Hyttystietoa mökkikärvistelijöille ja kettutytöille uusi homma

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hyttystietoa mökkikärvistelijöille ja kettutytöille uusi homma

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Kesä 2019 6:58

HS: Päivän lehti 28.6.2019 | Lasten tiedekysymykset Joakim Siiriä, 8

Miksi hyttysiä on olemassa?

Hyttysille on elintilaa maailmassa.
HYTTYNEN on meille lähinnä ärsyttävä kiusankappale, mutta se vaikuttaa syvästi hyvin monen eliön elämään. Hyttyset muodostavat hyvin vanhan heimon, joka jakaantui kahteen alaheimoon jo 226 miljoonaa vuotta sitten. Hyttysnaaraat ovat siis imeneet verta jo dinosauruksista. Vanhin nykyajan hyttysiä muistuttava fossiili on 79 miljoonaa vanha ja peräisin kanadalaisesta meripihkasta.

Aikuiset hyttysnaaraat imevät verta, jonka avulla ne kehittävät munia. Se on osoittanut hyvin tehokkaaksi tavaksi sopeutua eri ympäristöihin: hyttyslajeja on 3 500, ja niitä on kaikilla mantereilla paitsi Etelämantereella. Suomessa on noin 40 lajia.

Sekä hyttysnaaraat että koiraat tarvitsevat energiaa, jota ne saavat imiessään kukkien mettä. Vastapalveluna ne pölyttävät kasvien kukat.
Hyttyset ovat myös muiden eläinten ravintoa. Monet linnut pyydystävät aikuisia hyttysiä, ja niiden vedessä kehittyvät toukat ovat kalojen ruokaa.

Monet tauteja aiheuttavat eliöt­ ovat huomanneet hyttysten olevan tehokas tapa löytää sopivia uhreja.
Horkkahyttyset tartuttavat vuosittain malarian yli 200 miljoonalle ihmiselle. Keltakuumehyttynen ja tiikerihyttynen taas ovat vastuussa 390 miljoonan ihmisen sairastumisesta den­guekuumeeseen.

Lajien synnyssä on aina mukana sattumaa. Kaikki nykyiset eliölajit polveutuvat yhteisestä alkusolusta, joka eli 4 miljardia vuotta sitten. Hyttysenkin voisi sanoa olevan olemassa yhtäältä sattumalta, toisaalta siksi, että sen kaltaisille eliöille on ekosysteemissä tilaa.

Lena Hulden, Hyönteistutkija, dosentti Helsingin yliopisto

Kommentti: Viranomaispiiperöt ovat julistaneet teiden varsia kaunistavat lupiinit ja kurttulehtiruusut vierasinhokeiksi, joiden elinkaari tulisi päättyä 3 vuoden kuluttua. Miksi eivät voisi keskittyä hyttyslajien karsimiseen? Mitä ilmeisimmin projekti siinä aloitetaan keskitalvella, jolloin virkaihmiset saavat palkalleen työvastinetta.

Uutta minulle oli tuo hyttysten ja kasvien vuorovaikutus. Nyt kaikkien asioiden suojelijat ottakoot hyttysten agendan ohjelmaansa ja kiinnittyköön kettingein eduskuntatalon pylväisiin ainakin talvipakkasilla, sillä eduskuntahan on kesälomalla kesäisin.

Jos kerran lupiinit ja kurttulehtiruusut ovat Suomelle vaarallisia, niin mitä sitten ovat mökkeilijän riesana olevat hyttyset. Maahantulokielto on hetinmiten määrättävä afrikkalaisille ANOPHELES-sääskille , jotka aiheuttavat malariaa. Ja kun kieltoja tehtaillaan, niin myös Punaisen meren alueella tavattava hiekkakirppu on julistettava vieraslajiksi ja karkotettavaksi tavattaessa.
Nyt näkyvin tappokehotuksen saanut elukka on supikoira, jonka erottaa tienvarsien raadoista. Isot elukat ovatkin helppoja havaita, mutta viruksille ja bakteereille emme tunnu taitavan mitään.
Kalasääksi ei ole sukua eikä heimoa hyttyssääskelle, vaikka nimet hieman samankaltaisia. Tästä tehtävä selkeä opetusvideo!

Näillä ohjeilla turvaamme jo hieman nääntyvän kettutyttökannan ja estämme sen kuihtuvan sukupuuttoon. Samaten harkintaan tulee ottaa kaikenmaailman öttiäisten syöminen, sillä ekosysteemin mukaan ne kuuluvat eliökunnalle , josta ihminen on poisluettava sen ollessa "luomakunnan kuningas". Vanha sanotahan on, että "mikä sopii kuninkaille, ei sovi härille!" Hommaa siis riittää ja valtiolle ei juurikaan lisäkuluja, koska "pappa betalar"...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron