Kytevä tulehdus ruokavalion syytä?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6105
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kytevä tulehdus ruokavalion syytä?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 01 Heinä 2019 8:02

HS: Päivän lehti 1.7.2019 klo 06:37 Annikka Mutanen HS

Vaimea tulehdus voi kyteä ihmisessä monesta syystä, ja pahimmillaan seurauksena on vakava sairaus
Lihavuus, ruokavalio, stressi ja unihäiriöt pitävät yllä tulehdusreaktiota kehossa.
Kytevä tulehdus voi altistaa monelle vakavalle sairaudelle.


MATALA-ASTEISESTA tulehduksesta puhutaan nykyään jatkuvasti, mutta mitä se on ja miten se vaikuttaa? Tavallisesti tulehdus on kehon puolustusreaktio ulkopuolisia uhkia vastaan. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi kehoon tunkeutuva bakteeri, virus tai vierasesine, haava tai muu vamma.
Tulehdusreaktiossa elimistö pyrkii poistamaan taudinaiheuttajan ja aloittaa kudoksen korjaamisen.
Elimistössä pienellä teholla kytevään tulehdukseen ei tarvita ulkoista vihollista. Se on vaimeaa ja näkymätöntä.

MATALA-ASTEISEN tulehduksen voi havaita siitä, että veressä on tulehduksen välittäjäaineita ja puolustussoluja.
Ne ovat osoittautuneet riski­tekijäksi monelle vakavalle sairaudelle: sydän- ja verisuoni­taudeille, diabetekselle syöpäsairauksille ja Alzheimerin taudille.
Jos arvo on selvästi koholla, kannattaa tehdä pysyviä muutoksia elämäntapoihin.
Tulehdusreaktion paikalle tuomat solut esimerkiksi aiheuttavat plakin syntymistä verisuoniin ja edistävät niiden tukkeutumista.

Aivoissa tulehdus estää mikrogliasoluja poistamasta tehokkaasti beeta-amyloidia ja muuta solujätettä. Amyloidista syntyy Alzheimerin taudille tyypillistä plakkia aivoihin. Tulehdus kiihdyttää syöpä­kasvaimia ruokkivien verisuonien muodostumista ja lisää syövän kasvutekijöiden määrää.
Diabeteksessa se heikentää insuliinin tehoa. Silloin verensokeri nousee, ja verensokerin nousu taas lisää tulehdusaine inter­leukiinia, joka voi puolestaan häiritä insuliinin eritystä. Ollaan noidankehässä. Tulehdusarvot selvitetään verinäytteestä.

AIHEESEEN paneutuneen ravitsemustieteilijä Reijo Laatikaisen mielestä matala-asteinen tulehdus on osoitettu niin merkittäväksi riskiksi, että sen mittaaminen kerran pari keski-iässä saattaisi olla perusteltua. Jos arvo on selvästi koholla, kannattaa tehdä pysyviä muutoksia elämäntapoihin.
TULEHDUS voi kyteä ihmisessä monesta syystä. Laatikainen luettelee­ tärkeimmät: tulehdusreaktion keskeisen säätelijän inflammasomin virheellinen toiminta, suolistobakteeriston epätasapaino, uniongelmat, ruokavalio ja lihavuus.

Inflammasomin tehtävä on aistia solunsisäisiä vaaran merkkejä ja hädässä vapauttaa tulehdusta ja kuumetta aiheuttavia interleukiineja. Sen toiminta häiriintyy muun muassa kihdissä. Suolistossa taas syntyy ongelmia, jos suolilimaa tuottava bakteeristo jostain syystä vähenee. Ilman limaa suolen seinämä muuttuu läpäiseväksi ja kuolevien bakteereiden rakenteita pääsee liian suurina pitoisuuksina verenkiertoon. Se laukaisee puolustusreaktion.

HELSINGIN yliopiston professorin Kirsi Pietiläisen ryhmä on löytänyt omissa tutkimuksissaan mekanismin, jonka vuoksi lihavuus aiheuttaa matala-asteisen tulehduksen kehossa. Syynä on se, että lihoessa rasvasolut paisuvat ja niiden aineenvaihdunnan moottorit mitokondriot alkavat toimia kehnosti. Paisuneet rasvasolut voivat huonosti, ja kuolevat solut houkuttavat paikalle puolustussoluja.
Ylipaino on muutoinkin suuri riskitekijä, sillä on se on keskeinen syy monenlaisille aineenvaihdunnan ongelmille.

Mitokondrion vajaatoiminta näivettää solun, ja kuolevat solut houkuttavat syöjäsolut paikalle siivoamaan pois vainajia. Näin tulehdussolujen määrä veressä lisääntyy. Toisilla lihominen ajaa mitokondriot ahdinkoon helpommin kuin toisilla, Pietiläinen sanoo.
Ylipaino on muutoinkin suuri riskitekijä, sillä se on keskeinen syy monille aineenvaihdunnan ongelmille.

Laatikaisen mukaan kaikkein merkittävimmät tulehdusarvojen laskut on havaittu ylipainoisten ihmisten isojen painonpudotusten yhteydessä.
JOTKIN ravintoaineet itsessään kiihdyttävät tulehdusreaktiota. Mitä tuhdimpi kerta-annos rasvaa tai hiilihydraatteja, sen pahempi piikki tulehduksen välittäjäaineissa heti aterian jälkeen.

Hiilihydraatit nostavat verensokeria, ja verensokerin noustessa seuraa tulehduspiikki. Runsas annos tyydyttynyttä rasvaa aiheuttaa samanlaisen reaktion. ”Kun niitä nautitaan yhtäaikaisesti, vaikkapa salamipitsan muodossa, reaktio on vielä kovempi”, Laatikainen sanoo.
Kasvisten, marjojen ja hedelmien syömisellä aterian yhteydessä voi kumota haitallisempien ruoka-aineiden aiheuttamaa tulehdusreaktiota.
Toiset ruoka-aineet taas vaimentavat tulehdusta. Niin tekevät etenkin marjat ja hedelmät.
Kasvisten, marjojen ja hedelmien syömisellä aterian yhteydessä voi kumota haitallisempien ruoka-aineiden aiheuttamaa tulehdusreaktiota.
Kun koehenkilöille syötettiin kermavaahtoa ja sen päälle juotettiin appelsiinimehua, mehu nollasi kerman vaikutuksen, Laatikainen kertoo.

ATERIAN jälkeistä reaktiota tärkeämpää kuitenkin lienee, millaiset tulehdusarvot ovat silloin, kun edellisestä ateriasta on kulunut reilusti aikaa.
Tutkimuksissa on saatu selvä näyttö siitä, että erityisesti perinteinen välimerellinen ruokavalio laskee tulehdusarvoja.
Siinä käytetään eläinrasvojen sijasta paljon oliiviöljyä, pähkinöitä, runsaasti kalaa, papuja, täysjyväviljaa ja kasviksia mutta vähän lihaa.

Laatikainen arvelee, että kaikkein huonoin ruokavalio tulehduksen kannalta on sellainen, jossa on runsaasti pitkälle puhdistettua hiilihydraattia ja tyydyttynyttä rasvaa sekä vähän tuoreita kasvikunnan tuotteita.
Ravintosuositusten mukainen suomalainen ruokavalio myös vähentää tulehdusta.
Samat ravintotottumukset, jotka vähentävät tulehdusta, laskevat myös kolesterolia, verenpainetta, aterian jälkeistä hapetusstressiä ja verensokeria. Lisäksi ne estävät lihomista. Myös unihäiriöt pitävät yllä tulehdusreaktiota kehossa.

MATALA-ASTEISTA tulehdusta torjuvat myös stressitön elämäntapa, riittävä uni ja säännöllinen liikunta. Rasittava liikunta nostaa tulehdusarvoja heti suorituksen jälkeen, mutta laskee niitä pitkällä aikavälillä. Vanhastaan tunnetut ja kauan mainostetut terveelliset elämäntavat laannuttavat siis myös matala-asteisen­ tulehduksen. ”Ehkä tämä on se yhteinen nimittäjä, jolla selittyy, että ne toimivat”, Laatikainen sanoo.

Kommentti: Kalakukko arvelee, luulee, uskoo, vankkumattomien ulkomaisten tutkimusten mukaan, että Mr. Laatikainen puhuu ja arvelee tietonsa olevan pskaa. Välimeren ruokavalioon ei kuulu rypsiöljy, vaan se on sotaväen panssareiden telaketjujen rasvausaine. Oliviöljy sen sijaan on ihmiselle hyväksi. Myöskään ruisleipää ei ole havainnut etelän ihmisten syövän vehnäleivän sijasta.
Se, että markkinoilla on rypsiporsasta, ei tee siitä terveellistä. Sian teurasikä on noin 5-6 kk runsaalla viljaruokinnalla ja siinä ajassa ei ehdi tulla samoja haitallisia muutoksia kuin ihmiselle vuosien saatossa kuin nopea lihominen. Lihomista voi nopeuttaa insuliinilla, kuten sota-aikana tehtiin. Rypsiöljy lienee parasta biodieselin valmistusainetta yhdessä auringonkukkaöljyn kanssa. Pölyttäjien tuhoista ei saa julkisesti puhua arvokkaan vai pitäisikö sanoa irvokkaan rypsiviljelyn haitoista.

Laatikainen korostaa hedelmien tärkeyttä ehkäpä niiden sisältämän fruktoosin ansiosta. Fruktoosi ja rasva yhdessä vie suoraan "Fogelholmin sudenkuoppaan" , josta ei ole muuta ylöspääsyä kuin ketoosi ja VHH tikapuina.

Miksi ihmeessä em. henkilön annetaan kailottaa omia saatanallisia säkeitään suuressa päivälehdessä? Arvelen, luulen, otaksun ja uskon, että hän on ITSE TYRKYLLÄ ajatuksineen lehtien toimituksiin kuten mm. iltapäivälehtien turhien julkkisten idioottimaiset esiintymiset, joita tuskin edes tunnetaan pääkaupungin ulkopuolella, jos sielläkään. Kuten ikuinen vaalityrkky aikoinaan sanoikin, että ei ole väliä mitä puhutaan, kunhan puhutaan.

Virallisten ruokintasuositusten ja hiilihydraattien aiheuttama lihavuus on kansantauti ja syytän siitä elinkeinoon sitoutunutta "viisasten kerhoa".
Vuosikymmeniä harrastettu virallinen ruokintasuositus ei ole tuonut muuta esiin kuin sairautta, kuolemia ja kurjuutta. Taannoisen ministeri Bernerin ideoima valtion kustannuksella toteutettava sähköautoilu ja -pyöräily saattaa, on arveltu , uskotaan lisäävään liikkuvuutta, mutta ei suinkaan liikuntaa eli lihasvoimalla tapahtuvaa temppuilua. Vakavin uhka on päivän lehden mukaan koitumassa EU-määräyksen muodossa sähkömopoille ja -autoille, että niissä tulee olla "räpättimet" vuodesta 2021 lähtien. Hiljaisuus on kirottua ja mielipiteeseen yhtyvät lukuisat puberteettimopoilijat.
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kytevä tulehdus ruokavalion syytä?

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Heinä 2019 12:25

Ihmeellisesti ajattelu alkaa kääntyä virallisella suosituspuolella saman suuntaiseksi, mitä vähätellyllä vhh-/karppauspuolella on esitetty jo pieni ikuisuus.

Oma tavoite on oppia ne elintavat, joilla solujen energiahuolto toimii optimaalisesti. Se tarkoittaa, että soluenergiaa (ATP) tuottavat soluorganellit (mitokondriot) toimisivat optimaalisesti. Vain näin toteutuu solujen yksilöllinen perustehtävä eli mm geenien määrittämä synteesi-toiminta (esim. mitä monimutkaisimpien proteiinien tuotanto ottaen huomioon täydellisen aminohappojen järjestyksen ja sen lisäksi molekyyliketjun täydellisen avaruusgeometrisen muodon ns laskostumisen keinoin).

Riittävä soluenergia (ATP) takaa myös muut tärkeät solutoiminnot kuten materiaalikierrätyksen. Verrattuna vaikka yhdyskuntajätteen kierrätykseen, luonto on tämän osannut jo vuosimiljoonia ja uskomattomalla tehokkuudella.

Aina kuitenkin syntyy käyttökelvotonta jätettä. Senkin poistaminen tehokkaasti vaatii soluenergiaa (ATP).
Lopulta solu saavuttaa syystä tai toisesta elinkaarensa loppupään. Solukuolemakin terveessä elimistössä on suunnitelmallinen (apoptoosi). Myös tässä tapahtumassa syntyy paljon kierrätettävää.

Eräs tärkeimmistä tavoitteista, mikä riittävällä soluenergian (ATP) määrällä tavoitetaan on tehokas immuunipuolustus niin kehon ulkopuolelta tulevia uhkia kuin ”sisäsyntyisiäkIn” vastaan. Ulkoisista tekijöistä johtuvat allergioiden lisääntymiset mutta myös ”sisäiset” (autoimmuunihäiriöt esimerkkinä kilpirauhasen vajaatoimintaan johtava Hashimoton autoimmuuni-tyreoidiitti) vaikeuttava yhä suurempien ihmisryhmien arkipäivää.

Torjuttavien patologioiden lista on pitkä. Niiden jo tiedetään olevan yhteydessä häiriintyneeseen soluenergian tuotantoon. Monimuotoiset aineenvaihdunnan häiriöt, joista kumpuaa monioireiset metabolisen oireyhtymän (MetS) kansansairaudet (T2D, sydän-verisuonitaudit, verenpaine, ja nyttemmin paljon puhuttava alkoholista riippumaton rasvamaksa ym ym), myös kasvainsairaudet.

Se näkemys, että solupatologioihin johtavat syyt ovat vahvassa yhteydessä ravitsemukseen niin laadullisesti kuin määrällisesti on yleisesti hyväksyttyä. Vuosikymmeniä harrastetut elintapakyseluihin liittyvät epidemiologiset tutkimukset eivät tautitilastoilla perusteltuina näytä suuresti tietoa lisänneen. Meta-analyyseihin liittyy paljon päättelyriskejä, jos perusfakta horjuu. Suorastaan huijauspyrkimyksenä pidän julkaisuissa yleistynyttä suhteellista prosenttilaskua yhtenä tutkimuksen vaikuttavuuskeinona.

Kaksi vuosikymmentä omana ratkaisuna sovellettu ketoravitsemus (ketogeeninen ravitsemus, vhh-ravitsemus, karppaus jne) mittauksineen on toiminut yksilötasolla erinomaisesti. Ajoittainen kokeilu virallisesti suositetulla edelleen vahvasti hiilihydraattipainotteisella ravitsemuksella on toistuvasti johtanut metabolian häiriöihin.

Itse en koe tarvetta valintojen muutoksiin. Myös propagandistiset ravitsemussuositukset saattaisivat lisätä suosiotaan, jos ne tukeutuisivat reaalimaailman havaintoihin VirtaHealth’n tapaan.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa