Nuo sielunvihollisen lähettiläät, hyttyset, ovat osin vaarallisia

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nuo sielunvihollisen lähettiläät, hyttyset, ovat osin vaarallisia

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 05 Heinä 2019 9:23

Iltalehti: TERVEYS 5.7. klo 07:08 Heljä Salonen

Osa suomalaisista hyttysistä levittää sairautta, johon ei ole parannuskeinoa - moni ei tiedä sairastavansa

Suurin osa suomalaisista on jonkin verran allergisia hyttysille. Osa hyttysistä levittää sairauksia. Hyttystä sanotaan maailman vaarallisimmaksi eläimeksi, koska se levittää vaarallisia tauteja muualla maailmassa. Meillä vaarallisimmat hyttysen levittämät taudit ovat Pogostan tauti eli nivelrokko ja jänisrutto.

Viime kesänä somessa sai ylistystä tämä hyttyskarkotin – näin teet sen itse. Noin 90 prosentille väestöstä hyttysistä tulee allergiareaktioita, mutta vain noin 10 prosenttia reaktioista on Terveyskirjaston mukaan laskettava todellisiksi allergioiksi. Viitisen prosenttia suomalaisista on niitä onnenpekkoja, jotka eivät saa hyttysten pistoista minkäänlaista reaktiota. Hyttysallergiassa pistokohtaan ilmestyy ensin punainen paukama, joka painuu pois muutamassa tunnissa. Reaktio kuitenkin voimistuu uudelleen vuorokauden kuluessa ja saattaa kestää jopa pari viikkoa.

Suomalaishyttysistä allergiaa aiheuttavat yleisin hyttysemme eli metsähyttynen (Aedes communis), rämehyttynen (Aedes punctor) ja aikaisen kevään lintuhyttynen (Culex pipiens). Ne elelevät hieman eri aikaan kesää. Niiden pistoksen eritteet eroavat niin paljon toisistaan, että pahoja oireita hyttysen pistosta voi tulla jopa kolme kertaa yhtenä kesänä, koska pistäjä on ollut eri lajin hyttynen.
Allergista reaktiota voi hoitaa hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinipuikolla. Hyttysallergiareaktiot ovat voimakkaimmillaan alkukesällä, kun hyttyskausi alkaa.

Lue lisää: Jotkut meistä ovat hyttysmagneetteja, toiset saavat olla rauhassa: näin hyttynen valitsee uhrinsa
-Jopa 90 prosenttia meistä saa jonkinasteisen allergisen reaktion hyttysen pistosta.Jopa 90 prosenttia meistä saa jonkinasteisen allergisen reaktion hyttysen pistosta.
-Pogostan taudin niveloireet

Hyttystä sanotaan maailman vaarallisimmaksi eläinlajiksi. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan hyttysten levittämiin tauteihin kuolee joka vuosi miljoonia ihmisiä. Suomessa hyttyset eivät ainakaan toistaiseksi levitä vakavia, tappavia tauteja. Tilanne saattaa muuttua ilmaston lämpenemisen vuoksi. Hyttysestä voi Suomessa saada Sindbis-virustartuntana Pogostan taudin eli nivelrokon.
Ihmiseen Pogostan taudin virusta levittävät loppukesän ja alkusyksyn hyttyset. Pogostan taudin tyypillisiä oireita ovat pistoista viikon kuluttua alkava epämääräinen kuumeilu, laaja punapilkkuinen ihottuma ja suurten nivelten kivut. Pogostan taudin vasta-aineita esiintyy Terveyskirjaston mukaan viidellä prosentilla aikuisväestöstä. Suurin osa tartunnoista on oireettomia tai saa aikaan niin lievän taudin, ettei sitä edes tiedä sairastaneensa.

Viitisen prosenttia meistä on sellaisia, ettei hyttysen pisto saa aikaan minkäänlaista reaktiota. Loppukesän vaara tietyillä alueilla.
Huippuvuosina Suomessa on todettu jopa tuhatkunta Pogostan tauti -tapausta.
– Viime vuonna Suomessa Pogostan tauti todettiin 71:llä, kertoo tautia tutkinut, johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ilmaantuvuus oli suurinta Pohjois-Karjalassa, joka on perinteistä Pogostan taudin esiintymisaluetta.
Tautia tavataan myös Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja myös Pohjanmaalla. – Muualla tauti on hyvin harvinainen.
Alueellisille eroille voi olla monenlaisia syitä. Toiset meistä ovat myös perimältänsä alttiimpia Pogostan taudille kuin toiset.

Ei parantavaa hoitoa, ei rokotetta
-Pogostan taudin oireet voivat olla ikäviä ja elämänlaatua haittaavia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa tai rokotetta.
-Nivelkipuja ja kuumetta voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä.
– Pitkäkestoiset nivelvaivat ovat suurin Pogostan tautiin liittyvä ongelma. Tauti ei ole tappava, Sane sanoo.
-Parhaiten Pogostantautia voi välttää suojautumalla loppukesästä ja alkusyksystä hyttysten pistoilta, erityisesti tyypillisillä taudin ilmaantuvuusalueilla.
-Itikoilta suojautumista Sane suosittelee muun maussa taudin tyypillisillä alueilla marjastaville ja sienestäjille, jotka viettävät metsässä hyttysten aluilla pitkiäkin aikoja.
-Pogostan taudin voi sairastaa vain kerran, koska läpikäyty infektio antaa elinikäisen suojan.

Marjastajalle ja sienestäjälle hyttysparvi voi olla muutakin kuin pelkkä ohimenevä kiusa, erityisesti tietyin paikoin Suomea.
Jänisruton kraateripaukama, Hyttyset tartuttavat Suomessa ihmiseen myös jänisruttoa. Keskimäärin jänisruttoon eli tularemiaan sairastuneita todetaan Suomessa vuosittain 50–100. Suuri osa lievistä taudeista ei kuitenkaan tule diagnosoiduksi.
Jänisruton yleisin oire on epämääräinen kuumetauti lohon liittyy Iholla pitkään ollut, kraaterimainen, iso punoittava paukama..
Jänisruttoa voi epäillä, jos olet liikkunut loppukesästä tai syksyllä hyttysparvien ympäröimänä erityisesti Pohjanmaan tai Keski-Suomen metsissä ja maastoissa ja sen jälkeen sinulle tulee selittämätöntä kuumeilua. Jos kuumeen, imusolmukkeiden turpoamisen ja iho-oireiden lisäksi tulee hengitystieoireita, on syytä käydä päivystysvastaanotolla. Jänisruttoon määrätään antibioottihoito.

Hyttysalueilla kannattaa käyttää hyttyskarkotteita ja suojautua vaatteiden avulla pieniltä verenimijöiltä.

3 parasta keinoa hyttysiä vastaan
1) Ole rauhallinen. Älä huido. Liiku rauhallisesti, niin et houkuta hyttysiä luoksesi.
2) Suojaa itsesi kunnolla. Käytä hyttysverkkohattua ja suojaavia vaatteita. Käytä kaupasta ostettavia hyttyskarkotteita.
3) Vältä pusikoita. Hyttysiä on eniten pusikoissa ja kosteikoissa, kuten soiden reunoilla.
Tuulisella ja paahteisella alueella hyttyset eivät viihdy.

Neuvot antoi hyttystutkija Reima Leinonen.

Juttua korjattu 5.7.2019 klo 8.51: Pogostan taudin toinen nimi on nivelrokko.

Kommentti: Rouvalta salassa voi innokas marjastaja pihistää komerosta valoverhon ja pukeutua ihan muumipeikon näköiseksi. Liian pitkää verhoilua kannattaa vältää, sillä laahustava verkko kerää punkkeja, joissa omat vaaransa.
Suomessa ei ole luotettavaa tilastointi thai-poimijoitten sairastumisista. Harvakseltaahan suomalaisia metsissä näkee ilman kivääriä. Hirvikärpäsen levittämiä tauteja ei ole rekisteröity. Hirvi voi kuitenkin olla vaarallinen haavoitettuna, hyttystäkin pahempi uhka.

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole pelotella niitä harvoja suomalaisia (eläkeläisiä) , jotka vielä usaltautuvat metsiin marjastamaan ja sienestämään.
Kotona lepääville nuorille täytyy kuitenkin hankkia paljon mainostettuja kotimaisia marjoja ja "tsernobyl-sieniä, joista nuoriso saa voimaa kupata ylhäällä aina aamun sarastukseen saakka. Nyt on viimeinen hetki suosia suomalaisia marjoja ennenkuin viherpiiperöt keksivät kieltää ne kiinalaisten goji-marjojen tieltä. Kaukaa tuotettu ei aina ole kaukaa viisasta...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron