Eläkeläinen, älä sammaloidu vaan liiku ja aktivoidu!

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Eläkeläinen, älä sammaloidu vaan liiku ja aktivoidu!

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Heinä 2019 5:55

PAIKALLISET Turun Sanomat 5.7.2019 12:37 Jori Liimatainen

Tutkimus: Eläkkeelle siirtyminen lisää istuskelua erityisesti naisilla – altistaa sydän- ja verisuonitaudeille

Turun yliopiston tuoreessa FIREA-tutkimuksessa havaittiin, että naisilla istumiseen käytetty aika lisääntyi eläkkeelle jäämisen jälkeen. Miehillä ei vastaavaa muutosta tapahtunut, mutta miehet istuivat päivittäin muuten huomattavasti kauemmin kuin naiset niin työelämässä ollessaan kuin eläkkeelläkin.

FIREA eli Finnish Retirement and Aging on Turun yliopistossa vuonna 2013 aloitettu tutkimus, jonka päätarkoituksena on selvittää elintavoissa, terveydessä ja toimintakyvyssä tapahtuvia muutoksia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä eläkkeellesiirtymisiässä.
Eläkkeelle siirtyminen muuttaa ajankäyttöä ja liikunta-aktiivisuutta.

Tohtorikoulutettava Kristin Suorsa havaitsi, että päivittäinen istumiseen käytetty aika piteni naisilla yli tunnilla heidän siirtyessään työelämästä eläkkeelle. Suurin muutos todettiin naisilla, jotka eläköityivät palvelualalta ja ruumiillisesta työstä.
– Miehillä vastaavaa muutosta ei havaittu, mutta miehet käyttivät päivittäiseen istumiseen aikaa naisia enemmän: kaksi tuntia enemmän ennen eläkkeellä jäämistä ja noin tunnin enemmän eläköitymisen jälkeen. Eniten istumiseen käytettiin aikaa iltaisin. Sekä miesten että naisten tulisikin vähentää istumista erityisesti ilta-aikaan, Suorsa sanoo yliopiston tiedotteessa.

Päivittäistä istumiseen käytettyä aikaa on vaikea selvittää kyselytutkimuksilla, joten tutkimuksessa mitattiin ikääntyvien työntekijöiden istumiseen käytettävässä ajassa tapahtuvia muutoksia ranteessa pidettävällä liikemittarilla.

Pitkäkestoinen istuminen ja muu paikallaanolo altistavat erityisesti sydän- ja verisuonisairauksille sekä kakkostyypin diabetekselle. Edes hikiliikunta ei näytä kumoavan runsaan liikkumattomuuden haittavaikutuksia. – Tutkimuksemme perusteella eläköityvien henkilöiden pitäisi pyrkiä vähentämään liikkumatonta aikaa korvaamalla sitä esimerkiksi kevyellä liikunnalla. Etenkin eläköityvien miesten liikunnalliseen aktivointiin tulisi kiinnittää huomiota, koska miehet viettivät päivästä lähes kymmenen tuntia paikallaan, Suorsa toteaa.

Tutkimustulokset perustuvat otokseen, jossa 478 kuntatyöntekijää käytti ranteessa pidettävää liikemittaria vähintään neljä vuorokautta sekä ennen eläkkeelle jäämistä että sen jälkeen. Liikemittari perustuu kiihtyvyyden mittaamiseen ja se mahdollistaa päivän kokonaispaikallaanoloajan tarkan mittaamisen jopa tunti tunnilta.

Kommentti: Ilmeisesti tutkittiin fyysistä liikkumista eikä ministeri Bernerin ajamaa innovaatiota käyttää sähköpyörää. Oma ajatukseni oli suosia sähköpyörän sijasta valaistuja kävelyreittejä ja eläkeläisten ainakin viikottaisia tanssitapahtumia, joissa kunnolla paitakin kostuu.
Tanssitaidottomille olisikin järjestettävä (valtion rahoilla) aikuisten tanssikursseja uimakoulujen tapaan, ministeri Bernerin ideaa kunnioittaen.

On toki ymmärrettävää, että palvelualalla ja ruumiillista työtä tekeville on herkkua vain istuksella ja katsella ajan kulua. Aikaa tehdä vaikka käsitöitä ilman pomon niuhotuksia ja kyttäyksiä.

Eläköityminen tuo myös vastuuta omasta elämisestään. Pienellä eläkkeellä on aikaa juosta tarjousten perässä. On myös aikaa valmistaa omat ruokansa perinteitä noudattaen, luonnollisesti oikeista raaka-aineista. Yhtenä ideana voisi olla ns. "ruokarinkien" perustaminen, johon ministeri Bernerin ideoimaa valtion rahoitustakaan ei tarvitsisi.
Ruokaringissä on kätevää kutsua vuoron perään kavereita ruokavieraaksi ja saada vastavuoroisesti kutsu muualle. Yhdessäolo, kuulumiset, seurustelu ja yksinäisyyden torjuminen tuo väriä elämään.

Elämän lukujärjestys tuo mukavasti toiminnan ohjausta tylsään arkeen. Tapaa kavereita ja vaivatkin unohtuvat ainakin hetkeksi.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron