niitä liekkeihin.
3. Marinoitu ruoka pitäisi pyyhkiä kuivaksi ennen grillaamista, ettei hiilten päälle valu nesteitä. Pintaan hierottavat kuivat mausteseokset ovat hyvä vaihtoehto.
4. Ruokaa kannattaa käännellä pihdeillä eikä haarukalla, sillä haarukka vapauttaa ruuasta nesteitä, jotka voivat valua hiilille.
5. Ruuan mustuminen on yleensä merkki PAH-yhdisteistä. Liialliseen kuumuuteen voi reagoida nostamalla ritilää korkeammalle.
6. Kaikki grillausvälineet tulee pitää puhtaina liasta ja karstasta.

Vinkkien lähteet: Ruokavirasto ja Ruokatieto-yhdistys.

Kommentti: Marina Heinonen on oikea pahan ilman lintu. Hänen mielestään kaikki maailman E-kirjaimet ovat vain terveyden lisääjiä. Virallisen mantran mukaan vain eläinrasva on pahasta, E-lohopeaakin pahempi... ja Minamata-tautia kauheampi. Marina narisee kunnioitettavan ahkerasti elintarviketeollisuuden lahjaprofessuurin turvin.
Kesän koittaessa on kiva syyllistää makkaranpaistajat, lihavartaiden syöjät ja oluen nauttijat. Lippalakkikansa vittuuntuu ja on rakkuloissaan raivosta. Kaikki hyvä on epäterveellistä ja sillä sipuli. Vain lonttoposkisuus on hienoa ja tietysti lippa niskassa. Kaikien tulee koikkelehtia samalla tavoin kuin vastasyntynyt hirven vasa, joka ei ymmärrä kuolemanvaarassa olevansa hakiessaan emonsa nisää. Valaan poikaset lihovat jopa 70 kg/päivä rasvaisesta äidinmaidosta, joten vaarallista sen on oltava.

Lehden otsikossa on kuitenkin mainittu totuus, hieman ujosti. Sen olisi tullut täyttää ainakin puoli sivua ja verrata vaikka erään presidentin järjenjuoksuun. Tämäkin lippalakkimies touhuaa kuin ADHD-kakara konsanaan turpa töröllään ja muffinsia haukaten toisella kädellä.

Grillatkaa, juopotelkaa, nauttikaa , iloitkaa, sillä elämme vain tämän kerran. Jouluna seuraava mantra julkaistaan kanelin vaarallisuudesta. Vain Ceylonin kaneli kelpaa nirppanokille ja sehän sentään maksaa huomattavasti enempi kuin tavallinen, eikä sisällä kumariinia, jonka nauttiminen kilotolkulla vie vatsan kuralle ja kuolemallakin uhkaillaan. Ceylonin kanelin tuonti suoraan Suomeen on väärin. Kuljetuksen tulee tapahtua Tyynen meren kautta, jotta eksoottisuutta ja hintaa voidaan vähintään kolminkertaistaa ja matka on viherpiiperöiden mieleen.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 9 vierailijaa

cron