Huonosti tunnettu sairaus, vain 400 000 sairastaa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5612
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Huonosti tunnettu sairaus, vain 400 000 sairastaa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Heinä 2019 9:46

Maaseudun Tulevaisuus: Kotimaa 6.7.klo 22:00 Matti Tuominen

Pituutta kannattaa seurata myös koulu- ja armeija-aikojen jälkeen – lyhentyminen voi kertoa huonosti tunnetusta kansansairaudesta
Silloin kun aikuiselta kysyy hänen pituuttaan, miehet kertovat yleensä armeija-aikaisen ja naiset kouluaikaisen pituutensa.
Nikamamurtuman seurauksena kävelyasento voi muuttua kumaraksi. Käytännössä kumara asento tarkoittaa myös sitä, että hengittäminen ja kävely on vaikeaa ja myös tasapainon ylläpito on haasteellista.

Suomen Luustoliitto kannustaa seuraamaan pituutta myös aikuisiällä. Pituuden lyheneminen aikuisiällä voi kertoa huonosti tunnetusta kansansairaudesta eli osteoporoosista. Aikuisen kannattaisi kuitenkin seurata omaa pituuttaan. Jos pituus on nimittäin lyhentynyt viisi senttiä tai jopa enemmän, voi kyse olla osteoporoosin aiheuttamista nikamien murtumista.

Toinen harhaluulo liittyy nikamamurtuman näkyvyyteen. Monet suomalaiset nimittäin uskovat, että tuon nikamamurtuman yleensä huomaa. Luustoliitto korostaa, että asia ei kuitenkaan aina ole näin. Monella nikamamurtuma voi olla oireeton tai se voi ilmetä äkillisenä ja ohimenevänä selkäkipuna, jota moni luulee noidannuoleksi. Luustoliitto huomauttaa, että yksi nikamamurtuma lisää riskiä seuraaviin murtumiin, vaikka monet kuvittelevat, ettei oireettomasta murtumasta tarvitse välittää. Lisäksi uudet murtumat ovat tavallisesti aiempaa vaikeampia.

Nikamamurtuman seurauksena kävelyasento voi muuttua kumaraksi. Käytännössä kumara asento tarkoittaa myös sitä, että hengittäminen ja kävely on vaikeaa ja myös tasapainon ylläpito on haasteellista. Toisaalta selkä saattaa olla kipeä lähes aina ja yksinkertaistenkin kotiaskareiden teko voi olla mahdotonta.

Osteoporoosi on huonosti tunnettu kansansairaus, jota sairastaa 400 000 suomalaista. Luuston haurastumisesta johtuvia murtumia todetaan meillä jopa 40 000 kappaletta vuosittain.

Kommentti: Kannattaisi popsia niitä luustoa vahvistavia ravintolisiä ja vitamiineja, joista pelotellaan kuin möröistä lapsille.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa