Onko kuorsaus sairautta vai sairastuttaako se valvojan?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko kuorsaus sairautta vai sairastuttaako se valvojan?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Heinä 2019 4:48

Päivän lehti 6.7.2019 Lauantai-liite Tuomo Yrttiaho | Tee se näin

Mikä neuvoksi, kun puolison kuorsaaminen häiritsee? Herätteleminen ei auta, sanoo unilääkäri
Tee se näin -sarjassa HS etsii vastauksia lukijoiden kysymyksiin. Tällä kertaa kerromme, miten pärjätä kuorsaavan puolison kanssa.

TAAS se alkaa: öinen möykkä, joka repii unen riekaleiksi ja tekee nukkumisesta mahdotonta.
Yksi vertaa sitä katuporaan, toinen höyryveturiin. Väsynyt lukija kysyy, mikä auttaisi tilanteessa, jossa kumppanin kuorsaaminen häiritsee omia yöunia?

Unilääkäri ja -tutkija Henri Tuomilehto ymmärtää kysyjän tuskan. Kumppanin kuorsaaminen on sangen tavallinen, mutta sitäkin viheliäisempi ongelma. Tästä huolimatta on syytä pitää mielessä, ettei kukaan kuorsaa tahallaan. Kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset ominaisuudet ja erilaiset nenän tukkoisuutta aiheuttavat tekijät.
”Kuorsaamisessa on kyse ilmavirran värähtelystä pehmeässä suulaessa”, Tuomilehto selittää.

Ikääntyessä kuorsaaminen lisääntyy. Usein kuorsaamista saatetaan pitää erityisesti miesten ongelmana, mutta keski-ikään tultaessa naiset kurovat kaulaa kiinni. Myös lapsilla esiintyy kuorsaamista, mutta se ei ole normaalia vaan liittyy yleensä isoihin kita- ja nielurisoihin.
Kuorsaaminen ei ole sama kuin uniapnea eli unenaikaiset hengityskatkokset. Kuorsaaminen ei siis ole sairaus, jota välttämättä pitäisi hoitaa. Uniniapnea sen sijaan kannattaa ottaa vakavasti, sillä se rikkoo unen ja lisää sydän- ja verisuonisairauksia.
”80–90 prosenttia uniapneapotilaista ei tiedä sairastavansa sitä. Jos kuorsaaminen on säännöllistä, kannattaa sulkea pois uniapnean mahdollisuus esimerkiksi yhden yön unitutkimuksessa”, Tuomilehto sanoo.

VAIKKA kyse ei olisikaan uniapneasta, voi kuorsaaminen silti olla ongelma. Tuomilehdon mukaan omaan kuorsaamiseen voi vaikuttaa painonhallinnan ja terveellisten elintapojen kautta. Ylipaino, tupakointi ja alkoholinkäyttö pahentavat kuorsaamista. Myös tietyn asennon, kuten selinmakuun, välttäminen voi auttaa. Lisäksi apteekeissa on saatavilla useita erilaisia välineitä suuhun asetettavista kuorsauskiskoista lähtien. Myös niistä voi etsiä helpotusta. Kuorsaajan herättelystä ei ole apua, sillä silloin kumpikin nukkuu huonosti.

AINA niin sanottu vika ei ole vain kuorsaajassa. ”Usein kyse voi olla myös siitä, että kumppani on herkkäuninen. Silloin ongelma on kahden kauppa.”
Onneksi omaa unta on mahdollista vahvistaa. Siihenkin auttavat ennen kaikkea säännönmukaiset, terveelliset elintavat.

Avuksi voi ottaa myös korvatulpat. Mikäli tulpat eivät sovi tai ne eivät riitä, myös toisessa huoneessa nukkumista kannattaa kokeilla, jos se on mahdollista. Tuomilehto viittaa kintaalla epäilyille, joiden mukaan eri sängyissä nukkuminen tekisi hallaa parisuhteelle.
”Parisuhde voi jopa paremmin, kun molemmat nukkuvat paremmin.”

Väestöliiton terapiapalveluissa työskentelevä pari- ja perhepsykoterapeutti Päivi Jokimies on samoilla linjoilla.
”Riittävä uni on parisuhteen kannalta tärkeämpää kuin se, nukutaanko samassa sängyssä tai huoneessa. Mutta on tärkeää keskustella läpi, millaisia merkityksiä sille annetaan. Jos kumppanille tulee olo, että samalla läheisyys loppuu, silloin kannattaa yhdessä miettiä, voitaisiinko luoda erilaista toimintakulttuuria. Voisiko toinen tulla vaikka vieraisiin kumppanin sänkyyn ja sitten mennä yöksi omaan sänkyyn?”

Kuorsaaminen kannattaa ottaa puheeksi rakentavassa hengessä.
”Asiat, jotka ovat henkilökohtaisia ja saattavat aiheuttavat häpeää, pitää ottaa ystävällisesti mutta rehellisesti puheeksi”, Jokimies sanoo.
Kerro kuorsaajalle, miltä tuhoutunut yöuni konkreettisesti tarkoittaa: päiväväsymystä, huonoa mielialaa, päänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia töissä.
Ratkaisu ei saa kuitenkaan jäädä vain toisen niskoille, vaan molempien on tultava vastaan.

Joskus tilanne voi olla se, ettei kuorsaaja itse tiedä kuorsaavansa tai ei usko sen olevan äänekästä. Voisiko toisen saada vakuutettua äänittämällä kuorsausta salaa? ”En suosittele tätä häpäisyä. Mutta jos toisen on kerta kaikkiaan vaikea uskoa, niin voi kysyä lupaa ja sitten nauhoittaa.”'

Kommentti: Eräs maailmanhistorian visaisimpia kysymyksiä on ollut, että miksi kuorsaaja nukahtaa aina ensimmäiseksi? Tässä voisi syyttää toisen osapuolen nukahtamisvaikeuksia ja siihenpä lääketieteellä on omat vastauksensa lääkityksen muodossa. Herkkäuninen voi olla todellinen kärsijä, jos poissulkee tuon uniapnean, jossa vaarat piilevät aivan toisella tasolla.

Ihmisistä on huvittavaa kun koira kuorsaa. Sanotaan, että on tullut isäntäänsä/emäntäänsä. Kaipa ne eläimetkin näkevät unia siinä missä ihmisetkin, mutta eivät pysty niistä kertomaan herätessään. Usein tulkitaan koirien koipien sätkiminen uneksi ja sen sisältöä ulkojuttujen jatkumoksi.
Koira on herkkäuninen ja myös unessaan havaitsee vaaroja, joista ihminen ei tiedä mitään. Hypoglykemiat ovat yksi juttu, jossa koira herättää nukkujan. Ehkäpä se vaistoaa tulevan epileptisen kohtauksenkin. Molempiin vaivoihin on toki ennakkohoitoa ravinnon muodossa, mutta en uskalla kertoa siitä tarkemmin. Lukijat aavistakoon vastauksen. Vinkkinä koiran lajityypillinen ravinto, ei kuitenkaan viljanappuloita.

Olen tavannut ihmisiä, jotka kertovat unihäiriöistään ja saaneensa apua oltuaan asiantuntijan pakeilla. Tyytyväisyys on silminnähden hyväksi. Kannattaa siis hakea univaikeuksiin apua asiantuntijalta unohtamatta kansaamme uskoteltua kaikkien vaivojen parannusopastusta: ruis-rypsi-rääkkiliikunta.
Jatkuvasta liikuntavinoilustani huolimatta suosittelen iltakävelyä/lenkkiä rauhalliseen tahtiin paremman unen saavuttamiseksi. Purjehdus olisi parasta nollausta, mutta talvella on joitain esteitä ja huviveneille ei oikein tahdo saada jäänmurtaja-avustusta.

Nukkukaa hyvin ja kertokaa myös toisillenne unestanne ja valvomisestanne sopuisasti. Ratkaisun tulee tukea molempia kemian ollessa poissuljettua.
Nukahtamiseen saattaisi auttaa hyvinkin ruokintafundamentalistien satuilut elleivät ne naurattaisi niin vietävästi. Ehkäpä H.C. Laatsun yritykset nousta tanskalaisen esikuvansa tasolle joskus vielä palkitaan, vaikka postuumisti.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron