Suomen kuuluisimman eläkeläisen Pekka Puskan teesit jälleen esillä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5894
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suomen kuuluisimman eläkeläisen Pekka Puskan teesit jälleen esillä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 05 Heinä 2019 10:55

HS: Tiede 3.7. klo 19:18 Niko Kettunen

Kalliit ravintolisät eivät tehosta aivotoimintaa tai suojaa muistisairaudelta
– Säästä rahasi ja syö terveellisesti, asiantuntijat kehottavat


Ravintolisien vaikutuksesta aivojen terveyteen ei ole uskottavaa näyttöä, toteavat kaksi tuoretta katsausta. B-vitamiinien riittävä saanti on kuitenkin tärkeää. Uusi raportti tarkastelee ravintolisien mahdollisia vaikutuksia terveisiin, pääosin yli 50-vuotiaisiin ihmisiin.

VERKKOKAUPOISSA ja apteekeissa myydään erilaisia ravintolisiä, joiden esitetään piristävän aivojen toimintaa ja jopa antavan suojaa muistisairauksilta.
Maailmanlaajuisesti niiden myynti on yli sadan miljardin euron bisnes. Yhteistä näille muistipillereille on, että ne ovat kalliita eivätkä luultavasti toimi.
Tähän johtopäätökseen tulee kansainvälinen aivoterveyden asiantuntijapaneeli, joka julkaisi hiljattain katsauksensa ravintolisien vaikutuksesta aivojen toimintaan. Asiantuntijapaneelissa on kymmeniä muistisairauksiin erikoistuneita aivotutkijoita eri puolilta maailmaa.
Suomesta mukana oli geriatrian professori Miia Kivipelto, jolla on professuuri Itä-Suomen yliopistossa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa.

RAPORTISSA koostetaan aiempaa tutkimustietoa ravintolisistä, joissa on muun muassa B- ja D-vitamiineja, omega-3 -rasvahappoja, ubikinonia ja ginkgo biloba- eli neidonhiuspuu-uutetta. Näitä markkinoidaan välillä suorastaan yliampuvilla väitteillä muistitoiminnan ja oppimiskyvyn tehostumisesta.
”Ravintolisien ei ole osoitettu hidastavan dementian kehittymistä.” Uusi raportti tarkastelee nyt ravintolisien mahdollisia vaikutuksia terveisiin, pääosin yli 50-vuotiaisiin ihmisiin. Tuoreimpaan tutkimustietoon perustuva johtopäätös on suoraviivainen.
”Ei ole mitään vakuuttavaa todistusaineistoa, jonka perusteella voisi suositella ravintolisiä terveille, iäkkäämmille aikuisille”, tutkijat kirjoittavat.
”Ravintolisien ei ole osoitettu hidastavan dementian kehittymistä eivätkä ne ehkäise tai hoida Alzheimerin tautia tai muitakaan neurologisia sairauksia, jotka aiheuttavat dementiaa.”

Brittiläisten ikäihmisten Age UK -hyväntekeväisyysjärjestön johtaja Caroline Abrahams tiivistää viestin The Guardian -sanomalehdessä:
”Säästä rahasi ja käytä ne terveelliseen ruokavalioon, joka sisältää hedelmiä ja vihanneksia”, Abrahams sanoo. Age UK -järjestö oli yksi raportin koostamista tukeneista tahoista.

KAIKKI ravintolisät eivät kuitenkaan ole yksiselitteisen hyödyttömiä. Esimerkiksi B12- ja B9-vitamiinien puute vaikuttaa haitallisesti aivojen toimintaan.
Niiden nauttiminen ravintolisinä voi tulla tarpeeseen, jos näitä vitamiineja ei saa ruokavaliostaan riittävästi. Rasvaisen kalan ja muiden meren antimien nauttiminen voi olla hyväksi aivoille, mutta tutkimusnäyttö ei tue kalaöljypillereiden syömistä. Terveellisesti ja monipuolisesti syövä ihminen ei B-vitamiinien puutosta koe, mutta ikäihmisillä voi olla imeytymishäiriöitä ja tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa vajausta.
Samoin vegaanit tarvitsevat B12-lisiä joko purkista tai vitaminoiduista elintarvikkeista, sillä kasvikunnan tuotteissa ei tätä vitamiinia ole.

Omega 3 -rasvahappoja sisältäviä kalaöljyvalmisteita on pitkään markkinoitu aivoja hellivinä, mutta niidenkään vaikutuksista aivojen toimintaan ja muistiin ei ole saatu selviä tuloksia. Ryhmä toteaa, että rasvaisen kalan ja muiden meren antimien nauttiminen voi olla hyväksi aivoille, mutta tutkimusnäyttö ei tue kalaöljypillereiden syömistä.

RAPORTISSA tarkastellaan myös D-vitamiinia. Siitä tutkijat toteavat, että vanhemmilla ihmisillä voi esiintyä D-vitamiinin puutoksia ja vitamiinilisät voivat olla paikallaan, mutta tämänkään vitamiinin yhteydestä juuri aivoterveyteen ei ole näyttöä.
”Ellei terveydenhuollon ammattilainen ole todennut sinun kärsivän jonkin ravintoaineen puutoksesta, saatavilla oleva tutkimusaineisto ei puolla ravintolisien nauttimista aivoterveyden edistämiseksi”, tutkijat kirjoittavat.
Viime vuonna julkaistu, arvostetun Cochrane-verkoston laatima laaja katsaus päätyi samaan lopputulokseen. Aivojensa terveydestä huolehtivan ei kannata panna toivoaan ravintolisiin, jos nyt ei pillereiden popsimisesta varsinaisesti haittaakaan ole.
Cochrane-katsauksissa kootaan kaikki saatavilla oleva tutkimustieto yhdestä, rajatusta aiheesta. Viime joulukuussa ilmestyneessä katsauksessa tarkasteltiin ravintolisien vaikutusta aivoterveyteen yli 40-vuotiailla, perusterveillä ihmisillä.

KATSAUKSEEN kerättiin 28 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 83 000 ihmistä.
Tutkimuksissa voi aina olla erilaisia rajoituksia tai heikkouksia, joiden takia lopullisia johtopäätöksiä ei voida vetää, mutta Cochrane-raportin mukaan paras ravintolisistä saatavilla oleva tutkimustieto kertoo seuraavaa: Sinkillä, kuparilla, seleenillä, B-vitamiineilla, omega-3 -valmisteilla ja useilla muilla ravintolisillä ei näytä olevan juuri mitään vaikutusta aivotoimintojen heikkenemiseen tai dementian ehkäisyyn.

Sen sijaan pieniä viitteitä on siitä, että beetakaroteenin ja C-vitamiinin pitkäaikainen, jopa vuosikymmeniä jatkunut käyttö voi olla aivoille edullista.
Tästäkin on kuitenkin vain heikkoa näyttöä, joten lisätutkimusta vaaditaan. ”Ainoat positiiviset signaalit havaittiin antioksidanttivitamiinien pitkäaikaisesta käytöstä.”
”Emme löytäneet näyttöä siitä, että mikään vitamiini- tai mineraalilisä vaikuttaisi keski-ikäisten tai iäkkäämpien ihmisten henkisiin kykyihin tai suojaisi dementialta millään merkittävällä tavalla”, tutkijat tiivistävät.
”Ainoat positiiviset signaalit havaittiin antioksidanttivitamiinien pitkäaikaisesta käytöstä. Näiden jatkotutkimus voisi olla lupaavaa.”

TUOREEMMAN raportin kirjoittajat kehottavat kuluttajia suhtautumaan ravintolisien myyjien terveysväitteisiin kriittisesti.
”Jos tuotteen väitetään parantavan muistia, tekevän sinusta älykkäämmän tai parantavan jonkin aivosairauden, ole varuillasi. Jos väite kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei luultavasti ole totta.”

Kommentti: Artikkelin otsikon voisi katsoa olevan hieman vesitetty kuuluisan PK-projektimiehen , professori-eläkeläisen Pekka Puskan lausunnosta.
Hän sanoi näin: "Älkää hyvät ihmiset käyttäkö rahojanne vitamiineihin tai ravintolisiin, ostakaa mieluummin oikeita lääkkeitä!"

Olisin mieluusti lukenut saman tutkijajoukon ajatuksia/tutkielmia statiineista, joiden vaikuttavuudesta ei edes maailmankuulu professori Huupponen ole kyennyt selvittämään vaikutuksia (edes myönteisiä) yli 10 vuotta kestäneissä tutkimuksissaan. Ilmeisestikään palkkio on ollut liian vaatimaton, että kehuakaan ei ole voinut.

Maailmaa aikoinaan kuohuttanut Thalidomid-skandaali on kuin mennen talven lumia; kukaan ei tunnu muistavan lääkeluvan saanutta pahoinvointilääkettä. Myös valmistajalääketehtaalta meni 50 vuotta anteeksipyyntöön, kun asia oli pelkkä bagatelli heidänkin mielestään. Ainahan ihmiset rutisevat milloin mistäkin!

Suomessa ainakin vihataan, mollataan , kirotaan ravintolisiä ja vitamiineja. Ilmeisesti pienentävät lääkkeiden menekkiä rajustikin. Ainoana poikkeuksena mainitaan vegaanit, joiden ravitsemus on yksipuolista ja ah niin terveelistä. Kalaa mainostetaan, mutta kun samalla kuhahinnalla saa 6 kg kassleria, niin ainakaan minulla ei aikaa kulu kauheasti laskemiseen, kumpi on ravitsevampaa.

Kaukomaiden tuontia ylistetään ja kehutaan eksotiikalla. Aikoinaan Chilestä purjelaivoilla tuotu guano eli linnunpska oli maatalouden tärkeimpiä lannotteita. Siinä oli joku hyötykin olemassa. Samoin Australian vehnäpurjehdukset olivat tärkeitä. Pilaantuvien hedelmien kaukokuljetuksia ei voi muuta kuin ihmetellä. Mutta lienee tuo trendikkyys tärkeämpää, jotta on jotain, millä kerskailla tarjoilupöydässä, kun "Jaguarikin" on tallissa.
Toisaalta sivistys hiipii hiljaa Suomenkin rahvaan tietoisuuteen: appelsiinit kuoritaan ja meloneistakin kuoret jäävät syömättä. Aikoinaan oli vaikeuksia perunan kanssa, joista aluksi syötiin vihreät marjat ja mukulat jäivät peltoon. Botulinus-myrkky toi ylläreitä.
Kalakukko

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3377
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Suomen kuuluisimman eläkeläisen Pekka Puskan teesit jälleen esillä

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 07 Heinä 2019 3:45

Suosittelen Dale Bredesenin kirjaa Alzheimerin loppu.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa