"Miksi Jeppe juo"? ei saanut vastauksia. "Miksi Jeppe lihoo jatkuvasti"? aiheuttaa hiljaisuuden.

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

"Miksi Jeppe juo"? ei saanut vastauksia. "Miksi Jeppe lihoo jatkuvasti"? aiheuttaa hiljaisuuden.

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Heinä 2019 2:56

HS: Päivän lehti 2.7.2019 Lääketiede Tanja Vasama HS

Tutkimus: Kahvi voi aktivoida ruskeaa rasvaa ja auttaa painonhallinnassa
Ruskean rasvan aktivoinnista etsitään uusia keinoja painonhallintaan, kun lihavuus yleistyy maailmanlaajuisesti.
Kahvi saattaa aktivoida ruskeaa rasvaa, koe osoitti.

KAHVIKUPILLISEN nauttiminen voi aktivoida ruskeaa rasvaa, tuore tutkimus kertoo. Nottinghamin yliopiston sekä Kalifor­nian Ucla-yliopiston tutkijat esittävät, että kofeiinista voi olla apua painonhallinnassa ja diabeteksen hillitsemisessä. Väitteensä he perustavat kaksiosaiseen tutkimukseen, jonka tulokset saatiin sekä hiirikokeista että yhdeksällä koehenkilöllä tehdyistä havainnoista. Tutkimus julkaistiin Nature Scientific Reports -tiedelehdessä.

IHMISESSÄ valkoinen rasva varastoi ener­giaa, aktiivinen ruskea rasva kuluttaa sitä. Ruskean rasvan aktivoinnista etsitään uusia keinoja painonhallintaan, kun lihavuus yleistyy maailmanlaajuisesti. ”Ruskea rasva toimii eri tavalla kuin muu kehon rasva ja tuottaa sokeria ja rasvaa polttamalla lämpöä”, Nottinghamin yliopiston professori Michael Symonds sanoo yliopiston tiedotteessa. ”Ruskean rasvan aktivoinnin kasvattaminen parantaa verensokerin hallintaa, samoin kuin veren rasva-arvoja, ja ylimääräisten kalorien polttaminen auttaa painonpudotuksessa.”
Symondsin mukaan ryhmä osoitti ensimmäisenä toimivan tavan ruskean rasvan aktivoimiseen.
”Tämä on ensimmäinen tutkimus ihmisillä, ja se osoittaa, että kahvikupillisella voi olla suora vaikutus ruskean rasvan toimintaan.”

SYMONDS kollegoineen aloitti tutkimuksensa hiirten kantasoluilla nähdäkseen, stimuloiko kofeiini ruskeaa rasvaa. Hiirien kantasoluista saadut rasvasolut näyttivät polttavan enemmän rasvaa, kun ne altistettiin kofeiinille. Kun tutkijat olivat löytäneet oikean annoksen, he siirtyivät ihmisiin.
Koehenkilöinä oli yhdeksän nuorta aikuista, joiden keski-ikä oli 27 vuotta ja painoindeksi keskimäärin 23. He joivat kokeessa joko kahvia tai vettä.
Ryhmä paikallisti lämpö­kuvauksella kehon ruskean­ rasvan varastoja. Aikuisilla on ruskeaa rasvaa ennen kaikkea kaulan alueella.
”Pystyimme kuvaamaan ihmistä heti, kun hän oli nauttinut juoman nähdäksemme, kuumeniko ruskea rasva”, Symonds kertoo.
Kahvi näytti aktivoineen ruskean rasvan.

TUTKIMUS ei todista sitä, että kahvi auttaisi polttamaan rasvaa. Se pystyy vain esittämään tätä mahdollisuutta. Tarvitaan lisäkokeita osoittamaan, että kahvin aineosista juuri kofeiini aktivoi ruskeaa rasvaa. Kahvi vaikuttaa kehossa monimutkaisesti. Kahvi voi vaikuttaa uneen, nälän tunteeseen ja aineenvaihduntaamme, jotka taas vaikuttavat painonhallintaan. Yksiselitteistä vaikutusta voi siten olla vaikea todeta.

”KAHVI ei todennäköisesti osoittaudu painonpudotuksen ihmeeksi ja vastaukseksi lihavuuden epidemiaan”, yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston kansainvälisen terveyden apulaisprofessori Bruce Lee kirjoittaakin Forbes-lehdessä.
Kahvia juodaan niin Yhdysvalloissa kuin Suomessa paljon, ja ylipaino silti yleistyy näissä kahvimaissa.

Kommentti: Suomessa on yritetty vääntää idioottiruokintaohjetta paremmaksi nimittämällä sitä "Välimeren ruokintasuositukseksi" tai "Itämeren ruokavalioksi". Kumpaankin on ympätty runsaasti rypsiöljyä ja ruisleipää, joka hyvin puoltaa Puolan ruistuotantoa ja Suomen runsasta rypsiviljelyä. Armeijakaan ei tarvitse tuotantorypsipinta-alaa panssareilleen.

Kun aikoinaan kyseltiin perään, että "miksi Jeppe juo?" ja vastausksia ei kukaan keksinyt, niin kampanja hiljeni tai vaiettiin kuoliaaksi.
Nyt ruokintafundamentakistit lähes yhtenä rintamana pitävät hiiliraitten runsasta saantia elämälle välttämättömänä ja aivojen pysäyksen estäjänä.
Mitään muuta mielipidettä ei saa eikä sallita esitettävän. Täysjyvää ja runsaasti hedelmiä/marjoja, joiden hiilaripitoisuus on huima ja maksalle ongelmallista fruktoosia tulee yllin kyllin. Ei vaikuta suomalaisiin suosituksiin eikä varsinkaan diabeetikoille suunnatussa lääketeollisuuden -> etäpesäke Diabetesliiton ohjeisiin. Mikähän on palkan peruste Diabetesliitossa, jäsenmäärä vai lihavuus/tappavuusprosentti? Tuskin apuvälinelaitteistojen toimittajat ja hautausurakoitsijat ainakaan julkisesti uskaltavat hiilareita mainostella kuten Diabetesliitto tekee.

Virallinen viisaus ottaa aina kausittain tärkeitä asioita esille: kinkku ja kaneli jouluna, mämmi ja pasha pääsiäisenä, olut ja grilliruoat kesäisin ja rapujuhlien vieroksuntaa elokuussa, vaikka suomalainen osaa juopua ilman rapujakin kelvollisesti. Laulaa eivät suomenkieliset osaa kuten eivät nyky-ylioppilaatkaan vailla ruotsin tai saksan taitoja. Nykyviisaat eivät tunnu tajuavan, että ruoka ja juoma ovat kulttuuria, jota sormisyöminen ei ole, vaan perua sikalan kaukaloista. Harva osaa kattaa pöydän kolmelle ruokalajille ja niiden vaatimille juomille.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa