Kirvelee, mutta kyseessä ei ole sukupuolitauti

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kirvelee, mutta kyseessä ei ole sukupuolitauti

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Kesä 2019 9:30

HS: Päivän lehti 27.6.2019 Terveys Katarina Malmberg HS

Karpaloa suositellaan estohoitona virtsatietulehdukseen
KOKO AJAN pitää juosta vessassa. Kirvelee. Taas!
Karpalo on mukana virtsatieinfektion virallisessa hoitosuosituksessa, sillä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit lisääntyvät koko ajan. Karpalon vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on runsaasti tutkimusnäyttöä

VIRTSATIETULEHDUS on naisilla yleinen kesävaiva. Ylipäätään se on hengitystieinfektioiden jälkeen yleisin lääkärin hoitoa vaativa tulehdus ympäri vuoden. Lähinnä se vaivaa naisia, sillä varsinkin nuorilla ja keski-ikäisillä miehillä virtsatietulehdus on äärimmäisen harvinainen.
Nuoremmilla naisilla kesäpiikki saattaa johtua uimisesta ja siitä, että kesällä ollaan usein seksuaalisesti aktiivisempia kuin talvella. Kesäkuukausina myös pariudutaan enemmän kuin muina vuodenaikoina. Yhdynnän aikana naisen virtsaputken suun mekaaninen hankaus kuljettaa bakteereja herkästi virtsarakkoon.

JUURI ENNEN JUHANNUSTA päivitettiin viralliset virtsatietulehduksen valtakunnalliset hoitosuositukset. Keskeinen asia uudessa hoitosuosituksessa on, että siinä korostetaan entistä enemmän lääkkeettömiä estohoitoja. Karpalon ja karpalomehun vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on runsaasti tutkimusnäyttöä. ”Karpalo- ja puolukkamehun juominen, nestemäärän lisääminen, vaihdevuosi-iän ohittaneille naisille limakalvojen hoito paikallisesti käytettävällä estrogeenilla ja vaikkapa liian tiukkojen ja hankaavien alushousujen välttäminen ovat suositeltavia hoitokeinoja uusiutuvassa virtsatieinfektiossa”, sanoo virtsatieinfektion Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, dosentti Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta.


Karpalon ja karpalomehun vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on runsaasti tutkimusnäyttöä. Karpaloa on tutkittu erityisesti vanhusten virtsatietulehdushoitojen yhteydessä. Tutkimuksissa todettiin, että karpalon väriaineet, tanniinit ja proantosyaanit estävät bakteerien kiinnittymisen virtsarakon sisäpintaan ja siten vähentävät tulehduksia. Lisäksi karpalossa on paljon erilaisia elimistön matala-asteisia tulehduksia ehkäiseviä yhdisteitä. Karpalon happamuus ei tutkimusten mukaan juurikaan vaikuta virtsatulehduksiin.

SUURIN OSA KARPALOTUTKIMUKSISTA on tehty amerikkalaisella pensaskarpalolla, mutta myös suomalaistutkimuksia löytyy. Suomessa marjamehuja käyttävillä naisilla on havaittu muita pienempi riski sairastua uudelleen virtsatieinfektioon myös väestötutkimuksessa, jossa verrattiin virtsatieinfektioita sairastavien naisten ruokavaliota ei-sairastavien ruokavalioon. Samassa tutkimuksessa havaittiin, että jo satunnaisella karpalon, puolukan, lakan tai mansikan käytöllä oli yhteys pienentyneeseen virtsatieinfektioriskiin.

”Karpalolla on jossakin tutkimuksessa todettu olevan yhtä tehokas vaikutus virtsatietulehdukseen kuin trimetopriimi-antibiootilla. Ainakin vaihdevuosi-iän ohittaneilla, eli yli 55-vuotiailla naisilla”, Wuorela kertoo. Hänen mukaansa samantyyppisiä vaikutuksia voi hyvinkin olla myös muilla marjoilla, kuten mustikalla. Karpalosta löytyy kuitenkin eniten tutkimuksia myös kansainvälisesti.
Karpalomehua suositellaan siis erityisesti toistuvasti uusiutuvassa virtsatieinfektiossa. Wuorelan mukaan estohoitona toimii noin kaksi desilitraa kolmesti päivässä laimennettua mehua. Laimentamatonta mehua riittää noin 30 millilitraa kolme kertaa päivässä. Sokeria voi lisätä mehuun.
Tämäntyyppinen annostuskäytäntö on jo käytössä joissakin vanhusten hoitoyksiköissä. Sama määrä sopii kyllä nuoremmillekin naisille.

VIRTSATIEINFEKTIOIDEN riskejä ovat sukupuoliyhdynnän lisäksi kuivat limakalvot, diabeteksen huono hoitotasapaino, ummetus ja liian vähäinen juominen. Näiden hoitaminen kuntoon voi jonkin verran vähentää tulehduksia. Se miksi joillekin tulee virtsatietulehdus herkemmin kuin toisille, ei tiedetä. Jossain määrin kyseessä on perinnöllinen ominaisuus. Virtsatieinfektio syntyy peräaukon ympäristön bakteerien päästessä nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Tavallisimmin tulehduksen aiheuttaa kolibakteeri (escherichia coli).
Mikrobilääkkeiden teho ja turvallisuus eivät ole enää samaa luokkaa kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.

UUSIEN HOITOSUOSITUSTEN taustalla ovat koko ajan antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen. Ne ovat lisääntynet myös nuorilla naisilla, jotka ovat esimerkiksi matkustaneet paljon. Wuorelan mukaan Kaakkois-Aasiassa paljon matkustaneet ovat voineet saada antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, kun ovat hoidattaneet vaikkapa turistiripuliaan vahvoilla antibiooteilla. Lämpimissä maissa antibiootteja joudutaan ylipäätään käyttämään enemmän, jolloin resistentit bakteerit voivat kulkeutua meihin myös tuontiruuan kautta.
”Ravinnon mukana saatavien antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien riskiin vaikuttavat myös hyvin paljon globaali eläintuotannon mikrobilääkkeiden käyttö eli niin sanotut kasvunedistäjät sekä eläinten lääkitseminen, kalantuotannon ja maatalouden mikrobilääkkeet ja teollisuuden jätevesien lääkejäämät”, Wuorela sanoo.

LISÄKSI ANTIBIOOTIT voivat aiheuttaa ikäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, erityisesti vanhuksilla. Esimerkiksi sydänlääkkeiden kanssa antibiootit voivat aiheuttaa veren kaliumpitoisuuden nousua, mikä aiheuttaa herkästi vakavia rytmihäiriöitä. ”Mikrobilääkkeiden teho ja turvallisuus nykyisillä monilääkityillä potilailla eivät ole enää samaa luokkaa kuin vielä parikymmentä vuotta sitten”, Wuorela sanoo.
Antibiootteja virtsatietulehdukseen edelleen tarvitaan. Akuuttiin tulehdukseen määrätään aina antibioottikuuri. ”Jos nuorella naisella tulee toistuvasti yhdynnän jälkeen virtsatieinfektio, siihen on saatavina heti yhdynnän jälkeen otettava yhden tabletin estohoito, joka on todettu tehokkaaksi”, Wuorela sanoo. Vielä edellisessä 2016 päivitetyssä hoitosuosituksessa estohoitona määrättiin kolmen tai kuuden kuukauden antibioottihoitoja. Nyt niitä määrätään vain harvoin, jos lääkkeettömät keinot ja vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla paikallisestrogeeni eivät tehoa.

ANTIBIOOTTIEN KÄYTTÖ on aivan viime aikoinakin hieman muuttunut. Aiemmin keväällä Euroopan komissio vahvisti Euroopan lääkeviraston (Ema) suosituksen rajoittaa virtsatietulehduksiin käytettävän fluorokinoloni-antibiootin käyttöä. Kyseinen antibiootti voi aiheuttaa jännevammoja, unihäiriöitä ja lihaskipuja, eikä sitä siksi suositella kuin vakavien tulehdusten hoidossa. HS kirjoitti aiheesta huhtikuussa.

Wuorela toivoo, että Suomessa saataisiin pian käyttöön myös fosfomysiini-antibiootti, jolle ei Suomesta löydy vielä juurikaan vastustuskykyisiä bakteereja. Tällä hetkellä lääkettä on saatavilla vain sairaala-apteekeissa, mutta ei tavallisena apteekista ostettavana reseptilääkkeenä kuluttajille.

Kommentti: Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (TAYS) oli yhtenä hoitoaineena kylmäpuristetun puolukkamehun juottaminen potilaalle.
Karpaloa tuskin moni suomalainen tuntee ja pystyy erottamaan puolukasta tai pihlajanmarjasta. Asiantuntijat onkin siis tuotava Thaimaasta. Kanadalaista karpaloa saatavissa melko edukkaasti erään suositun USA:laisen firman kautta. Lisäksi sen käyttöä puoltaa pitkä kuljetusmatka, joka viehättää viherpiiperöitä vallan pirukseen.

Suomalaista pihlajanmarjaa ei sovi tutkia, koska sitä on saatavissa liiankin runsaasti. Alkokin lopetti alan miesten suosiman SORBUS-juoman tuottamisen. Pitää odottaa japanilaisten tai kiinalaisten tuovan markkinoille pihlajanmarjatuotteen, jotta kuljetusmatka täyttää fundamentalistien vaatimukset ja hintakin olisi kohdallaan. Itsekeräämistä ei voi suositella, sillä vaarana ovat punkit, sadesää, tikkaiden kaatuminen loukkaantumisineen ja thaimaalaisen työvoiman vähättely, jota voisi rinnastaa rotusortoon ja kansanryhmän kiusaamiseen.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 5 vierailijaa

cron